kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

ZEDA USPJEŠNO OKONČALA JOŠ JEDAN PROJEKAT FINANSIRAN SREDSTVIMA EU- FORESDA

Zenička razvojna Agencija ZEDA je kao član konzorcijuma organizacija iz EU i IPA zemalja otpočela sa implementacijom projekta FORESDA – Podrška inovacijama i konkurentnosti međusektorskih lanaca vrijednosti baziranih na šumarstvu/drvopreradi u januaru 2017. godine, a projekat je zvanično okončan 30. juna 2019. godine.
Projekat je implementiralo 13 partnera i 7 pridruženih strateških partnera na području devet podunavskih zemalja: Austrija, BiH (ZEDA, PREDA), Bugarska, Mađarska, Njemačka, Rumunija, Slovenija, Srbija i Hrvatska.
Ovaj projekat je sufinansiran sredstvima Europske unije, u okviru Transnacionalnog programa Dunav.
ZEDA je kao jedan od partnera projekta u okviru projektnih aktivnosti organizovala i realizirala posjete proizvođačima namještaja, montažnih kuća i građevinske stolarije, edukacije (CNC, AutoCAD, SolidWorks, Tower, Standardizacija i sigurnosni zahtjevi standarda za namještaj), stručnu konferenciju o dizajnu u drvopreradi, pripremila, dizajnirala, distribuirala i publikovala putem službene stranice i društvenih mreža „Transnacionalnu strategiju“ i „Akcioni plan“ u oblasti drvoprerade, brošuru „Prednosti gradnje drvetom“ kao i istraživanja o inovativnosti u oblasti drvoprerade, te putem direktnih kontakata (e-mail) dostavila newslettere projekta ciljnim grupama, učestvovala na sastancima konzorcija, radionicama i studijskim posjetama organizovanim u cilju realizacije projektnih aktivnosti.

 

Cilj projekta FORESDA bio je:
 transformisanje tradicionalnih sektora baziranih na šumarstvu/drvopreradi u inovativne moderne sektore te
 uvezivanje u nove lance vrijednosti sa drugim sektorima koristeći savremene informaciono-komunikacione tehnologije i potencijale kreativnih industrija u oblastima razvoja novih proizvoda, usluga i procesa.

 

Projekat je:
• povezao sektor šumarstva s drugim relevantnim sektorima
• omogućio da veliki broj MSP i drugih organizacija djeluju kao katalizatori za inovacijske procese
• povezao različite stakeholdere između sektorskih lanaca vrijednosti
• generirao ideje i izgradio kapacitete
• implementirao Pilot inovacijsko okruženje, održive saradničke mreže.

 

FORESDA je imala značajan doprinos u:
• modernizaciji sektora šumarstva i njegove atraktivnosti
• razvijanju poduzetništva u ovom sektoru
• povećanju konkurentnosti projekata drvoprerade
• vraćanju proizvodnje u Evropu uz konkurentne proizvode visokog kvaliteta

 

Glavni rezultati su:
• povećana efikasnost saradničkih istraživanja i inovativnih aktivnosti, što dovodi do pojave novih sektorskih lanaca vrijednosti prvenstveno u područjima pametne i održive gradnje i namještaja, inovativnih bio-proizvoda i materijala te energetske efikasnosti;
• poboljšani kapaciteti za upravljanje inovacijama u relevantnim posredničkim organizacijama kao što su klasteri;
• trajni transnacionalni pristup i strategija razvoja sektora šumarstva.

 

-„Mnogo je razloga za ponos kada se osvrnemo unatrag i pogledamo šta smo sve ostvarili u saradnji sa našim partnerima iz projekta. Brojne su stvari koje smo naučili, mnogo toga je uspješno realizovano i ovo nam je veliki podstrek da nastavimo istim tempom. Zahvaljujemo se svim partnerima na nesebičnom dijeljenju iskustava, ideja i na zajedničkoj realizaciji jednog ovakvog projekta. Svakako ćemo i u budućnosti nastaviti raditi još bolje zahvaljujući jednom ovako uspješno realizovanom projektu“ – poručili su iz Agencije ZEDA.

Back To Top
X