kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

LABORATORIJA ZA ISPITIVANJE SIGURNOSTI PROIZVODA LIND

LABORATORIJA LIND

Laboratorija za ispitivanje sigurnosti proizvoda – LIND, koja djeluje u okviru Agencije ZEDA, opremljena je savremenim mašinama i dodatnom opremom za ispitivanje. LIND je prva i za sada jedina laboratorija u Bosni i Hercegovini koja ispunjava zahtjeve standarda BAS EN ISO/IEC 17025:2018 za mehanička ispitivanja namještaja i opreme za dječija igrališta i igrališne površine. Ispunjavanjem zahtjeva ovog standarda, sva akreditovana ispitivanja provedena od strane LIND-a imaju validnost u svim evropskim zemljamama pa i šire, tj. zemljama koje pokriva Evropska Akreditacija (EA). Početkom 2019. godine LIND je postala ovlaštena laboratorija za ispitivanja namještaja za sve proizvođače iz Conforama grupacije – Steinhoff International.

Za većinu proizvođača namještaja iz Bosne i Hercegovine koji izvoze na tržište EU, kao uslov se postavlja da njihovi prozvodi zadovoljavaju određene evropske norme.

NA PUTU KA EVROPI?

Laboratorija LIND nastala je kao rezultat Projekta MENTOR, koji je finansiran iz sredstava Evropske unije, a sufinansijeri projekta su bili: Agencija ZEDA, REZ agencija, Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH i Vlada ZE-DO kantona. Pored ovih sredstava Općina Zenica uložila je 1 milion KM u adaptaciju objekta TechnoPark-a u kojem je smještena Laboratorija LIND.

Ova Laboratorija koja djeluje u okviru Agencije ZEDA, bavi se ispitivanjem sigurnosti proizvoda.

Zahvaljujući novim sredstvima Delegacije Evropske Unije u BiH, u razdoblju od 24. novembra 2014. do 23. jula 2017. godine, Agencija ZEDA je u saradnji s partnerima i sufinansijerima implementirala Projekat MENTOR 2 koji je nastavak uspješno implementiranog projekta MENTOR. Do sada su u Laboratoriji LIND vršena mehanička ispitivanja namještaja i opreme za dječija igrališta, a aktivnostima u okviru projekta MENTOR 2 na rekonstrukciji Laboratorije i nabavkama mašina i opreme za laboratorijska ispitivanja, usluge Laboratorije LIND proširuju se i na ispitivanje građevinske stolarije (prozora i vrata). Novi prostor, nove mašine, nove obuke osoblja LIND-a, novi BAS EN standardi, nova laboratorija i u konačnici, stvoreni uslovi za nove usluge.

EVROPSKI STANDARDI

AKREDITOVANA LABORATORIJA

Institut BATA je 18. oktobra 2017., Laboratoriji LIND dodijelio certifikat koji potvrđuje njeno akreditovanje i time je upisuje kao prvu i za sada jedinu u cijeloj Bosni i Hercegovini laboratoriju koja ispunjava zahtjeve standarda BAS EN ISO/IEC 17025:2018 za mehanička ispitivanja namještaja. Ispunjavanjem ovog standarda, sva akreditovana ispitivanja provedena od strane LIND-a imaju validnost u svim evropskim zemljamama pa i šire, tj. zemljama koje pokriva Evropska Akreditacija (EA).

AKREDITOVANO PODRUČJE

  • Građevinska stolarija (prozori i vrata)
  • Namještaj za kućnu upotrebu
  • Namještaj za obrazovne ustanove
  • Kancelarijski namještaj
  • Namještaj koji nije za kućnu upotrebu
  • Namještaj za vanjsku upotrebu
  • Dječiji namještaj
  • Dječija igrališta

KONTAKT

Telefon

032 445 631

Email

info@zeda.ba

Back To Top
X