kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Fondacija za treći milenijum

 

Opšti ciljevi:

The Stiftung Drittes Millennium (Foundation for the Third Millennium) promovira održivost u svim sektorima društva. Tačnije, promiče akciju koja stavlja jednak naglasak na odgovorno ponašanje u odnosu na ekološke, privredne i društvene aktivnosti. Takvo ponašanje kao izvor ima svjesnost da svi živimo na jednoj planeti i da su resursi ovog planeta konačni. Izazvani smo koristiti manje neobnovljivih izvora, razviti obnovljive izvore, efikasnije koristiti obe vrste i učiniti ih dostupnima svima.

Naše društvo mora kritički ispitati naš privredni sistem, naš odnos prema prirodnom svijetu i naše ideje o religiji. Moramo naučiti riješiti naše sukobe bez nasilja.

Naša fondacija djeluje kako bi što više ljudi postiglo svijest i slobodu koja im je potrebna kako bi otkrili vrijednosti koje će im omogućiti da žive u pravednom i mirnom svijetu.

 

Koje aktivnosti se finansiraju:

Sve veći jaz između bogatih i siromašnih, stalno uništavanje našeg prirodnog okoliša, ratovi i ubrzana potrošnja neobnovljivih izvora ugrožavaju naše društvo. Promjena je, naravno, hitno potrebna, pomak od ovih trendova. Vjerujemo da čovječanstvo posjeduje inteligenciju i sposobnost rješavanja svojih problema. Ali za to je potrebna evolucija u svijesti, zajedno sa aktivnim učešćem svakoga ko razumije duboku istinu da svi živimo na jednom konačnom planetu. Samo po sebi, ublažavanje sve veće bijede na svijetu neće biti dovoljno; potrebno je ponovno procijeniti strukture koje pridonose ovoj patnji i raditi na njihovim promjenama.

Stiftung Drittes Millennium prvenstveno podržava projekte koji naglašavaju pomaganje osobama koje si same pomažu, posebno ako ti projekti uključuju značajne razmjere obrazovanja i praktične obuke i pokazuju obećanje o samoodržavanju. Dodatni naglasak je na projektima koji zadovoljavaju kriterij održivosti uravnoteženih komponenti društvene pravde, ekonomske stabilnosti i ekološke odgovornosti. Vjerujemo da je dijalog neophodan za uspjeh takvih projekata.

Rok za prijave:

Rokovi prijave tokom 2020. godine su:

24. januar/siječanj
24. april/travanj
07. avgust/kolovoz
2. oktobar/listopad

 

Geografsko područje podrške:

Naša fondacija je predana održivosti. Podržavamo projekte koji promiču zaštitu životne okoline i zdravlja, socijalnu pravdu i ekonomsku nezavisnost na uravnotežen način.

Kako bismo osigurali pouzdan nadzor nad projektima, kao i odgovarajuću podršku, moramo biti u stanju održati konstruktivan odnos sa voditeljima projekata i njihovom organizacijom. Zato preferiramo organizacije sa sjedištem u Švicarskoj i susjednim evropskim zemljama.

Kriterij podobnosti:

Svi projekti moraju biti održivi jer kombiniraju ekološke, društvene i privredne aspekte i promoviraju ih istodobno i na uravnotežen način:
Dugoročna briga o životnoj okolini: materijali se koriste u zatvorenim ciklusima. Poboljšana je kvaliteta i dostupnost tla i vode. Povećavaju se prirodni biotopi i promovira biološka raznolikost.
Društvena pravda: Ciljana populacija je aktivno uključena u projekat. Ciljevi su lična nezavisnost, samoodređenje i individualna odgovornost. Poštuju se ljudska i građanska prava, a sukobi se rješavaju bez nasilja.
Ekonomska nezavisnost: Ekonomski uslovi se poboljšavaju stvaranjem novih ili dodatnih ekološki održivih poslova i preduzeća. To zahtijeva lokalno obrazovanje, na primjer “trening trenera” ili “od krivolovca do čuvara divljači”, tako da se mogu formirati nove stanice koje koriste ove modele. Stanovništvo postaje ekonomski nezavisno i ima pristup tržištima.
Održivost se provodi praktički i opipljivo, i može se mjeriti.
Promicanje svijesti o povezanosti pojedinog ponašanja i životne okoline.
Projekat ne samo da rješava akutne probleme, već i istražuje njihove uzroke i razvija preventivne mjere.
Lokalna situacija se poboljšava.
Fondacija poznaje partnere na projektu, a njihova kompetencija je dokazana.
U svakom dijelu projekta održava se održivi dijalog. Otvorena saradnja promiče neobičan lični kontakt, što dovodi do odnosa zasnovanih na uzajamnom povjerenju.

Kako aplicirati:

Molimo vas da pogledate http://www.stiftung3m.org/en/foerderung/Application_Form.html za više informacija.

 

Kontakt:

Stiftung Drittes Millennium
Secretariat
Gotthardstrasse 43
CH-8022 Zurich
Switzerland
Tel.: +41 44 212 00 01
Faks: +41 44 212 00 30

Email: info@stiftung3m.org

Web stranica: http://www.stiftung3m.org/en/stiftung/stiftungszweck.html

 

Izvor: https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X