kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

ZENIČANKA, AMNA MLINARIĆ – PRAVNICA KOJA TAČKA 😊

Kreativno izražavanje je značajno za razvoj, iskazivanje emocija, oblikovanje ličnosti i lično zadovoljstvo. Kreativnost kao stvaralaštvo znači stvaranje novih i originalnih umjetničkih, tehničkih i naučnih tvorevina, a kreativnost kao osobina podrazumijeva aktivnosti koje izazivaju i podstiču stvaralaštvo odnosno produktivnost. Kreativnost uvijek sadrži originalnost, nešto novo, neuobičajeno, nekorišteno na do tada poznat način, urađeno sa određenim specifičnostima. Da li ste kreativni ili niste možete pokazati još u djetinjstvu ali nerijetko ljudi i u poznim godinama otkrivaju svoje talente i afinitete. Nekada jednostavno ne bude prilike da ono za šta ste talentovani dođe do izraža prije sazrijevanja. Danas, putem medija, različitih tutorijala i kreativnih radionica, svi oni koji imaju tu „kreativnu žicu“ mogu otkriti da li su u nečemu vješti, mogu li to naučiti, nadograditi, usavršiti i ploviti svijetom kreativnosti. Za kreativnost je osim talenta, mašte i volje, potrebno puno strpljenja. Naša današnja sagovornica, Zeničanka, Amna Mlinarić (42), magistar prava sa dugogodišnjim iskustvom u struci, trenutno bez posla u struci, našu pažnju je privukla svojim hobijem. Amna je u svijetu mandala art-a nešto duže od godinu dana. Svako je je vidio njene radove, nije ostao ravnodušan i poželio je bar jedan primjerak imati za sebe.
-„Kada sam otkrila mandalu, kao umjetnički izričaj, shvatila sam da je tehnika tačkanja primjenjiva na apsolutno sve predmete, bez obzira o kojem materijalu se radi. Mandala tehniku primjenjujem prilikom izrade nakita, šolja, slika, drvenih kutija, izrade satova, muzičke instrumente, stari namještaj. Poseban akcenat bih stavila na dekoraciju i „davanja života“ nekim starim predmetima koji su izgubili početnu boju ili sjaj. Obnavljanje starih predmeta mi je posebno zanimljivo i smatram to vidom recikliranja“ – otkrila je Amna koja svoje radove radi akrilnim bojama i alatom za tačkanje. Alat za mandala art je raznovrstan, od čačkalica, preko eksera, različitih iglica i drugih pomagala koji prave tačkice željene veličine.

– „Mandala je, za mene, nešto jako opuštajuće. Pustiti omiljenu muziku, staviti boje pred sebe i otići u neki drugi svijet. Neki tako opisuju meditaciju, ja to jednostavno zovem resetiranje svojih misli i emocija. Ono što je lijepo kod mandale jeste da svaka vaša emocija, pa čak i one tužne, nesretne, na površini koju radite, ostavljaju pozitivan trag. Jednostavno iz mandale se ne vidi da je neko tužan ili nesretan, ona pretvara te negativne emocije u divan niz tačkica, u ritam kolorita. Svaka mandala je lijepa na svoj način, bez obzira u kakvom ste emotivnom stanju dok je radite. Da nisam otkrila mandalu kao način izričaja, vjerovatno bi to bila neka druga kreativna tehnika poput zentangle tehnike, koja se više bazira na ravnomjerno crtanje različitih uzoraka“ – pojasnila je Amna koja je na nagovor prijateljice Samre kreirala i Facebook stranicu i javnosti predstavila svoje radove.
-„Počela sam polako da se otvaram prema svijetu. Počela sam polako i sa prodajom, bez velikih očekivanja. Meni je dovoljno da mogu da kupim novi materijal i da nastavim da radim ono što me čini sretnom. A vjerujte, svaka tačkica me usrećuje“ – rekla je Amna koja je u mandalicama prepoznala i odličnu poslovnu priliku.
-„Za sada je ovo hobi ali i dobra poslovna prilika. Hobi je, jer me još uvijek usrećuje i opušta, te uživam da radim mandale. S druge strane, to može da bude dobra poslovna prilika jer postoje ljudi, naročito žene, koje vole neobične stvari, stvari koje su unikatne, ručno izrađene, jedinstvene. I sama sam jedna od njih. Nisam pod imperativom da na ovaj način zarađujem za život, satisfakcija mi je da imam, recimo, neobičan komad nakita koji je uvijek primijećen u društvu, da nekoj staroj stolici „udahnem“ novi život, da poklon dragim ljudima bude unikatan“ -istakla je Amna koja je dokazala da je spremna raditi ali i da joj sve ono čemu se posveti jako dobro ide.


