kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

ZEDA USPJEŠNO REALIZOVALA PROJEKAT „STVARANJE USLOVA ZA UNAPREĐENJE POSTOJEĆIH I RAZVOJ NOVIH USLUGA LIND LABORATORIJE“

Agencija ZEDA je u okviru Javnog poziva za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu unapređenja konkurentnosti privrednih subjekata registrovanih na području MEG partnerskih JLS kroz jačanje kapaciteta pružaoca poslovno-razvojnih usluga za dodjelu finansijskih sredstava implementirala odobreni projekat „Stvaranje uslova za unapređenje postojećih i razvoj novih usluga LIND laboratorije“. Ugovor između Projekta Općinskog, okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) koji podržava i finansira Vlada Švicarske, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BIH) i Agencije ZEDA je potpisan 10. juna 2019. godine nakon čega je zvanično počela implementacija Projekta.

Cilj projekta bilo je stvaranje uslova za unapređenje postojećih i razvoj novih usluga LIND laboratorije Agencije ZEDA te pomoć poslovnim subjektima proizvođačima namještaja u cilju podizanja nivoa njihove konkurentnosti na evropskim i svjetskim tržištima kroz usklađivanje njihovih proizvoda sa BiH/EU standardima.

Projektom je realizovana nabavka jedne univerzalne ispitne mašine većih dimenzija za ispitivanje namještaja za sjedenje i kreveta, što sada omogućava da Agencija može da ispoštuje zahtjeve naručilaca ispitivanja po pitanju vrste i dimenzija proizvoda te zahtjevanih količina na osnovu čega LIND laboratorija postaje regionalni lider u oblasti ispitivanja sigurnosti proizvoda drvoprerade, opreme za dječija igrališta i građevinske stolarije.

Umjesto 6 planiranih ispitivanja, realizovano je 8 ispitivanja za 6 preduzeća proizvođača namještaja za sjedenje i kreveta iz MEG partnerskih jedinica lokalne samouprave (JLS).

Izrađene su, dizajnirane i distribuirane 3 brošure vezane za standardizaciju i ispitivanje u LIND laboratoriji, a prema potrebama proizvođača namještaja.

Realizovane su dvije edukacije za proizvođače namještaja:
a) edukacija iz oblasti ispitivanja školskog namještaja u LIND laboratoriji i
b) edukacija iz oblasti ispitivanja namještaja za sjedenje i kreveta u Agenciji PREDA u Prijedoru.

Povećanjem kapaciteta LIND laboratorije Agencije ZEDA osigurana je mogućnost korištenja usluga iste za korisnike registrirane u MEG partnerskim JLS ali i za ostale proizvođače namještaja iz cijele BiH.

Unapređenje postojećih i razvoj novih usluga LIND laboratorije Agencije ZEDA također je u skladu sa Strategijom razvoja Grada Zenica, Mjera 34, Program Razvoj sektora drvoprerade i proizvodnje namještaja.

Značajno je napomenuti da su u okviru implementacije projekta novi korisnici iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine koristili usluge ispitivanja, a koji nisu ranije koristili usluge ispitivanja namještaja u LIND laboratoriji Agencije ZEDA, te se može konstatovati da je ovaj projekat dao doprinos i u jačanju sistema kvaliteta u BiH te povećanju plasiranja na tržište sigurnih proizvoda što je jedan od zahtjeva Zakona o općoj sigurnosti proizvoda BiH (“Službeni glasnik BiH“, br. 102/09) i Direktive EU o općoj sigurnosti proizvoda (Direktiva 2001/95/EC).

Realizacijom svih projektnih aktivnosti unapređene su postojeće i razvijene nove usluge LIND laboratorije Agencije ZEDA, a kao pomoć poslovnim subjektima proizvođačima namještaja u cilju podizanja nivoa njihove konkurentnosti na evropskim i svjetskim tržištima kroz usklađivanje njihovih proizvoda sa BiH/EU standardima.

O ovoj Laboratoriji saznajte više klikom na link https://zeda.ba/laboratorija-za-testiranje-sigurnosti-proizvoda-lind/
O MEG projektu saznajte više klikom na link https://www.ba.undp.org/MEG
O Vladi Švicarske saznajte više klikom na link https://www.swissinbih.ba/ba

Back To Top
X