kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

O AGENCIJI ZEDA

“Razvojne agencije kao operativna tijela koja identificiraju sektorske ili sveukupne razvojne probleme, birajući metodologije za njihovo rješavanje te promovisanje projekata koji mogu maksimizirati rješavanje tih problema predstavljaju izuzetno značajne instrumente podrške lokalnim i regionalnim vlastima”

baner zeda2

O Agenciji ZEDA

 

Osnovao nas je Grad Zenica 2004. godine s ciljem ekonomskog razvoja, pomoći razvoju MSP i kreiranju povoljnog ambijenta što sveukupno vodi ka razvoju zajednice ili regije.
Za četrnaest godina djelovanja ZEDA je implementirala, bila partner i sufinansijer na desetine projekata iz oblasti: razvijanja i promocije poduzetništva, kreiranja povoljnih uslova za domaća i inostrana ulaganja u privredu, jačanja konkurentnosti i izvoznih potencijala MSP, izgradnje poduzetničke infrastrukture i ambijenta, uvođenja sistema za kontrolu sigurnosti proizvoda, ekologije – održivi razvoj i energetska efikasnost, ljudskih resursa, turizma i sl.

pročitajte više

Agencija ZEDA i Grad Zenica kontinuirano razvijaju različite mehanizme podrške unaprjeđenja privrede i stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta. U okviru Agencije ZEDA djeluje Laboratorija za ispitivanje sigurnosti proizvoda – LIND, jedina u BiH laboratorija ove vrste koja putem ispitivanja sigurnosti proizvoda vrši direktnu podršku našim proizvođačima, prvenstveno izvozicima na način da njihovi proizvodi imaju dodatnu vrijednost, odnosno da su u skladu s evropskim normama. Također, ZEDA upravlja Biznis inkubatorom Zenica koji je generator razvoja novih preduzeća i radnih mjesta. Godine 2016. osnovan je Impulsni kreativni centar – razvojni centar čija osnovna namjena jeste da bude pokretačka snaga razvoja preduzetništva, a samim tim i startup zajednice u Zenici te IT sektora. U toku je uspostava Centra za podršku poduzetnicima i investitorima – BusinessPoint Zenica koji će biti smješten u Agenciji ZEDA te će podrazumijevati mjesto na kojem se promovišu kapaciteti zeničke privrede, programi poticanja zapošljavanja i bit će kontaktna tačka domaćih privrednika i investitora. Od 2018. godine ZEDA upravlja Poslovnom zonom Zenica 1 u kojoj djeluje više od 70 preduzeća, a Grad Zenica i ZEDA aktivno rade na stvaranju uslova za uvođenje novih i razvijanje postojećih preduzeća u Poslovnoj zoni Zenica 1.

BP GRAD ZENICA
zedaws

Agencija ZEDA, instrument Grada Zenice za stvaranje sredine mladih poduzetnika, konkurentne radne snage i dinamičnog poslovnog okruženja.

Stvaranje uslova za razvoj dinamičnog poslovnog okruženja, razvoj poduzetničke infrastrukture objedinjavanjem i usmjeravanjem materijalnih, ljudskih i finansijskih resursa, u cilju povećanja zaposlenosti, unaprjeđenja životnog standarda i privlačenja domaćih i stranih investitora.

ZEDA kroz brojeve

0
GODINA OSNIVANJA
0
ZAPOSLENIKA
0
REALIZOVANI PROJEKTI
0
OSTVARENA PARTNERSTVA
0
INKUBIRANIH KOMPANIJA

Novi projekti su osnova za razvoj svakog grada, a značajnu ulogu u implementaciji razvojnih projekata Grada Zenice ima upravo Agencija ZEDA

Kombinacija institucionalnih kapaciteta Grada Zenice (javnog sektora) s operativnim sposobnostima razvojnih agencija (ZEDA)  pokazala se kao odličan model za implementaciju i promovisanje lokalnih, razvojnih, ekonomskih strategija.

Zahvaljujući saradnji i pomoći različitih institucija, donatora i partnera ostvarili smo zavidne rezultate

Back To Top
X