kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

ZENIČKA PROGRAMERSKA KOVAČNICA – ZeFORGE-

20819365_1954314231460226_7780044900988730142_o
Živimo u novom tehnološkom dobu u kojem su vještine za računarom od presudnog značaja za zaposlenje. Cijeli svijet ide prema automatizaciji procesa, poslove koje je do nedavno isključivo morao da obavlja čovjek preuzimaju automatizovani sistemi, a za njihovo pokretanje i kontrolu potrebni su programeri i inženjeri da im “udahnu život”. Procjena je da će u narednih nekoliko godina nastati gotovo dvostruko više servisa i platformi nego što ih imamo danas te da će nestati potreba za ljudskom fizičkom snagom, odnosno da će sve poslove koji se mehanički ponavljaju obavljati mašine koje neko mora da programira.

Programiranje se nekada posmatralo kao “stvar koja je samo za štrebere”. Nešto čime se bave samo gikovi i frikovi :D. Međutim, programiranje je danas, u eri informatičkog doba, postalo ne samo unosan posao već i znanje koje je cool ;).
Značajan doprinos razvoju IT zajednice u Zenici daje ZeForge Community koji je je prvi developers community u Zenici i djeluje od 6. mjeseca 2017. godine s osnovnim ciljem promocije IT tehnologija u ovom gradu i stvaranja kvalitetne akademije koja bi omogućila stvaranje veoma tražene snage u IT industriji.

28828664_2058775474347434_1036655695463861233_o

-„Naš Community/Udruženje zasiguno predstavlja najkvalitetnijeg promotora informacijskih tehnologija na području Zenice i Zeničko-dobojsko kantona. Drago nam je da su se pokrenule i nove aktivnosti u našem gradu koje djeluju u sličnim pravcima kao i mi. Kada smo počinjali bili smo usamljeni u našim nastojanjima, sada je tu smjer Softversko inžinjerstvo na Politehničkom fakultetu, IT smjer u Općoj gimnaziji Zenica, novo udruženje Virtua, edukacije koje organizuje Commerce Care, IT edukacije koje organizuje udruženje INPUT, a upravo su to stvari kojima smo se nadali na početku“ – kaže ZeForge tim čija je inicijalna ideja bila da okupe neformalnu grupu svih onih koji imaju neke veze sa IT-em, a svoje porijeklo vuku iz Zenice, žive u Zenici ili jednostavno žele da budu dio pozitivne priče. Ipak, zbog ostvarenja partnerstava i realizacije planova, registrovali su se kao udruženje. ZeForge je od svog osnivanja smješten u Impulsnom kreativnom centru Agencije ZEDA.
-„Ideja i sve do sada što je ostvareno je nastalo u tom fenomenalnom prostoru. Spark Mostar i Agencija ZEDA su nam dali podršku u mnogim našim događajima i edukacijama koje smo do sada organizovali i na tome im se neizmjerno zahvaljujemo. Pored njih, s nama su od samog osnivanja i NSoft, Impulse Creative Center i Inservio. Bez njih bi vrlo teško bilo šta ostvariti do sada. Ove godine smo obezbijedili i partnerstvo sa JetBrains-om, Atlassian-om i Microsoft-om u vidu različitih prava i licenci. Posebno smo ponosni i na partnerstvo sa Bit Alijansom koja nam puno pomaže u našem radu te odnedavno i Multiplex Ekranom Zenica koji je domaćin našim Meetupima. Još uvijek smatramo da smo tek na početku, tako da vjerujemo da će partnerstava biti još mnogo“ – kaže ZeFore tim koji je otvoren za sve one koji vole IT i žele napraviti neku promjenu u Zenici u tom smislu.

Hammer-IT-Zenica-03-18-1
-„ZeForge nema definisano članstvo i ne želimo da idemo toliko u formalizam. Svako ko nas javno podržava, ko je uspješno prošao neku od naših edukacija se sigurno može smatrati dijelom našeg tima. Stvar je u tome da članstvo ne možete platiti nego se mora imati ista želja kao što je i mi ostali imamo i razumjeti šta je to što mi pokušavamo da uradimo. To se uvijek dešava spontano i za sada daje super rezultate.“
Naročito ponosni na ZeForge Akademiju!
-„Do sada smo održali 23 Meetupa u Zenici što podrazumijeva minimalno toliko predavača koji su došli u Zenicu i održali predavanje ili vježbe na neku od IT tema. Na početku smo teže dolazili do predavača, međutim sada već prvi pomen našeg udruženja kod IT firmi nam otvara vrata i one odmah znaju o čemu je riječ i vrlo rado uskaču da pomognu.
Pored Meetupa bitno je spomenuti HammerIT događaj namijenjen samo za developere, a organizovan kao poklon našem gradu za njegov rođendan. Događaj koji smo organizovali u Zenici i na kojem su bile prisutne najveće IT firme iz BiH. Tom prilikom više od 300 posjetilaca imalo je priliku razgovarati s predstavnicima kompanija Atlantbh, Authority Partners, Bicom, Klika, Ministry of Programming, Mistral, NSoft, Rubicon i Spark te se upoznati sa prednostima rada u ovim kompanijama. Bio je to stvarno praznik za programere i već uveliko planiramo naredni“ – kaže ZeForge tim koji je pokrenuo i ZeForge Akademiju.

