kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Poziv studentima da dizajniraju izgled solarnog stabla – nagradni fond 2.500 KM za najbolji rad

Općina Stari Grad i Udruženje inžinjera na globalnom nivou za BiH (IEEE-Institute of Electrical and Electronics Engineers) pozivaju studente svih fakulteta Univerziteta u Sarajevu da se uključe u projekat „Modern Renewables – Brighter Future“, odnosno projekat izgradnje solarnog stabla u Starom Gradu. Njihov zadatak je da ponude vizuelni identitet solarnog stabla, a za autore najboljeg rješenja predviđene su nagrade.

Solarno stablo će biti postavljeno na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, a njegova uloga bit će multifunkcionalna. Služit će za punjenje prijenosnih računara, mobitela, tableta i brojnih drugih uređaja, a punjenje će biti omogućeno preko USB ulaza, standardnih utičnica, te pomoću beskontaktnog napajanja. Stablo će pružati i druge pogodnosti i osvjetljavati okolni prostor, a imat će i neprekidni prikaz na LCD televizorima sa informacijama o važnim gradskim lokacijama, telefonskim brojevima, ustanovama i adresama, što je naročito pogodno za turiste u našem gradu.

Cilj projekta je da građani budu upoznati s prednostima korištenja obnovljivih izvora energije, te da studenti Univerziteta u Sarajevu budu potaknuti da radom i zajedničkim djelovanjem unaprijede ambijent življenja u zajednici.

„Prva faza projekta podrazumijeva izradu idejnog rješenja izgleda i dizajna solarnog stabla u Starom Gradu. Kako bismo animilirali studente da se uključe u ovaj projekat, odlučili smo da upravo oni dizajniraju izgled budućeg stabla. Ovim putem pozivamo studente svih fakulteta Univerziteta u Sarajevu: redovne, redovne samofinansirajuće i vanredne da se uključe u ovaj projekat i ponude vizualni identitet solarnog stabla“, pojasnili su u IEEE BiH.

Iz ovog udruženja su pojasnili kako studenti mogu raditi individualno ili u grupi do pet članova, te da je rok za izradu idejnog rješenja 45 dana, odnosno do 24. marta, 2019. godine.

„Po okončanju roka za prijavu idejnog rješenja bit će provedena evaluacija, u skladu s propisanim kriterijima. U saradnji sa Općinom Stari Grad bit će organizovano javno predstavljanje rješenja koja su ušla u uži krug, te će biti izabrano i najbolje ponuđeno rješenje, a autori najboljeg rješenja bit će nagrađeni“, istakli su u IEEE BiH. Nagradni fond za najbolje ocijenjeni rad iznosi 2.500 KM.

Neophodna dokumentacija: poziv, projektni zadatak, kriteriji ocjenjivanja pristiglih rješenja, lokacija i prijavni obrazac, dostupni su na linku.

 

Poziv za izradu idejnog rješenja

Projektni zadatak

Kriteriji ocjenjivanja pristiglih rješenja

Lokacija

Prijavni obrazac

Prema projekcijama, potrošnja električne energije do 2030. godine bi se trebala povećati za 50%. Ukoliko se prati ovaj trend razvoja dolazi se do zaključka da su obnovljivi izvori električne energije, kao što je sunčeva energija, neizostavan dio naše budućnosti jer su rezerve konvencionalnih izvora sve manje.

„Modern Renewables – Brighter Future“ svojim dizajnom i ekološki prihvatljivom tehnologijom otvara nove perspektive te zadovoljava sve društvene, ekološke, kulturološke i estetske aspekte.

 

Više informacija: http://starigrad.ba/v2/vijest.php?id=8307

Back To Top
X