kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

[JAVNI KONKURS] „Niko gladan. Niko sam“: Pjesmom pokreni promjenu!

U okviru projekta Pravni okvir za filantropiju, koji finansira USAID, otvoren je konkurs za himnu inicijative “Niko gladan. Niko sam.”.

⏱️ ROK ZA PRIJAVLJIVANJE: 21.06.2022 – 21.07.2022.

U sklopu kampanje #NikoGladanNikoSam, koja je dio projekta Pravni okvir za filantropiju koji provodi Fondacija Mozaik zajedno sa partnerskim organizacijama (Fondacija Hastor, Udruženje Pomozi.ba, Mreža za izgradnju mira, Fondacija Trag i Catalyst Balkans) uz finansijsku podršku USAID-a, otvoren je konkurs za himnu ove inicijative. 

U Bosni i Hercegovini danas ima najmanje 60 javnih kuhinja, od kojih je jedna za bebe i jedna za djecu sa invaliditetom, u kojima se hrani najmanje 16.800 ljudi. U isto vrijeme, prema podacima Agencije Ujedinjenih nacija, u BiH se godišnje uništava i baca oko 400.000 tona hrane.

Uhvatila te je jeza od ovih brojki i informacija? Onda nastavi da čitaš i vidi kako možeš da se uključiš! 

Cilj ovog konkursa je da informiše i zainteresuje sve građanke i građane u Bosni i Hercegovini o problemu uništavanja hrane, koja može biti donirana javnim kuhinjama. Želimo promijeniti zakon i napraviti sistem tako da se na donacije hrane ne plaća porez na dodatnu vrijednost (PDV). Na taj način želimo da osiguramo da niko u BiH ne bude gladan, pa ćeš učešćem na konkursu dati svoj doprinos ovoj incijativi!

Zato tražimo kreativne osobe, željne izazova i pozitivnih promjena u našem društvu! Ako želiš pomoći ljudima u potrebi, koji se sigurno nalaze i u tvojoj okolini, pozivamo te da uzmeš učešće u konkursu i osmisliš tekst i muziku za kampanju „Niko gladan. Niko sam. Spasimo hranu, donirajmo je!“.

Saznaj više o ovom problemu i predloženom rješenju u lonac online zajednici na Niko gladan. Niko sam.

📜 Kriteriji za učešće u ovom konkursu su:

 • Da su muzički bendovi ili autori i autorice bosanskohercegovački građani i građanke stariji od 18 godina,
 • Himna treba biti isključivo na bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku. Himna na engleskom jeziku neće biti uzeta u razmatranje,
 • Uzeće se u razmatranje samo snimak dobre kvalitete,
 • Svaka osoba koja učestvuje u konkursu može poslati po jedan prijedlog himne,
 • Himna mora biti originalno autorsko djelo,
 • Autori i autorice su lično odgovorni za eventualna kršenja autorskih prava,
 • Fondacija Mozaik ne snosi odgovornost za eventualna kršenja autorskih prava,
 • Učešćem u konkursu, autorice i autori daju sva prava na korištenje ovog autorskog djela Fondaciji Mozaik bez vremenskog i teritorijalnog ograničenja, a što će biti regulisano Ugovorom o autorskom djelu. Ustupanje prava na daljnje korištenje Fondaciji Mozaik je bez naknade,
 • Eliminatorni uslovi: jezik i stil autorskog djela ne smije sadržavati uvredljiv jezik, psovke i pogrdne nazive.

🏆 Proces proglašenja pobjednika ili pobjednice:

 • Prijedlozi koji prođu prvi eliminacijski krug, u odnosu na kriterije za učešće, će biti javno prezentirati i dostupni za glasanje u lonac online zajednici. Svi registrirani članovi i članice će moći dati svoj glas favoritu. Period za dostavu autorskih djela je 21.6.2022. do 21.7.2022, nakon čega slijedi javno glasanje. Period javnog glasanja je 27.7.2022. do 7.8.2022. u 14h. Proglašenje pobjednice ili pobjednika je 8.8. u 12h!
 • Nakon javnog glasanja 3 autorska djela sa najviše glasova će biti prezentirana Stručnoj komisiji koja će proglasiti pobjednika ili pobjednicu, odnosno himnu kampanje “Niko gladan. Niko sam” 8.8.2022. tačno u podne!
 • Autorice ili autori pobjedničke himne dobiće iznos od 1.500 KM (neto) i mogućnost za profesionalno snimanje i produkciju u muzičkom studiju.
  Pobjednička himna će se koristiti tokom trajanja kampanje „Niko gladan. Niko sam“, promovisati i emitirati na društvenim mrežama i medijima.

🚶 Za prijavu na konkurs, prati sljedeće korake:

 • kreiraj profil u lonac zajednici na Registruj se,
 • klikni na Prijavi se,
 • pošalji tekst himne kao doc ili docx dokument i demo snimak himne kao mp3 ili mp4 dokument u naznačena polja.

Konkurs je otvoren od 21.6. do 21.7.2022. godine. Prijedlozi koji prođu prvi krug selekcije, u odnosu na kriterije za učešće, će biti javno prezentirati i dostupni za glasanje u lonac online zajednici.

Ako imaš pitanja, piši nam u loncu! U slučaju tehničkih problema, piši lonac IT podršci u donjem desnom uglu. ☁️

Radujemo se tvom učešću jer samo zajedno možemo dovesti do pozitivnih društvenih promjena. Sretno!  

Pravo učešća na konkursu ili konkursima nemaju zaposlenici i zaposlenice Fondacije Mozaik kao ni zaposlenici i zaposlenice partnerskih organizacija na programu „Pravni okvir za filantropiju“ , te njihovi članovi i članice uže porodice. Biće uvažene samo prijave poslate kroz lonac zajednicu. 
Fondacija Mozaik zadržava pravo na prekid, promjenu pravila i uslova učešća na javnom konkursu.

 

Izvor: https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X