kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

ZEDA na predstavljanju regionalne zajednice za aktivizam i preduzetništvo lonac.pro

U srijedu 18. decembra 2019. u prostorijama Lonac startup studija predstavljena je regionalna zajednica za aktivizam i preduzetništvo – lonac.pro. Preko 140 učesnika i učesnica poručili su da je lonac mjesto gdje svaka mlada osoba može dobiti sve potrebno za profesionalni uspjeh.

ZEDA je u 2019.godini uspostavila neformalnu saradnju sa Mozaikom i pružila podršku ovim aktivnostima, a u 2020. godini će se saradnja nastaviti.

Trenutno, lonac broji preko 20 000 članova i članica, a putem ove platforme podržano je 198 poslovnih ideja i 697 projekata Omladinskih banaka u preko 40 opština/općina/gradova. Lonac je okupio i preko 100 partnera (kompanije, stručnjaci iz prakse, akademske i državne institucije i organizacije civilnog društva) kako bi se mladim aktivnim i poduzetnim ljudima pružila kvalitetna podrška.

Ambasadorica Švicarske, Nj.E. Andrea Rauber Saxer otvorila je svečano predstavljanje Zajednice za aktivizam i preduzetništvo lonac.pro pozdravnim performansom u kojem je na simboličan predstavila ključne sastojke potrebne za uspjeh mlade osobe: odlučnost, izdržljivost, podrška drugih, incijative i partnerstva, dobar duh, timski rad, inovativnost i kreativnost dostupne mladima u loncu.

Ambasadorica Švedske, Nj. E. Johanna Strömquist je u svom obraćanju naglasila važnost podrške države za uspjeh startup biznisa, te navela da se Kraljevina Švedska ponosi svojim startup komapanijama od kojih neke već zarađuju milionske iznose.

Priustni su imali priliku upoznati se sa pričama mlade aktivistice Šejle Aganović i mlade preduzetnice Lidije Sejdinović (vlasnica biznisa Teta Pričalica d.o.o.), te upoznati se sa projektima i društvenim biznisima 25 mladih koji su u loncu dobili podršku za 5 aktivističkih projekata i 7 društvenih biznisa. Na predstavljanju zajednice lonac.pro 30 novih partnera je simbolično stavilo svoj potpis na početak saradnje i partnerstva u loncu čime su se pridružili još 89 partnera koji podržavaju mlade u loncu.

Događaju su prisustvovali predstavnici i predstavnice javnog, poslovnog i nevladinog sektora, te predstavnici i predstavnice medija.

Back To Top
X