35050058_2099520936939554_1269184186250428416_o
-„Od samog osnivanja želja nam je da uspostavimo ZeForge Akademiju. Ona u biti predstavlja putokaz i potrebno znanje koje morate imati da biste stekli iskustvo i znanje iz web programiranja. U našem slučaju radi se o edukaciji koja je identična onoj koju organizuje Spark School, ali na naš način. Edukacija je veoma zahtijevna i zahtijeva veliku posvećenost od polaznika. Ona obuhvata sve što morate znati od tehnologija i programskih jezika kako bi se bavili web programiranjem. Sastoji se od Početnog modula gdje spada Uvod u programiranje, Osnove version control, Osnove HTML i CSS, Javascript 1 i Javascript 2, zatim Frontend modula koji obuhvata: DOM, jQuery, Javascript tips and best practices, Code optimization, TypeScript, Uvod u AngularJS, Advanced AngularJS, Socket.io i React Native te Backend modula koji obuhvata: Baze podataka, Uvod u Node.js, Node.js i web server, Node.js i MySQL, Node.js HTTP requests, Express.js, Uvod u PHP, PHP i MySQL, PHP OOP, Web server, Web sigurnost, Laravel framework i Unit testove. Kao što možete vidjeti stvarno veliki i širok obim materije. Sve ove tehnologije, programske jezike i framework-e prelazimo za ukupno 200 časova, dakle veoma intezivno i brzo.
Mi smo do sada uspješno završili Početni modul. Od 65 prijavljenih, odabrali smo 20 polaznika, a sa nama je do kraja ostalo 12. Od tih 12 polaznika 8 je ispunilo sve uslove (zadaće, testove i ostalo) i trenutno završavaju projekte koje će prezentirati na Meetupu koji će biti održan u Ekranu Zenica 01. Decembra 2018. godine. Naši meetupi su uvijek otvoreni za javnost te pozivamo sve zainteresirane da dođu i pridruže nam se tom prilikom. Zadatak je bio izrada igrice u programskom jeziku Javascript“ – pojasnio je ZeForge tim koji se nada da uskoro slijedi otvaranje novih IT firmi u Zenici.

29214805_2053758941515754_6089555634728992768_o
-„U decembru krećemo s Frontend modulom, a početkom proljeća i sa Backend modulom. Ovom prilikom se želimo zahvaliti i Gradu Zenici i Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta što su odobrili naše aplikacije i na taj način podržali Akademiju i sve ovo što radimo. Mislimo da će pravi efekat Akademije doći tek nakon provedena dva ili tri ciklusa i da će tada ZeForge Akademija predstavljati veoma bitan i jak faktor za stvaranje IT kadra u Zenici, a i šire. Vjerujemo da ćemo uskoro čuti i mnogo dobrih vijesti i otvaranja novih IT firmi u Zenici. Mi već radimo na tome. Planiramo širiti dalje Akademiju na oblasti mobilnih aplikacija i sistem administracije, ali to u nekom dužem periodu“ – otkrio je ZeForge tim koji 23.marta 2019. kao poklon za rođendan svom Gradu planira organizovati HammerIT 2019 koji će se najvjerovatnije održati u prostorijama Multiplex ekrana Zenica i biti pravi spektakl.
-„Naša su vrata otvorena za sve. Međutim, mi smo kroz Akademiju htjeli da napravimo otklon od edukacija kojima je cilj diploma ili nešto drugo. Naš motiv i ideja vodilja jeste isključivo želja da pomognemo talentima i onim koji imaju veliku želju i strpljenje da savladaju tehnike programiranja, da im damo put kako da uspiju i na taj način pokrenemo stvari prema naprijed. Naše edukacije su besplatne i uvijek će biti. Mi ovo radimo zato što volimo i to je naša najveća snaga. Čuvajte nam fige da uspijemo“ – poručio je ZeForge tim.

 

Back To Top
X