kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

ZENIČANKA MURISA DIZDAREVIĆ STVORILA BREND – BEBACHE, A POTOM SVOJE KREATIVNO UMIJEĆE PRENIJELA I NA DRUGE

O Murisi Dizdarević (56) iz Zenice koja je vječni kreativac i koja je stvorila brend Bebache, već smo pisali, a više detalja o njenim počecima i samoj ideji, možete pročitati OVDJE 
Kako je ona neko ko se cijeli život bavi kreativnim radom, iz godine u godinu svoje vještine je usavršavala i nadograđivala. Bebache su nastale sasvim spontano, a potom se priča uozbiljila i od male lutkice -čarapice, Murisa je napravila i tkz.krpenu lutku koju želi imati svaka djevojčica. Za vrlo kratko vrijeme su Bebache postale poznate širom BiH, a poznato je da psihoanalitičari proučavajući rani razvoj djeteta ističu da su lutkice te koje su moćno sredstvo za poticaj djetetovog emocionalnog, socijalnog i spoznajnog razvoja. Lutka posjeduje autoritet koji joj je dalo samo dijete, te predstavlja „sagovornika od povjerenja“, pružajući tako djetetu i osjećaj zaštićenosti i svojevrsnog zaklona. Ono s njom razgovara o svojim problemima, uspostavljajući tako sa svojom okolinom simboličku komunikaciju. Na taj način lutka može postati svojevrstan posrednik između djeteta i njegove sredine. Djeca prihvaćaju mišljenje lutke zbog autoriteta koji joj dijete dodijeli. Lutka je voljna pomoći djetetu da pospremi svoje stvari, da ode liječniku, da opere zube i slično. Lutka na taj način može uveliko pomoći da se dijete osamostali te uključi u mnoge socijalne i druge situacije. Nerijetko možete čuti da se djeca ne žele odvojiti od omiljene igračke kada idu u vrtić, ili na izlet, na spavanje i slično, a što je još jedan dokaz uloge lutke u životima najmlađih.

Dobar glas daleko se čuje pa je za Murisu i njene vještine saznao i menadžement JU “Penzionerski dom sa stacionarom” ZDK u kojem je odmah prihvatila angažman i postala edukator na kreativnim radionicama sa onima u zreloj životnoj dobi.


Uskoro slijede i nove radionice na kojima će Murisa one koji su svoj radni vijek završili i sada imaju vremena da se bave ručnim radovima naučiti kako da heklaju, pletu, vezu, šiju ili prave lutke.
-„Radujem se svaki put kada odlazim na radionicu sa penzionerima i oni su sretni kada me vide jer znaju da će to biti kvalitetno ispunjeno vrijeme i da ćemo kroz zabavu učiti. Oni žele biti aktivni svaki dan života i puni su volje, te se zaista svi maksimalno trude“ – rekla je Murisa koja je proširila asortiman svojih proizvoda sa keceljama i kapama za kuhare kako velike tako i male 😊.
Više o Murisi i njenim proizvodima možete pogledati na Facebook stranici Bebache – Lutke izrada i prodaja 

Radujemo se i vašim pričama pa ako imate zanimljivu priču o svom talentu, hobiju, pretvaranju hobija u posao, ako ste kreativni, ako ste pokrenuli posao, ako imate neobičnu priču o pronalasku posla, ako ste postigli neki uspjeh kojim se želite pohvaliti i koji bi sutra nekome mogao biti ideja, vjetar u leđa, podsticaj za razmišljanje da se i sam okuša u nečemu sličnom, javite nam se jer mi širimo dobre vibracije i pišemo priče koje treba čuti. Javite se na ajna@zeda.ba ili na Facebook profil Ajna Hodžić 

 

Back To Top
X