kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Poziv za projekte Ambasade SAD: Program međuetničkog pomirenja i omladinskih kampova

Tražimo prijave projekata za direktan angažman sa mladima koji izričito promoviraju interakciju, razvoj tolerancije i pomirenja između vjerskih i geografski različitih zajednica Bosne i Hercegovine.

Tražimo aplikacije za srednje i velike projekte omladinskih kampova (više od 50 sudionika zajedno u trajanju od najmanje četiri uzastopna noćenja u nekom međuetničkom okruženju) namijenjene izričito za promicanje interakcije, razvoj tolerancije i pomirenja između vjerski i geografski raznolikih zajednica Bosne i Hercegovine. Aplikanti moraju biti sposobni pokazati dosadašnji učinak u organiziranju kampova slične veličine sa sudionicima iz oba entiteta, svih etničkih grupa i bh. manjina.

Prijedlozi projekata trebaju imati za cilj stvaranje saradnje sa drugim grupama zainteresiranim za sljedeće teme i/ili se odvijaju na niže navedenim područjima:

Prioritetne teme:

Inicijative na područjima nauke, preduzetništva i zapošljavanja mladih koje povezuju razdvojene zajednice: Okupljanje susjednih ili obližnjih zajednica koje su od rata imale malo kontakta radi poboljšanja zapošljivosti mladih putem razvoja vještina.
Podijeljeno obrazovanje / Dvije škole pod jednim krovom: Rad sa roditeljima i učenicima u školama duž entitetskih / etničkih linija na rješavanju pitanja koja učenike dijele po etničkoj osnovi. Ovi bi projekti trebali pomoći uklanjanju prepreka integracije u obrazovanje.
Projekti koji se bore protiv dezinformacija: Okupljanje mladih preko etničkih osnova kako bi se razvilo kritičko mišljenje, medijska pismenost u borbi protiv dezinformacija.
Marginalizovane grupe: Projekti koji promoviraju saradnju među marginalizovanim manjinskim grupama iz različitih etničkih zajednica, uključujući (ali ne ograničavajući se na) raseljene osobe, osobe sa invaliditetom, socijalno ekonomski ugrožene osobe, LGBT osobe, Rome i druge.
Prioritetna područja: Projekti koji ostvaruju i promoviraju saradnju mladih iz različitih etničkih zajednica u sljedećim područjima:

Brčko distrikt

Federacija BiH:
Kanton 1: Bihać, Cazin
Kanton 3: Srebrenik, Kladanj
Kanton 4: Zenica, Zavidovići
Kanton 6: Jajce, Uskoplje / Gornji Vakuf i Donji Vakuf
Kanton 10: Livno, Glamoč, Drvar

Republika Srpska:
Istočna Hercegovina
Regija Birač
Prijedor

Rok prijavljivanja: Petak, 24. januar/siječanj 2020. godine

Poziv-za-projekte-Ambasade-SAD-kampovi-za-mlade-decembar-2019

Izvor:https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X