kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Agencija ZEDA u podizanju svijesti o klimatskoj tranziciji

Zenička razvojna agencija (ZEDA), pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, 5.6.2024. godine je održala radionicu na temu „𝗞𝗹𝗶𝗺𝗮𝘁𝘀𝗸𝗮 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘇𝗶𝗰𝗶𝗷𝗮: 𝗶𝘇𝗮𝘇𝗼𝘃 𝗶 𝗽𝗿𝗶𝗹𝗶𝗸𝗮 𝘇𝗮 𝗽𝗿𝗶𝘃𝗿𝗲𝗱𝗻𝗶 𝗿𝗮𝘀𝘁“, uz stručnu ekspertizu predstavnika konsultantske kuće nLogic Advisory.

Radionici su prisustvovali privredni subjekti sa područja Grada Zenice i Zeničko-dobojskog kantona, predstavnici Ministarstva za privredu ZDK, Privredne komore ZDK te uposlenici Agencije ZEDA.

Na radionici je predstavljena zakonska regulativa navedene teme, trendovi u svijetu, načini na koje se efikasno mogu implementirati zahtjevi EU propisa kao i dosadašnji napredak privrede u navedenom pitanju.
Zaključak radionice je da se privreda nalazi pred izazovima tranzicije, te da je neophodno da se pravovremeno počne sa izradom izvještaja za CBAM, planiranjem i implementacijom mjera i aktivnosti kako bi Bosna i Hercegovina ostala konkurentna na EU tržištu.
Konsultantska kuća nLogic Advisory je ponudila svoju stručnu podršku pri izradi izvještaja i kalkulacijama direktnih i indirekthm emisija CO2 nastalih proizvodnjom poluproizvoda ugrađenih u finalni proizvod.

Agencija ZEDA će i u budućnosti organizovati događaje koji za cilj imaju podizanje svijesti o klimatskoj tranziciji, energijskoj efikasnosti i očuvanju okoliša.

Back To Top
X