kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

ZENIČANKA AMINA MUJKANOVIĆ:“ŽELIM OTVORITI RADNJU S RUČNIM RADOVIMA PO UZORU NA SVJETSKE STANDARDE!“

Do sada smo napisali brojne priče o onima koji su u nedostatku posla u struci samostalno kreirali priliku da dan provedu korisno i da ono što urade unovče. Mnogi od njih su od hobija stvorili pravi posao i otvorili svoje radionice, trgovine, sklopili saradnju s drugim kreativcima i proširili mrežu poznanstava, prijatelja i klijenata. Mnogi od njih nisu ni sanjali da će upravo kreativnost biti njihov mali posao.
Amina Mujkanović (31) iz Zenice, diplomirani ekonomista, Smjer: Računovodstveno-revizijski menadžment, jedna je od onih koji nikada nisu imali priliku raditi posao za koji su se obrazovali.
Zbog mnogo slobodnog vremena, odlučila se okušati u izrađivanju kreativnih radova odnosno tehnikom dekupaž pretvarati obične predmete u unikatne i nije pogriješila. Nakon tri godine, može biti ponosna na sebe i ono što je do sada postigla.
-„Naprosto sam se zaljubila u ovu vrstu umjetnosti. U početku je to bio samo hobi, ali vremenom zbog interesovanja drugih i želje da imaju u svojim domovima unikatne i kvalitetne, a prije svega ručno rađene predmete, hobi se pretvorio u mali biznis. Hobi nekako vežem za ljubav i slobodu izražavanja, a opet donosi i zaradu što znači da je ovo hobi od kojeg imam i finansijsku korist. Kako je vrijeme odmicalo shvatila sam da sve ima svoje prednosti i nedostatke, a mi moramo iz svake situacije izvući ono najbolje za nas i našu porodicu. Imala sam izbor da li da “tražim štelu” i da radim zanimanje za koje sam se i školovala ili da nešto sama osmislim. Ja sam se hvala Bogu odlučila za ovu drugu opciju i ne kajem se nimalo. Moje najveće zadovoljstvo je sreća i oduševljenje mojih kupaca kada “uživo” vide svoju narudžbu“ – rekla je Amina
koja izrađuje i ukrašava tacne različitih oblika i dimenzija, podmetače za čaše, kutije za nakit, kutije za vjerske knjige, kutije za satove, zidne satove, dekorativne poslužavnike i podmetače, police za kuhinjske potrepštine i organizere za šminku.
Ona voli i reciklirati i ukrašavati razne predmete od stakla i plastike, a prilikom izrade često koristi epoksi smolu.
-„To je skupocjeni materijal koji daje staklenasti sjaj predmetima, čvrstoću,otpornost i posebnu zaštitu od gljivica i bakterija, te se vrlo često koristi u industriji namještaja, zatim kao zamjena za keramičke podloge i za izradu raznih dekorativnih predmeta“ – pojasnila je Amina čije radove možete pogledati na Facebook profilu Amina Mujkanović 
-„Želja mi je da u budućnosti svoje radove plasiram širom BiH i ali i na inostrano tržište. Također, želim da pokrenem vlastiti biznis u svom gradu, te otvorim radnju ručno rađenih predmeta koja bi bila po uzoru na svjetske standarde“ – rekla je Amina ističući da joj je porodica velika podrška pa suprug i djeca često pomažu pri izradi.

-„Dekupaž tehnika zahtijeva mnogo truda, zalaganja, preciznosti, vremena, ali i novca. Također, potrebno je svakodnevno pratiti inovacije u svijetu dekupaža, ići u korak sa trendovima i pratiti želje potencijalnih kupaca jer zadovoljstvo kupaca je motivacija za dalji napredak“ – istakla je Amina.
Radujemo se i vašim pričama pa ako imate zanimljivu priču o svom talentu, hobiju, pretvaranju hobija u posao, ako ste kreativni, ako ste pokrenuli posao, ako imate neobičnu priču o pronalasku posla, ako ste postigli neki uspjeh kojim se želite pohvaliti i koji bi sutra nekome mogao biti ideja, vjetar u leđa, podsticaj za razmišljanje da se i sam okuša u nečemu sličnom, javite nam se jer mi širimo dobre vibracije i pišemo priče koje treba čuti. Javite se na ajna@zeda.ba ili na Facebook profil Ajna Hodžić 

Back To Top
X