kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

ZEDA DOBILA NOVI PROJEKAT – “STVARANJE USLOVA ZA UNAPREĐENJE POSTOJEĆIH I RAZVOJ NOVIH USLUGA LIND LABORATORIJE“

Agencija ZEDA u okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) kojeg podržava i finansira Vlada Švicarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u 2019. godini implementira projekat “Stvaranje uslova za unapređenje postojećih i razvoj novih usluga LIND laboratorije“. Partner i sufinansijer u implementaciji svih projekata koje realizuje Agencija ZEDA je Grad Zenica.
Partneri u implementaciji projektnih aktivnosti su: Klaster drvne industrije i namještaja „DRVO“ iz Prijedora, poslovni subjekti INGRAT d.o.o. Gračanica i NANSI d.o.o. Žepče.
Glavni cilj projekta je stvaranje uslova za unapređenje postojećih i razvoj novih usluga LIND laboratorije – pomoć poslovnim subjektima proizvođačima namještaja u cilju podizanja nivoa njihove konkurentnosti na evropskim i svjetskim tržištima kroz usklađivanje njihovih proizvoda sa BiH/EU standardima.
Specifični ciljevi projekta su nabavkom nove opreme proširiti asortiman i kapaciteta usluga Agencije ZEDA (LIND Laboratorije) uz zadovoljenje zahtjeva korisnika usluga LIND Laboratorije za ispitivanje sigurnosti proizvoda.
Planirane aktivnosti, koje će se implementirati sredstvima projekta, su aktivnosti koje nadopunjuju realizovane aktivnosti projekta MENTOR a neophodne su za daljnji razvoj usluga laboratorije LIND koja djeluje kao odjeljenje u Agenciji ZEDA. Na osnovu analize tržišta i potreba izvoznika proizvođača namještaja, ukazala se potreba za proširenjem asortimana usluga laboratorije LIND i to u oblasti realizacije ispitivanja sigurnosnih zahtjeva dječijeg namještaja (dječiji krevetići, visoke stolice za hranjenje i sl.), namještaja za obrazovne ustanove (obdaništa, škole, fakultete), namještaja za sjedenje (stolice, ugaone garniture i sl.), stolova i kreveta. Navedena ispitivanja su zakonska obaveza kako u zemljama EU (Direktive EU o općoj sigurnosti proizvoda – Direktiva 2001/95/EC) tako i u našoj zemlji (Zakon o općoj sigurnosti proizvoda BiH – “Službeni glasnik BiH“, br. 102/09) a posebno su interesantna za BH izvoznike.

Projektom je planirana nabavka jedne univerzalne ispitne mašine većih dimenzija za ispitivanje namještaja za sjedenje i kreveta, koja se koristi za ispitivanje sigurnosnih zahtjeva dječijeg namještaja (dječiji krevetići, visoke stolice za hranjenje i sl.), namještaja za sjedenje za obrazovne ustanove prema BAS EN 1729 (obdaništa, škole, fakultete), namještaja za sjedenje prema BAS EN 12520, BAS EN 1728, BAS EN 16139 (stolice, ugaone garniture i sl.), stolova prema BAS EN 12521, BAS EN 1730 i kreveta prema BAS EN 1725.
Nabavkom mašine u okviru ove aplikacije Agencija ZEDA će biti u mogućnosti da ispoštuje zahtjeve naručilaca ispitivanja u akreditiranom području ispitivanja LIND laboratorije po pitanju vrste i dimenzija proizvoda i zahtjevanih količina
Planirana su ispitivanja za 6 firmi proizvođača namještaja koji su partneri u implementaciji projekta.
Također, planirana je izrada, dizajniranje i distribucija 3 brošure vezane za standardizaciju i ispitivanje u LIND laboratoriji a prema potrebama proizvođača namještaja partnera u projektu.
Izradom i distribucijom brošura te realizacijom ispitivanja i edukacija pojašnjava se potreba/obaveza zadovoljenja sigurnosnih zahtjeva standarda a ujedno se vrši promocija LIND laboratorije Agencije ZEDA kao jedinog akreditiranog tijela za ocjenjivanje usklađenosti proizvoda u BiH, koje postaje regionalni lider u oblasti ispitivanja sigurnosti proizvoda drvoprerade, opreme za dječija igrališta i građevinske stolarije.
Povećanjem kapaciteta LIND laboratorije Agencije ZEDA osiguraće se mogućnost korištenja usluga iste za korisnike registrirane u MEG partnerskim JLS ali i za ostale proizvođače namještaja iz cijele BiH.
Implementacija projekta je počela 31. maja 2019. godine, a završetak je planiran u februaru 2020. godine.

Back To Top
X