kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

ZENICA DOMAĆIN SVJETSKE ROBOTSKE OLIMPIJADE (WRO) ZA PODRUČJE BOSNE I HERCEGOVINE

Univerzitet u Zenici je u saradnji sa EDUTUS Univerzitetom iz Mađarske organizator takmičenja Svjetske robotske olimpijade (World Robot Olympiad – WRO) za područje Bosne i Hercegovine.

Takmičenje će se održati 18. juna 2022. u Areni “Husejin Smajlović” u Zenici uz pokroviteljstvo Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Grada Zenice i Agencije ZEDA kroz projekat Agora, koji se finansira iz  Dunavskog Transnacionalnog Programa. Manifestaciju su podržali i BH Telecom, Devmatec, Ruff cycles SEE d.o.o. i GS-Tvornica mašina Travnik.

Na takmičenju će učestvovati ukupno 18 ekipa u tri dobne skupine (8-12, 12-15 i 15-20 godina), a najbolje ekipe će se plasirati na svjetsko takmičenje, koje će se održati 17-19. novembra 2022. u Dortmundu (Njemačka).

Svjetska robotska olimpijada održava se od 2004. godine. Cilj joj je okupiti mlade iz cijelog svijeta kako bi razvili svoju kreativnost, vještine dizajniranja i rješavanja problema putem zahtjevnih obrazovnih natjecanja i aktivnosti u izgradnji robota.

WRO je započeo s promocijom robotike mladima širom svijeta. Educirajući mlade  o robotici radili su na tome da probude interes  za STEM (nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku) i nadahnu inovatore sutrašnjice. WRO je globalno takmičenje posvećeno nauci, tehnologiji i obrazovanju s zahtjevnim i edukativnim zadacima iz robotike. Kroz kreativnost, inventivnost i metodički pristup problemima mladi razvijaju vještine potrebne za rješavanje bilo koje situacije.

Takmičenje je otvoreno za mlade u dobi od 8 do 20 godina. Tokom takmičenja timovi grade svoje robote od LEGO MINDSTORMS® elemenata. Dopušteni su, također i drugi uređaji za upravljanje, materijali ili programski jezici.

Iz godine u godinu, najzanimljivija aktivnost predstavlja postavljanje različitih izazova iz stvarnog svijeta pred timove koji ih rješavaju. Navedeni problemi mogu se odnositi na pronalaženje održivih rješenja za klimatske promjene, zaštitu biološke raznolikosti ili pronalaženje inovativnih metoda za precizni uzgoj i sprječavanje trošenja viška hrane. Zadaci mogu biti povezani sa iskustvima iz svakodnevnice učesnika timova tako da njhova idejna rješenja predstavljaju dobrobit za cijelo čovječanstvo.

WRO takmičenja se organiziraju u više od 70 zemalja i svake godine/sezone takmičenju se pridružuju nove države. Najbolji timovi nacionalnih takmičenja dobijaju pozivnicu za finale Svjetskog prvenstva koje se održava svakog novembra u drugoj zemlji.

Više detalja o takmičenju možete naći na web stranici

https://wro.ba

NAPOMINJEMO: Projekat AGORA se finansira iz  Dunavskog Transnacionalnog Programa i povezuje ukupno 28 stalnih i pridruženih partnera iz 14 zemalja (Rumunija, Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Češka Republika, Belgija, Italija, i druge), od čega učestvuje i 10 gradova.

Vrijednost projekta je 2.242.623,51 EUR i implementira se od 01.06.2020. godine do 30.11.2022. godine, odnosno 30 mjeseci.

Back To Top
X