kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

ZEDA VAS UČI 2D CRTANJE I 3D MODELIRANJE /DDM PROJEKAT

Projekat Digital Design and Manufacturing – DDM počeo je u oktobru 2020. godine s ciljem unapređenja konkurentnosti kompanija kroz programe edukcija za korištenje specijaliziranih digitalnih programa, te prilike za studente i nezaposlene za sticanje novih kvalifikacija radi unapređenja konkurentnosti na tržištu rada i lakše zaposlenja.
Ovaj projekat finansira USAID WHAM, a ukupna vrijednost projekta iznosi 35.032,92 KM.
ZEDA je provela pripremne aktivnosti na usaglašavanju i prilagođavanju teorijskog dijela edukacije sa procesom proizvodnje na CNC mašinama. Praktični dio obuke provodit će se u preduzećima koji su partneri na projektu RM-LH d.o.o., Domus Arredi d.o.o., Braća Karić d.o.o, Fematall d.o.o. i Glovis d.o.o.
Edukacija se sastoji iz dva dijela: Autodesk AutoCAD i Autodesk Fusion 360 koji obuhvataju osnove 2D crtanja i 3D modeliranja, te pripremu modela za produkciju na 3D printeru i CNC mašinama. Obuka je prilagođena za sektore drvopreade i obrade metala.
Edukacija će početi u prvoj polovini decembra, a ZEDA će uskoro otvoriti prijave za sve zainteresovane o čemu će te biti informisani putem www.zeda.ba

Autodesk AutoCAD
AutoCAD je alat za 2D i 3D konstruisanje i crtanje opće namjene te je radi sveobuhvatnosti i velikog broja mogućnosti jednako primjenjiv u svim tehničkim strukama.
S AutoCAD-om možete stvarati izvrsne projekte korištenjem uvijek ažurnih inovativnih alata kojima je moguće stvoriti gotovo svaki zamislivi oblik, stvarajući tako prilagođena i lična rješenja. Dijeljenje kvalitetne tehničke dokumentacije još je jednostavnije zahvaljujući novim mogućnostima AutoCAD-a. Surađujte putem povezanog desktopa, clouda i mobilnih rješenja, a sve to uz pouzdanu TrustedDWG™ tehnologiju te izvorni, najtačniji i najsigurniji način skladištenja i razmjene podataka. Budite povezani i projektirajte svugdje i bilo kad uz AutoCAD.

Autodesk Fusion 360
Autodesk Fusion 360 je jednostavan i moćan alat za dizajniranje i projektiranje proizvoda, vizualiziranje, animiranje, izradu tehničke dokumentacije, 3D printanje, simuliranje, proračun čvrstoće i pripremu za proizvodnju na CNC mašinama.
Omogućava parametarsko, direkno i modeliranje slobodnim formama što ga čini posebno pogodnim u području industrijskog dizajna, a hibridna “cloud”-lokalna priroda nudi najbolje od oba svijeta: snagu i brzinu “cloud computing” platforme i pristupačnost lokalnog izvođenja.
Fusion 360 ukljućava čitav proces razvoja produkta u jedinstvenu “cloud” platformu dostupnu na PC i MAC računarima. Također, Fusion 360 omogućava saradnju na projektu u stvarnom vremenu, bilo kada i bilo gdje, na različitim stacionarnim i mobilnim platformama.

Primjeri modeliranja u Fusion 360
Modeliranje za 3D print

Parametarsko modeliranje u dizajnu

Fusion 360 – 30 savjeta i trikova u 45 minuta

 

 

Fotografija preuzeta sa: https://www.google.com/search?q=3d+modeliranje+autocad&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwig7oOB6YvtAhURx4sKHYp0BJ4Q_AUoAXoECAwQAw&biw=1600&bih=789#imgrc=dGUVRXKyklWAxM

Back To Top
X