kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

ZENIČANKA KOJA JE IMALA IZLOŽBU U KONGRESU SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA – DIJANA MUMINOVIĆ: „ŽELIM DA OSTAVIM NEKI TRAG I DA ISKORISTIM FOTOGRAFIJU KAKO BIH UČINILA NEŠTO DOBRO!“

Dijana Muminović (35) iz Zenice, fotožurnalist po struci, diplomirala i magistrirala je fotonovinarstvo u Americi. Ona je neko ko je posvećen digitalnom marketingu odnosno vizuelnim komunikacijama općenito. Danas Dijana živi i radi u rodnoj Zenici u kojoj je na čelu Udruženja Škole fotografije smještenog u Muzeju Grada Zenica.

-„Još dok sam studirala, dolazila sam u Bosnu i realizovala projekte ili fotoradionice, ali svaki put kada bih se vratila u Ameriku stvarao se osjećaj da želim i trebam nešto napraviti u svom gradu. Moj prvi potez za Školu je trebao biti čas fototerapije jer moj magistarski rad je o fotografiji kao alatu za unapređenje mentalnog zdravlja. No, pri dolasku u BiH, shvatila sam da je ipak potreban regularan čas fotografije, te je potrebno ići korak po korak. Evo tek godinu i pol kasnije, pripremamo se za čas fototerapije. Udruženje je relativno mlado i ne mogu se baš porediti sa firmama ili drugim organizacijama koje dugo postoje, a mi funkcionišemo ili opstajemo od grantova. I za prvu godinu, mnogo sam zadovoljna i iznenađena podrškom zajednice. A naravno mnogo toga nam je još uvijek potrebno“ – pojasnila je Dijana koja sebe opisuje kao pre(sa)osjećajnu, sanjara, hrabru i tolerantnu osobu.
-„Radim posao s kojim, kao i većina fotožurnalista, želim da ostavim neki trag, da iskoristim fotografiju kako bih učinila nešto dobro“ – istakla je Dijana, te nam je otkrila na koja dostignuća iz karijere je do sada najponosnija, a mnogo je toga kvalitetnog iza nje.

-„Moja najponosnija situacija je iz 2016. godine kada sam napisala esej uz fotografije o izbjeglicama na Balkanu. Kada je to objavljeno u Americi, istog trena me je pozvao jedan univerzitet da budem gost i da prezentujem svoj rad. Nakon toga sam otputovala na još nekoliko univerziteta. Ovo mi je bila želja, ali nisam zamišljala da će doći tako brzo. I ono što je učinilo da ovo bude jedan od mojih najznačajnijih uspjeha, jesete osjećaj da se isplatio moj boravak u izbjegličkim kampovima, a sve zbog prezentacije studentima u Americi koji nisu bili sigurni da li da podrže imigrante i izbjeglice. Jedna djevojka je otišla sa prezentacije u suzama, a nekoliko njih mi je prišlo i zahvalilo jer sam im promjenila mišljenje. Veliko je to priznati na licu mjesta, a veliko je to i za mene jer sam se osjećala da sam ostvarila jedan od svojih ciljeva. Također, izložba u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država 2011. je jedan od uspjeha“ – napomenula je Dijana koja želi samo stvarati, stvarati i stvarati… :):)

-„Motiviše me osjećaj za stvaranjem, a osjećaj koji govori da čovjek uvijek mora biti jači od situacije i ne posustajati je ono što me tjera da idem naprijed kada stvari ne idu po planu“ – rekla je Dijana čije fotografije možete pogledati na www.dijanaphoto.com.

A Vi, ako do sada niste kliknuli like na našu stranicu, učinite to sada klikom OVDJE.

Ako nam do sada niste ispričali svoju priču, a imate interesantnu priču o hobiju, započetom poslu, traženju ili pronalasku posla, promjeni posla, odlučnošću da karijeru okrenete u suprotnom smjeru, priču o odlasku u inostranstvo na nastavak obrazovanja ili u potrazi za poslom, javite nam se na ajna@zeda.ba ili nam pišite na Facebook.

Back To Top
X