-„Trenutno nisam zaposlena u klasičnom smislu zaposlenja. Sada, kao oblik posla, uzela sam da radim na sebi. Ponekad je i to veoma težak i zahtjevan posao. U struci ne radim počev od aprila ove godine. Radila sa u jednoj instituciji, koja se, na žalost, zbog lošeg zakonodavstva, ugasila. Aplicirala sam na različite pozicije kod različitih poslodavaca, ali izgleda da se moj (idealan) poslodavac i ja još nismo sreli. Nekako imam osjećaj da ću ja sama sebi, baveći se današnjim hobijem, biti idealan poslodavac. Osoba sam koja je u najboljim godinama, izgrađena i ostvarena i sada je došlo vrijeme da radim nešto za sebe. Istovremeno, svjesna sam da ništa ne dolazi samo od sebe, za sve treba vrijeme i trud. Spremna sam raditi, pa ako bude suđeno, akoBogda, to se može pretvoriti u neki mali, slatki obrt, simpatični kutak gdje bi raznobojne tačkice bojile naš svijet. Spojiti posao i zadovoljstvo, ima li veće sreće?“ – rekla je Amna čije radove možete pogledati na Facebook stranici Tachkica 
-„Po prirodi sam optimistična, ali i vrlo realna osoba. Volim da vjerujem da će se sve završiti na najbolji način, onako kako treba da bude. Istovremeno, zadajem sebi veoma realne ciljeve, koje nastojim ostvarivati jedan po jedan. U nekim situacijama, ne želim da gajim lažnu nadu, ne očekujući mnogo. Tada, ako se cilj ne ostvari, ne budem razočarana. Ako stignem do cilja, moja radost bude dodatna nagrada. Vjernik sam, i vjera igra veliku ulogu u mom životu. Smatram da sve ide onako kako je određeno da bude i zahvalna sam za sve dobro koje imam u životu. A imam ga jako mnogo, hvala Bogu i zato se smatram bogatom osobom. Svaki problem u životu smatram iskušenjem koje sam dobila da bih ili postala jača ili preispitala svoje postupke. Smatram da ja trebam uraditi ono što ja mogu, a ono što ne mogu dobit ću od Boga, ako je dobro za mene. Kada ne ide sve po planu, shvatim da je taj plan bio moj plan, a ne moja sudbina i da nije bila moja nafaka. Znam da je moj put određen i ja samo treba da se prepustim, čistog i otvorenog srca“ – rekla je Amna koja uči i strane jezike, a pronašla se i u plesu, ne samo ona, nego njena cijela porodica.


-„U budućnosti od mene možete očekivati još puno, puno tačkica, nastavak učenja stranih jezika i naravno puno plesa. Kada se osvrnem iza sebe, vidim da je sve što je prošlo bilo lijepo. Tome se nadam i u budućnosti. Željela bih poručiti ljudima da, pokušaju naći ono što ih ispunjava, usrećuje i da to čine što je moguće više. Život je jedan, ovaj trenutak se neće ponoviti. James Walker , pisac je rekao: „Ukoliko si stigao prije nego je kasno, stigao si na vrijeme“ . Stoga, potrudimo se da na vrijeme proživimo ovaj život, dok nije kasno“ – poručila je Amna.
Radujemo se i vašim pričama pa ako imate zanimljivu priču o svom talentu, hobiju, pretvaranju hobija u posao, ako ste kreativni, ako ste pokrenuli posao, ako imate neobičnu priču o pronalasku posla, ako ste postigli neki uspjeh kojim se želite pohvaliti i koji bi sutra nekome mogao biti ideja, vjetar u leđa, podsticaj za razmišljanje da se i sam okuša u nečemu sličnom, javite nam se jer mi širimo dobre vibracije i pišemo priče koje treba čuti. Javite se na ajna@zeda.ba ili na Facebook profil Ajna Hodžić 

Back To Top
X