kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

ZEDA ZADUŽENA ZA VRŠENJE PREGLEDA I ISPITIVANJA DJEČIJIH IGRALIŠTA U VLASNIŠTVU GRADA ZENICE

ZEDA je 2013. godine uspostavila laboratoriju LIND koja je prva i za sada jedina laboratorija u Bosni i Hercegovini koja ispunjava zahtjeve standarda BAS EN ISO/IEC 17025:2006 za mehanička ispitivanja namještaja i opreme za dječija igrališta i igrališne površine. Ispunjavanjem zahtjeva ovog standarda, sva ispitivanja iz akreditiranog područja provedena od strane LIND-a imaju validnost u svim evropskim zemljamama pa i šire, tj. zemljama koje pokriva Evropska Akreditacija (EA).
ZEDA je već ranije vršila ispitivanje dječijih igrališta u nekoliko gradova i općina širom Bosne i Hercegovine te pružila edukacije kako proizvođačima opreme/sprava za dječija igrališta tako i JP Ilidža koje održava dječija igrališta na Ilidži, a od 03. marta 2020., prema Ugovoru između Grada Zenica i Agencije ZEDA, ZEDA je počela vršiti svakodnevne preglede dječijih igrališta koja su u vlasništvu Grada Zenice.

ZEDA je zadužena za ispitivanje i pregled dječijih igrališta na području grada Zenice čiji je vlasnik Grad Zenica (19 igrališta), a ispitivanje i pregled će se vršiti u skladu sa zahtjevima Zakona o općoj sigurnosti proizvoda, te serije standarda BAS EN 1176 (-1 do – 11).
Ukoliko se ustanovi da postoje nedostaci, tj. odstupanja od zahtjeva standarda na mobilijaru dječijih igrališta, sporna sprava ili cijelo igralište će biti označena, te će poslovni subjekt zadužen za održavanje dječijih igrališta u koordinaciji sa nadležnom Službom za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenica preuzeti potrebne aktivnosti kako bi isto vratilo u funkciju.
Pozivamo javnost da zajedno sačuvamo dječija igrališta kako bi naša djeca imala siguran prostor za bezbrižnu igru ali i razvoj motoričkih funkcija.
Ovim putem također obavještavamo javnost da je svako korištenje neispravnih sprava /igrališta/, a vidno označenih namjenskom trakom na vlastitu odgovornost pojedinaca, te može prouzrokovati povrede.
Ukoliko građani primijete neispravnosti na igralištima, kontakt na koji mogu prijaviti problem je info@zeda.ba

Back To Top
X