kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

ZEHRA JONUZ – „TRUDIM SE BITI “DOKTOR ZA BOSANSKE ĆILIME“

Sarajka Zehra Jonuz (21), studentica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, odsjek menadžment, godinu dana aktivno se bavi hobijem koji je drugačiji od svega onoga na što smo do sada navikli. Spoj grafičkog dizajna i dekupaža, te starobosanski motivi, Zehrine radove odvajaju od mase drugih koji rade nešto slično, a toliko različito.

-„Prije dvije-tri godine samo sam htjela da naučim grafički dizajn. Tada sve ovo što sada radim nije bilo ni u planu. Upisala sam kurs čisto jer me interesovalo šta je to i kako se radi, naučila osnove i onda vremenom pokušavala razne stvari. Istovremeno sam saznala za prodavnicu repromaterijala, te kupila dvije kutijice da ih uradim za svoju dušu. Prodavačica mi je objasnila kako se farba, suši i lijepi i ja sam pokušala. Prvih 10 kutija, realno, ni na šta nije ličilo. 😊 Malo sam istraživala savjete i trikove i vremenom je išlo na bolje. Nisam ni slutila da ću spojiti grafički dizajn i dekupaž, ali eto – Jonze stranica je nastala prije otprilike godinu dana kao spoj grafičkog dizajna i dekupaža. Nakon par mjeseci eksperimentisanja, vode su me odnijele u bosanske ćilime. Primijetila sam da drugi kreativci rade proizvode sa ćilimima koji im se nude u repro radnjama kao dezeni. Probala sam uz pomoć stečenog znanja napraviti svoj ćilim koji će biti izoštreniji i bogatiji i koji ću moći transformisati u bilo koju dimenziju koja mi je potrebna. Napravila sam uzorke svojih ćilima i trenutno je u jonze ponudi 6 bosanskih ćilima, a stalno radim na pripremi novih, te se nadam da će osvojiti srca mnogih“ – rekla je Zehra čiji je hobi prvobitno bio odmor od ostatka svijeta, a potom se pretvorio u mini posao pa je i mamu uključila da joj pomogne ispoštovati narudžbe i ističe da su sada pravi tim. 😊

Optimistična, komunikativna, kreativna, uporna i tolerantna, Zehra je marketing na društvenim mrežama, te praćenje rezultata i upravljanje cijelim jednim mini biznisom na jedan način već povezala sa onim za šta se obrazuje i iskoristila dosadašnje znanje.

U Jonze ponudi su najkvalitetnije table, sehare, podmetači za čaše, sinijice za džezve, satovi, držači za olovke i bosanske stolove, a u posljednje vrijeme širi ponudu, pa svoj dizajn uz pomoć saradnika, uspijeva prenijeti i na cekere, šolje, postere i bookmarkere.
-„Skoro svi proizvodi su od drveta, osim naravno posljednjih nabrojanih. Trudim se nabavljati najkvalitetniji materijal i ulažem 100% sebe da proizvodi budu što kvalitetniji. Sve karakteristike proizvoda testiram prije puštanja u prodaju, a posebno sam ponosna na table koje su vodootporne (zbog posebnog laka) i na kojima je staklo otporno na visoke temperature (slobodno spustite džezvu na nju, imat ćete tablu i za narednu upotrebu 😊. Postere radim od najkvalitetnijeg debelog high gloss papira. Šolje se mogu prati u mašini za suđe, a cekeri u mašini za veš, bez brige da će dezen biti oštećen“ – istakla je Zehra čije proizvode možete pogledati na Facebook stranici jon.ze  i na Instagra profilu @jon.ze

-„Radovi su još uvijek dostupni samo online, iako se fotografijama ne uspijeva prikazati ni 50% ljepote svega. U skorijoj budućnosti planiram pustiti u ponudu još nekoliko ćilima, a najveći cilj mi je naći neku radnju s kojom bih napravila saradnju, jer nije isto vidjeti ove unikate na fotografijama i uživo. Cijela kvaka jonze priče je da nije još jedan dekupaž. Samo crtanje ćilima u računarskom programu traje nekoliko sedmica, kontinuirano se radi na unaprjeđenju starih i dizajniranju novih dezena. Trudim se biti „doktor za bosanske ćilime“ 😊“ -ponosna je Zehra.

Ako i vi želite podijeliti priču o svom hobiju, poslu, profesionalnom ili privatnom dostignuću, osvojenoj nagradi, ako želite podijeliti priču koja bi drugima mogla biti primjer, koja bi nekoga mogla inspirisati i podstaknuti na korak naprijed, javite se na Ajna Hodžić. 

Back To Top
X