kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Foto-konkurs „Poljoprivreda kroz objektiv“

U okviru projekta „Poljoprivreda kroz objektiv“ koji sufinansira Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Asocijacija studenata Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta raspisuje foto-konkurs pod nazivom „Poljoprivreda kroz objektiv“.

Cilj konkursa je razvoj svijesti o značaju poljoprivrede i proizvodnje hrane, ali i popularizacija fotografije i umjetnosti među mladima (srednjoškolcima i studentima).

Autori zadržavaju slobodu artističke ekspresije u okviru ponuđenih tema.

 

Autori mogu svoje fotografije poslati u dvije kategorije (teme):
1. „Fabrika na otvorenom“
2. „Zrno po zrno – pogača“

Fotografije iz prve kategorije bit će objavljene na socijalnim mrežama Asocijacije studenata Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta i ocjenjivat će se po principu najvećeg broja reakcija na fotografiju. Fotografije prijavljene u drugoj kategoriji će ocjenjivati stručni žiri, na izložbi koja će biti organizirana po okončanju konkursne procedure.

 

Uslovi:
•Autori moraju biti upisani u srednju školu ili na neki od fakulteta/visokih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine, bilo koje godine i statusa. Organizator zadržava pravo da traži odgovarajuće potvrde na uvid.
•Fotografije moraju biti autorsko djelo srednjoškolca/studenta koji istu prijavljuje, a organizator ne snosi nikakvu odgovornost u slučaju zloupotrebe autorskih prava prijavljenih fotografija na konkursu od strane učesnika ili trećih lica.
•Svaki autor može poslati maksimalno dvije fotografije (po jednu u svaku kategoriju).
•Fotografije ne smiju sadržavati nikakve tekstualne poruke ili potpise.
•Autori se slanjem fotografije odriču autorskog prava na fotografiju u korist organizatora, a isti ih može koristiti u svrhu štampanja i objavljivanja u printanim ili elektronskim medijima, u promomaterijalima i drugim programskim aktivnostima, bez isplate dodatne naknade.
•Pravo prijave na konkurs nemaju članovi žirija koji će vršiti selekciju fotografija pristiglih na konkurs.

 

Tehnički detalji:
•Fotografije moraju biti snimljene fotoaparatom ili mobilnim telefonom u prihvatljivoj rezoluciji.
•Autori šalju fotografije na mail (fotografije.asppf@gmail.com), pri čemu svaka fotografija mora biti naslovljena po sljedećem principu: ime_prezime_tema.
•Fotografije moraju biti u digitalnom formatu (JPG ili JPEG).
•U mailu prilikom prijave autori su dužni navesti svoje ime i prezime, godinu rođenja, prebivalište, školu/fakultet koji pohađaju, kontakt mail i broj telefona i uređaj kojim je fotografija snimljena (marka i model aparata/telefona).
Prijavom na konkurs, odnosno slanjem fotografija, autori prihvataju sve uslove i zahtjeve konkursa i izjavljuju da su fotografije njihove te da ne krše zakon i autorska prava druge osobe.

Organizator zadržava pravo da prihvati ili ne prihvati radove, odnosno prijave za koje smatra da ne odgovaraju temi postavljenog konkursa, za koje se smatra da nisu autorsko djelo prijavljenih učesnika, koje tehnički ne zadovoljavaju kriterije ili sadrže neprikladan sadržaj.

Konkurs ostaje otvoren za prijave od dana objavljivanja do 15. decembra/prosinca u 12:00.

Iz obje kategorije se biraju po tri najbolje ocjenjene fotografije, a autori istih će biti nagrađeni.
•Fotografije iz prve kategorije („Fabrika na otvorenom“) će biti objavljene 16. decembra/prosinca na Facebook stranici Asocijacije studenata Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, u albumu a učesnici će ih moći dijeliti. Ocjenjivanje za pojedinačne fotografije će se obaviti po principu najvećeg broja lajkova (reakcija).
•Drugu kategoriju fotografija („Zrno po zrno – pogača“) će ocjenjivati žiri neposredno na izložbi 23. decembra/prosinca. Na izložbi će biti izloženo maksimalno 50 fotografija koje uđu u uži izbor. Žiri čine tri člana: predstavnik organizatora – ASPPF, jedan nastavnik Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta i jedan profesionalni fotograf.

Tačno mjesto i vrijeme održavanja izložbe, nagrade za autore najbolje ocjenjenih fotografija, kao i druge važne informacije će biti dostupne na platformama Asocijacije studenata Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta (Facebook i Instagram), stoga zapratite nas 😉 .

Za dodatna pitanja možete kontaktirati Asocijaciju studenata Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta:
•Mail: fotografije.asppf@gmail.com,
•Facebook messenger (https://www.facebook.com/ASPPF/),
•Instagram (https://www.instagram.com/asppf_official/).

 

Izvor: https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X