kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Zvanično predstavljanje druge faze ReLOaD inicijative vrijedne 13.5 miliona eura

Započela je druga faza Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2) u kojoj će se raditi na daljem jačanju partnerstava između lokalnih vlasti i civilnog društva

ReLOaD2 osigurat će nastavak jačanja partnerstva između lokalnih vlasti i civilnog društva u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu[1], Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, širenjem uspješnog modela transparentnog finansiranja projekata organizacija civilnog društva iz budžeta. Uz to, ovaj projekat će podržati veći građanski angažman i raditi na osnaživanju mladih u lokalnim zajednicama. Stvaranjem mogućnosti da steknu prvo radno iskustvo, praksu, kao i priliku za pružanje rješenja u svojim lokalnim zajednicama, stavlja se poseban focus na mlade.

Drugu fazu ReLOaD projekta finansira Europska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u iznosu od 13,5 miliona eura. Obuhvatit će 50 jedinisa lokalne samouprave iz šest IPA korisnica sa Zapadnog Balkana.

ReLOaD je vrlo uspješna i važna inicijativa za Evropsku komisiju. Nadamo se da će druga faza projekta, koju rado podržavamo većim iznosom sredstava – više od 13.5 miliona eura – nastaviti pomagati u izgradnji i učvršćivanju trajnih i snažnih partnerstava između organizacija civilnog društva i lokalnih vlada na zapadnom Balkanu” zaključila je Alessandra Viezzer, zamjenica šefa Odjela za regionalnu saradnju i programe za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva. „Ova partnerstva su dala impresivne rezultate, posebno u kontekstu COVID pandemije, pružajući bolje usluge za više od 100.000 građana. To još jednom dokazuje da je snažno civilno društvo, koje je podržano od strane lokalni vlasti, od ključne važnosti zbog direktnog uticaja na živote ljudi, promoviše participativnu demokratiju i u konačnici, doprinosi jačanju demokratije, koja je temeljni dio političkih kriterija za pristupanje EU.”

 

Nedžad Salman, pomoćnik ministra pravde Bosne i Hercegovine govorio je o izazovima pri transparentnom finansiranju civilnog društva, kao i svemu što je ReLOaD inicijativa do sada uradila za rješenje ovog problema. “Ovim putem želim zahvaliti Europskoj uniji na financijskoj potpori, zahvaliti Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini i svim ostalim institucijama i civilnom društvu na sudjelovanju. Također zahvaljujem projektnom timu UNDP-a na suradnji i dobrim rezultatima.”

U svom govoru Tamara Srzentić, ministrica javne uprave, digitalnog društva i medija Vlade Crne Gore istakla je značaj ReLOaD projekta, koji je postigao važan napredak u vladinom sektoru, ali i u radu mnogih nevladinih organizacija na zapadnom Balkanu, koje izravno utiču na kvalitetu života u mnogim zajednicama. Samo u Crnoj Gori, ReLOaD je uveo nove, transparentne i progresivne prakse u pet općina, uključujući i 16 programa obuke za preko 250 učesnika iz jedinica lokalne samouprave i nevladinih organizacija. Pored toga, ReLOaD je u Crnoj Gori podržao 50 projekata, koje je provelo 37 nevladinih organizacija različitih razmjera, iskustva i područja djelovanja.

Pokazalo se da suradnja između lokalnih samouprava i civilnog društva ima pozitivan utjecaj na dobrobit građana u lokalnim zajednicama i razvojne procese cijele regije, što je glavno načelo ReLOaD2”, izjavila je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, dodavši da se raduje što će “nastaviti podržavati program ReLOaD2 u razvoju vjerodostojnog civilnog društva i promicanju partnerstva na zapadnom Balkanu, u skladu s agendom za pristupanje EU.

Tokom četverogodišnjeg perioda od 2021. do 2024. godine u 50 jedinica lokalne samouprave, projekte će provesti oko 300 organizacija civilnog društva. Planirano je da će oko 40.000 ljudi imati korist od navedenih aktivnosti. Još jedan izazov s kojim se suočava regija Zapadnog Balkana je nedovoljan angažman mladih, a ReLOaD2 će raditi i na tome. Na temelju opsežnog iskustva iz ReLOaD1 i prethodnih projektnih intervencija u Bosni i Hercegovini, ReLOaD2 će se nastaviti baviti ključnim pitanjima i izazovima u regiji.


[1] [Za Evropsku uniju, ovo imenovanje ne dovodi u pitanje stav o statusu i u skladu je s UNSCR 1244/1999 i Mišljenjem ICJ-a o proglašenju nezavisnosti Kosova. Za UNDP sve reference na Kosovo shvatit će se u kontekstu UN-ove Rezolucije 1244/1999

 

Preuzeto: https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X