kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

SENADA AŠČIĆ – „NE DOZVOLI PRSTIMA DA „SPAVAJU“,MOGU SE UKOČITI!“ 😊

Senada Aščić (52), iz Kalesije, domaćica je koja nikada nije dozvolila da joj bude dosadno nego je slobodno vrijeme oduvijek upotpunjavala praveći različite ručne radove. Pletenje, heklanje, tkanje ćilima, izrada modernog nakita i dekorativnih predmeta za kuću samo su dio onoga u čemu je vrlo spretna. Senada je poznata kao veliki humanista i kao neko ko pravi specijalne proteze za žene s odstranjenim dojkama. Radi se o protezama napravljenim od specijalnih mrežica koje su vrlo lagane i namijenjene ženama koje su odstranile obje dojke.

-„Moj najveći uspjeh je odlazak na edukaciju izrade laganih proteza za žene oboljele od raka dojke u Švicarsku koje je organizovala predsjednica udruženja oboljelih od raka “Nijemi Krik” Kalesija, Hajra Bajrić-Jahić, uz finansijsku pomoć načelnika općine Kalesija gosp. Seada Džafića. Ja sam trenutno na poziciji vize-predsjednice navedenog udruženja ili kratko, predsjednica sam Udruženja u njenom odsustvu. S obzirom da sam, bar tako mislim, jedina žena na Balkanu koja je počela sa izradom proteza za žene s odstranjenom dojkom, želja mi je da zaštitim svoj proizvod licencom na osnovu ugovora i dogovora koji smo potpisali sa gospođom Ursullom Peer iz Švicarske. To košta, a ta sredstva trenutno nemam niti ja niti udruženje „Nijemi Krik“. S toga, apelujem i pozivam sve one koji to mogu, da nam u ime humanosti pomognu na tom putu“ – rekla je Senada.

„Stekla sam najviša priznanja svoje porodice i okruženja, a ta zvanja su: brižna majka, odana supruga, vrijedna domaćica, a na osnovu istih cijenjena u sredini i okruženju i svakom društvu koje zna cijeniti te moje osobine. Sve ove osobine nisu mi dozvoljavale da radim van porodice. Nikada nisam dozvolila da dosada zavlada mojim slobodnim vremenom. U vremenu kada bih kućne poslove dovela u red, uvijek sam pronalazila sebe u ručnim radovima i ništa mi u tom smjeru nije nepoznato. Shvatila sam da sa mojih deset prstiju mogu isto toliko finansijski doprinijeti porodici i olakšati svom mužu“ – rekla je Senada koja zahvalnost za svoju kreativnost duguje svojoj mami koja je još od djetinjstva poticala da se bavi ručnim radovima.

-„Za moju kreativnost zaslužna je moja mama koja mi je od ranog djetinjstva govorila: “ne dozvoli prstima da spavaju jer se mogu ukočiti” 😊 . I sada nastavljam krasti znanje i učiti iz trena u tren“ – rekla je Senada koja koristi prirodne materijale za izradu svojih proizvoda.

-„Svi moji radovi mogu se pogledati u mojoj Bosanskoj sobi, u prostorijama udruženja „Nijemi Krik“ i na mom Facebook profilu Senada Aščić ”- rekla je Senada.

Ako i vi želite podijeliti priču o svom hobiju, poslu, profesionalnom ili privatnom dostignuću, osvojenoj nagradi, ako želite podijeliti priču koja bi drugima mogla biti primjer, koja bi nekoga mogla inspirisati i podstaknuti na korak naprijed, javite se na Ajna Hodžić. 

Back To Top
X