kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

ZEDA VAS POZIVA NA KREATIVNU RADIONICU “SLIKANJE NA STAKLU”/”BUDI KREATIVAN I TI!”-OTVORENE PRIJAVE!

U okviru implementacije projekta „Budi kreativan i ti“, Agencija ZEDA organizuje novu kreativnu radionicu – „Slikanje na staklu“. Radi se o tehnici koja obične predmete pretvara u umjetničko djelo koje ćete moći pokloniti ili unovčiti.
Ova vrsta umjetnosti razvijena je još u 9. vijeku u Njemačkoj i od tada pa do danas razvijene su mnoge tehnike koje se mogu naučiti na posebnim kursevima specijalizovanim za slikanje i pravljenje vitraža.
Mozaik, dodavanje srebra u staklo, emajl, gemajl, tehnika bakrene folije…..samo su neke od tehnika kojima je moguće slikati i ukrasiti staklo.
Slikanje na staklu je nekad bilo najdominantnija umjetnička forma u Evropi. Uz korištenje različitih tehnika za slikanje na staklu, umjetnička djela nastala na ovaj način su ukrašavala zidove srednjovjekovnih katedrala ili bazilika koje su često posjećivali ljudi koji nikada ranije nisu bili u prilici da vide neki portret ili sliku pejzaža.
Ova primijenjena umjetnost je zanimljiva prije svega zbog samih osobina stakla, budući da kad slikate na njemu morate uzeti u obzir njegove estetske karakteristike, ali i kvalitet, vrstu i kako se prelama u dodiru sa svjetlom.
Slikanje na staklu je hobi u kojem će uživati svi oko vas. Vi ćete uživati dok stvarate, vaša porodica će biti zadivljena unikatnim ukrasima u svom domu, a prijatelji će se oduševiti kada dobiju unikatan poklon.
Ako naučite tehnike slikanja na staklu, otvoriće vam se mogućnost da njegujete svoju kreativnost kroz slikanje na staklu koje je vrlo pristupačno jer boje nisu skupe, a predmet obrade može biti ono što već imate u kući.
Kada savladate šeme za slikanje na staklu, svoje umijeće možete unovčiti i hobi pretvoriti u biznis. Danas hobi, sutra posao!
Nauči osnovne tehnike slikanja na staklu i oslikavanja staklenih predmeta. Prijavi se na kreativnu radionicu koja će se održati:

Datum: 01.jula 2020. godine
Vrijeme: 10:00 sati
Edukator: Indira Šabanović
Ciljna grupa: od 15 do 50 godina starosti

Pozivamo sve one koji žele naučiti nešto novo što će im u budućnosti moći koristiti, koji se žele poigrati s bojama i kistovima, te iskazati kreativnost i maštu prenijeti na staklo, da se prijave. Radionica je i odlična prilika da je iskoriste vaspitači (iz obdaništa), te učitelji koji će naučeno moći prenijeti drugima.

Ovaj projekat finansiraju Agencija ZEDA i Grad Zenica.

Učešće na radionicama je BESPLATNO ali je prijava OBAVEZNA. Prednost dajemo onima koji nisu bili na našim radionicama i onima koji su nam dokazali da učestvuju na radionicama kako bi naučeno nastavili primjenjivati.

Radionica će se održati u prostorijama Agencije ZEDA (Poslovna zona Zenica 1, Zmaja od Bosne bb, II sprat- Impulsni kreativni centar).
Kontakt osoba u Agenciji ZEDA je Ajna Dedić, prijaviti se možete isključivo telefonski na 032 449 – 412.

Rok za prijave – do popune mjesta!

VAŽNA NAPOMENA: Svi učesnici su dužni nositi rukavice i maske tokom radionice odnosno ponašati se u skladu sa Naredbom Križnog štaba civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine.

Back To Top
X