kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

„ZLATNA UČENICA“ LANA MAŠIĆ, JAVNOSTI POZNATA KAO VRHUNSKA KREATIVKA ČIJE IGRAČKE USREĆUJU BROJNE MALIŠANE

Do sada smo napisali 900 + priča o hobijima i mladim ljudima koji su u nečemu odlični, vrhunski, drugačiji, istaknutiji ili koji su se usudili da svoje snove pretvore u stvarnost. Dok su jedni planski krenuli putem kreativnosti, drugi su se tu našli sasvim slučajno, a ostali namjerno. Spoj umjetnosti i ljubavi prema životinjama naša je današnja #Blog priča.

Lana Mašić (19) iz Zavidovića, učenica četvrtog razreda Gimnazije „Rizah Odžečkić“ koja školovanje planira nastaviti na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, širom BiH poznata po pletenim i heklanim igračkama.  Ona je osoba vedrog duha koja voli životinje, kreativnost i odlično se snalazi u marketinškoj komunikaciji pa je njen brend Woolly Crafts za kratko vrijeme postao poznat širom BiH.

 

Sve je počelo ovako…

-„Željela bih ispričati jednu zanimljivu priču kako me je moj hobi upoznao sa jednom predivnom osobom. Bilo je to na samom početku razvijanja hobija. Napravila sam svoj prvi zahtjevniji rad, papučice za jednu djevojčicu, koje su izgledale bolje nego što je bilo očekivano, budući da sam do tada plela isključivo najjednostavnije stvari kao što su šalovi. Te papučice je podijelila poznata influenserica koja ima preko 120 hiljada pratitelja na Instagramu, što je dovelo do naglog razvoja mog profila. Putem njezinog profila pronašla me jedna jako simpatična žena, mama četvero preslatke dječice, koja mi je tada poslala poruku i dala mi nekoliko savjeta što se tiče pletenja. Iako tu ženu do tada uopće nisam poznavala, nisam je nikada u životu ni vidjela, čak živi i u drugoj državi, mi smo se odmah  povezale kao da se poznajemo cijeli život. Divna gospođa je prepoznala moj trud i rad, te mi je čak iz daleke Švicarske u Bosnu poslala paket sa svim stvarčicama koje bi mogle dodatno unaprijediti moj hobi. Čujemo se gotovo svakodnevno putem društvenih mreža i čak i nakon osam mjeseci mi je ostala ogromna podrška zbog čega ću joj zauvijek biti zahvalna“ – otkrila je Lana koja danas osim igračaka izrađuje i papučice, „hvatače snova“, a uskoro će proširi ponudu pa će moći ponuditi heklane torbe, ruksake,  edukativne igračke za djecu, širi asortiman ukrasa za dom, ali će  ponuditi i nove proizvode za bebe.

 

-„U početku sam se bavila samo pletenjem, ali sam ubrzo shvatila da je heklanje dosta brže i jednostavnije za rad, a moja najdraža tehnika heklanja je amigurumi tehnika. Amigurumi je japanska tehnika heklanja plišanih igračaka i nudi mnoštvo različitih šablona. Posebno mi se sviđa zbog mogućnosti izrade poznatih likova iz crtanih filmova, zatim različitih životinjica, lutki i gotovo svega što možemo zamisliti“ – pojasnila je Lana koja unatoč školskim obavezama uspijeva razvijati svoj hobi.

„Poseban ponos osjećam kada mi kupci pošalju sliku moga rada u njihovom domu, ili kada se odluče za još jednu narudžbu, jer mi je tada jasno da je posao obavljen onako kako su i očekivali. Prizanjem, dođu i momenti kada je teško uskladiti školske obaveze sa narudžbama i tada se sjetim svih svojih mušterija i ljudi koji me podržavaju od samog početka, sjetim se početka kada sam znala samo osnove pletenja i heklanja i imala samo osnovni materijal, dok sada radim mnogo složenije zadatke sa dosta kvalitetnijim vunama, različitim ukrasima i dodacima. Razmišljanje o ovim sitnicama meni daje vjetar u leđa i dodatnu motivaciju onda kada se čini da ne ide se baš onako kako je predviđeno“ – rekla je Lana koja je marljiva i uporna osoba koja kada nešto želi ne odustaje lako dok ta želja ne postane stvarnost.

-„Rekla bih da sam jednim dijelom i perfekcionista, budući da nastojim da svaki posao koji radim bude završen na najbolji mogući način. Pored toga, dosta sam osjećajna osoba i veliki zaljubljenik u prirodu i životinje. Između ostalog, kao najveću vrlinu bih izdvojila svoju komunikativnost, budući da dosta lako sklapam nova prijateljstva i uživam u druženjima. “Kakve su ti misli – takav ti je život.” Izreka u koju sam se zaljubila još prvi put kada sam je pročitala. Vjerujem u to da je svako krojač svoje sudbine i da od naših misli i svijesti uveliko zavisi to kakav ćemo život živjeti. Zbog toga smatram da bismo uvijek trebali biti optimistični i pozitivni, jer kako zračimo tako i privlačimo“ – naglasila je Lana čije radove možete pogledati na Instagram profilu @woolly.crafts, ili na Woolly crafts https://www.facebook.com/WoollyCrafts  Facebook stranici.

Da je Lana velikogsrca potvrđuje i humanitrna akcija koju je započela još u aprilu, a novac od narudžbi je odlučila donirati.

 

-„Iako je akcija pri kraju, još uvijek neću otkriti o kojem se iznosu radi, samo ću reći da sam i više nego zadovoljna, te da je broj narudžbi daleko premašio sva moja očekivanja. Mnogo sam ponosna na svaku narudžbu koju završim, jer je svaka od njih rađena sa neizmjernom količinom ljubavi, ali ipak moram priznati da sam naročito sretna zbog onih igračkica koje su otputovale i do drugih zemalja. Narudže sam slala čak i do Kanade, Amerike, Njemačke i Italije i nadam se da ću s time nastaviti i u budućnosti. Također, ponosna sam i na to što sam pored mnoštva obaveza oko hobija uspjela biti jedan od šest zlatnih učenika u svojoj generaciji. Titula zlatnog učenika se postiže odličnim uspjehom iz svih nastavnih predmeta tokom sve četiri godine obrazovanja i ponosna sam što sam uspjela uskladiti školu i hobi tako da nijedna strana ne ispašta“ – rekla je Lana.

 

Back To Top
X