kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

ZENIČANKA SA ADRESOM U JAPANU, ELMA KABLAR – „ODJEDNOM SAM SE NAŠLA NA KRAJU SVIJETA BEZ IKOGA!“

– Nije mi trebalo dugo da se naviknem na ovaj način života – Ako ne griješite i ako vam je u životu sve potaman, znači da ne dajete 100% sebe i da se bojite da naučite nešto novo – Cilj mi je da spojim Japan i Bosnu u budućnosti i da ponovo steknemo povjerenje Japana koje smo imali- Nevjerovatno je koliko smo svi mi na kraju isti!

Elma Kablar (37), nakon što je diplomirala na Pedagoškom fakultetu UNZE, na Odsjeku za engleski jezik i književnost i stekla zvanje profesorice engleskog jezika, svoju sreću okušala je u „Zemlji izlazećeg sunca“ – Japanu. Dok većina ide na nastavak obrazovanja ili u potragu za poslom u evropske zemlje, Elma je kupila kartu za ovu otočnu zemlju u istočnoj Aziji i otputovala u nepoznato. Potpuno drugačija zemlja od onoga na što smo mi navikli, drugačiji sistem, norme i kultura nisu je obeshrabrili da pokuša. Zemlja smještena na zapadnom rubu Pacifičkog okeana sjeverno od Istočnokineskog mora koju čini 6852 otoka postala je novi Elmin dom. Nije pogriješila!

-„U Japan sam odlučila otići iz čistog razloga što je to bila jedina zemlja koja podržava profesore engleskog jezika kao i profesore ostalih predmeta. Dobila sam stipendiju japanske vlade da uradim istraživanje o engleskom jeziku u japanskim osnovnim i srednjim školama. Po završetku istraživanja imala sam prezentaciju na prestižnom fakultetu u Tokiju (Tokyo Gakugei Daigaku). Odlučila sam ostati jer posla nema u Bosni, a u Japanu su mi se pružile brojne prilike.
U početku je bilo teško iz čistog razloga što mi nismo odgojeni da živimo daleko od svojih porodica. Navikli smo da se uvijek neko brine za nas i da nas pita jesmo li gladni, treba li šta oprati u mašini 😀 I odjednom se nađem na kraj svijeta bez ikoga. Sama pomisao na to izaziva neki strah. Tako da je mene bilo u početku strah da ni sama nisam znala zašto me je toliko strah 😊Japanci su jako ljubazni i korektni ljudi. Ovdje nasilja skoro i da nema. Ljudi pomažu jedni drugima i žele vam dobro u svakom pogledu. Nije mi trebalo dugo da se naviknem na ovaj način života“ – otkrila je Elma koja je odlučila ostati živjeti u Japanu i prihvatiti japansku kulturu i uklopiti se što je bolje moguće.
-„Njihovu hranu volim, poštujem i sudjelujem u njihovim praznicima. Ovdje je svaki dan zanimljiv i uvijek se nešto novo nauči“ – napomenula je Elma koja je danas Direktorica ureda za razmjenu studenata.

-„Ja radim na projektu za studente koje dolaze u Japan i žele da idu u srednju školu u Japanu. Program obuhvata pohađanje srednje škole 10 mjeseci i život u japanskoj porodici. Studente šaljemo po cijelom Japanu. Pored ovog programa također vodim program za japanske studente koji žele da studiraju u inostranstvu pa ih najčešće šaljemo u Ameriku, Kanadu, Australiju, a ponekad i u Evropu“ – pojasnila je Elma koja se bavi i trčanjem te je fitness lider. Ona vodi Sogo Run Club koji je jedan od mnogobrojnijih stranih klubova u Tokiju.

-„Sogo Fitness je nevladina organizacija koju su formirali moji prijatelji. Počelo je od njih troje i sada nas ima preko 20 lidera. Grupa broji preko 5000 članova i sastoji se od bootcamp, run Club, penjanja, plesa, kikboksa, Lifetalk, meditacije, zdrave hrane, putovanja. Ja sada gdje god da krenem imam prijatelje. Nevjerovatno je koliko smo svi mi na kraju isti :-)“ – rekla je Elma, te se prisjetila svog prvog posla u Japanu.

-„Dok sam radila istraživanje o osnovnim i srednjim školama u Japanu onda me je počelo zanimati kakav je sistem u njihovim vrtićima. Posmatrajući učenike uvidjela sam da je sav školski sistem tako dobro uvezan pa sam htjela da vidim šta i kako rade u predškolskim ustanovama. Tako da je moj prvi posao na pola radnog vremena bio u vrtiću. Dosta toga sam naučila o japanskoj kulturi dok sam tamo radila“ – rekla je Elma koja u rodnu Zenicu dolazi jednom godišnje.
Za sebe kaže da je sretna, odlučna, avanturista, optimistična i hrabra, te uvijek svoje misli usmjerava ka pozitivnim stvarima čak i onda kada sve ne ide po planu.

-„Sve u životu ima razlog, zato treba naučiti iz svojih grešaka jer su one tu da bismo mi rasli i razvijali se. Ako ne griješite i ako vam je u životu sve potaman, znači da ne dajete 100% sebe i da se bojite da naučite nešto novo“ – istakla je Elma koja svoju odluku za odlazak u Japan ističe kao nešto najbolje što joj se desilo u životu.

– „Vrlo sam ponosna na sve što sam nakon toga postigla i napravila i jako sam ponosna što sam sve to sve uspjela sama. Cilj mi je da spojim Japan i Bosnu u budućnosti i da ponovo steknemo povjerenje Japana koje smo imali tokom i poslije rata“ – rekla je Elma otkrivši nam da u budućnosti planira osnovati svoju kompaniju o čemu ćemo više saznati kada za to bude trenutak.
Bosna i Hercegovina može biti ponosna na Elmu, njenu hrabrost i odlučnost, uspjeh i ambicije, a ZEDA ovom prilikom poziva sve one koji imaju interesantnu priču o hobiju, započetom poslu, traženju ili pronalasku posla, promjeni posla, odlučnošću da karijeru okrenu u suprotnom smjeru, priču o odlasku u inostranstvo na nastavak obrazovanja ili u potrazi za poslom, da je podijele s nama jer vaša priča može biti ohrabrenje onima koji su razmišljali da i sami pokušaju ali se još nisu usudili. Javite nam se na ajna@zeda.ba ili nam pišite na Facebook.

Back To Top
X