kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

ZLATKO GUŠIĆ – ZENIČANIN KOJI JE U DIGITAL ARTU PRONAŠAO LJUBAV I POSAO

(36) iz Zenice, web developer, odgovoran, pozitivan, fleksibilan, kreativan i radoznao, neko je ko je vrlo poznat, priznat i cijenjen u svijetu digital arta. On se digital artom počeo baviti 2013. godine, a njegova ljubav prema digitalnim medijima i fotografiji datira još od djetinjstva.
Digital art predstavlja korištenje digitalnih tehnologija kao dio kreativnog procesa ili prezentacije. U digital artu prilikom stvaranja djela koristimo digitalne alate kao što su kompjuteri, tableti i odgovarajući software umjesto tradicionalnih tehnika akvarela, ulja i sl. Putem digitalnih tehnologija djelo se stvara direktno na računaru. U suštini postoje tri vrste digital arta: digitalno crtanje, digitalna fotografija i algoritmički art. Primjena i ove vrste umjetnosti je ogromna i sve više je nezaobilazni dio naše svakodnevnice.

-„Digital art je nešto što mi je dalo najveću slobodu prilikom stvaranja. Većinu svog vremena provodim za računarom tako da mi je ovaj oblik umjetnosti došao sasvim spontano i prirodno. Ono što najviše volim kod digital arta je to što ne postoje nikakva ograničenja, te svaku svoju viziju, poruku ili emociju mogu da izrazim na način na koji sam to i osmislio. Najviše se koristim manipulacijom digitalnih fotografija i photopaintingom. Trenutno, digital art primjenjujem na drugačiji način. Moj posao je sada web programiranje, tako da digital art koristim na način da realizujem ideje i zamisli svojih klijenata. Alati i vještine koje posjedujem mi omogućavaju da uspješno ostvarim sve svoje poslovne izazove i da moji klijenti budu zadovoljni krajnjim rezultatom“ – pojasnio je Zlatko ističući slobodu prilikom stvaranja i mogućnost kombinovanja više vrsta digital arta.

-„Ne mogu reći da postoje neke loše strane ovog posla jer raditi ovu vrstu posla predstavlja posebno zadovoljstvo. Smatram da je potrebno mladima što više približiti ovu vrstu arta i treba se omogućiti što veći broj edukacija za sve koji žele da se bave digital artom. Ja sam ponosan na svaki svoj projekat i na to koliko sam naučio i šta sam sve postigao u ovom periodu. Želim da nastavim da učim i da se usavršavam, te da uživam u poslu koji volim. Planiram nastaviti ulagati u svoje obrazovanje i edukovati se jer se velikom brzinom mijenjaju trendovi u digital artu, uostalom kao i u drugim digitalnim medijima, te postaje sve veći izazov pratiti ih“ – rekao je Zlatko čije radove možete pogledati na Instagram profilu @mr.gusic 

Ako i vi želite podijeliti priču o svom hobiju, poslu, profesionalnom ili privatnom dostignuću, osvojenoj nagradi, ako želite podijeliti priču koja bi drugima mogla biti primjer, koja bi nekoga mogla inspirisati i podstaknuti na korak naprijed, javite se na Ajna Hodžić. 

 

 

Back To Top
X