kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

USPJEŠNO ODRŽAN SPINIT ONLINE SEMINAR O S3 STRATEGIJI

Jučer, 06.07.2024. godine, u organizaciji Agencije ZEDA, kao vodećeg partnera u SpinIT projektu, održan je online seminar koji je u fokusu imao Strategiju pametne specijalizacije (S3) i njenu ulogu u inovacijama i regionalnom razvoju na kojem je bilo prisutno 50 učesnika iz 9 evropskih zemalja i ukupno 38 različitih organizacija, uključujući partnere, naučne partnere kao i predstavnike lokalnih samouprava, kantonalnih ministarstava, privrednih komora i obrazovnih institucija.

Seminar se bavio ključnim aspektima S3 strategija, naglašavajući važnost transformativnih aktivnosti u definisanju strategija pametne specijalizacije. Učesnicima je prezentovano zašto su ove aktivnosti vitalne za podsticanje rasta zasnovanog na znanju u regijama i zemljama EU, s ciljem postizanja pametnije, održivije i inkluzivnije Evrope.
Kao što je naglašeno tokom seminara, dizajniranje strategije pametne specijalizacije uključuje identifikaciju malog broja transformativnih aktivnosti koje će biti razvijene i podržane. Ovim skupom aktivnosti se upravlja na regionalnom nivou i mogu se modificirati kako se pojave nove mogućnosti za strukturne promjene. Međutim, spontana transformativna aktivnost, vođena preduzetničkom vizijom i koordinisanim akcijama, može potaknuti regionalne inovacije ali uz koordinaciju aktera u ovoj oblasti. Proces transformacije se ne dešava spontano, što naglašava neophodnost uspostavljanja čvrstih politika koje su od suštinskog značaja za identifikaciju neophodnih transformativnih aktivnosti kako bi se pokrenule strukturne promene i podržao njihov rast. Svaka transformativna aktivnost odgovara određenoj politici, osiguravajući strukturirani razvoj i implementaciju S3 strategija. Ove politike igraju ključnu ulogu u upravljanju i prilagođavanju transformativnih aktivnosti kako bi se maksimizirao njihov uticaj na regionalni razvoj.

Projekat SpinIT je finansiran kroz Interreg Dunavski program i ima za cilj unapređenje inovacijskih kapaciteta Dunavske regije kroz poticanje strategija pametne specijalizacije i podršku MSP u povećanju stepena digitalizacije i razvoju vještina. Projekat koristi pristup “četvorostruke spirale”, kombinujući znanje akademske zajednice, malih i srednjih preduzeća, vlasti različitih nivoa i nevladinog sektora u planiranju i implementaciji pilot projekata. Ovaj sveobuhvatan pristup pomaže u rješavanju izazova i stvaranju novih mogućnosti unutar IT sektora, Industrije 4.0 i međusektorske saradnje. Projekat je započeo 1. januara 2024. godine i trajat će 30 mjeseci.

Ukoliko želite saznati više o ovom projektu, budite slobodni pratiti sljedeće linkove:

https://www.linkedin.com/company/danubespinit/

https://www.facebook.com/spinitproject

Zahvaljujemo se prisutnim na ovom seminaru i nadamo se da ćemo zajednički nastaviti stremiti ka pozitivnim promjenama u primjeni i razumijevanju digitalizacije i razvoju vještina iz ove oblasti.

Back To Top
X