kalendar

April 18, 2024
  • Edukacija za privrednike: "Pisanje i izrada projektnih prijedloga" - Udruženje poslodavaca Zenica

April 23, 2024
  • Edukacija za privrednike: "Digitalni marketing" - Udruženje poslodavaca Zenica

skip to Main Content

Završeno treće takmičenje iz programiranja uz pomoć micro:bit uređaja

Zenica, 10. decembar – Na trećem po redu takmičenju iz programiranja uz pomoć micro:bit uređaja pobjedu je odnio tim osnovne škole „Velešićki heroji“ iz Sarajeva. Takmičenje je organizovano u sklopu programa „Škole za 21. vijek“ koji u Bosni i Hercegovini implementira British Council, a podržava Vlada Velike Britanije.
Škole iz prvog, od pet, ciklusa obuka bile su pozvane da predaju svoje radove u digitalnom formatu, nakon čega je stručni žiri pozvao 20 najboljih radova na takmičenje koje je danas održano u Zenici. Tema takmičenja je bila da se odgovori na neki od Ciljeva održivog razvoja koje je definisao UN. Direktorica British Councila u Bosni i Hercegovini, Larisa Halilović, ovom prilikom rekla je: „Impresionirana sam kreativnošću, timskim radom i entuzijazmom učenika i učenica. Divno je vidjeti pozitivan uticaj koji je program imao u učionicama širom Bosne i Hercegovine.“
Učenici Amar Garčević i Edin Begović su osmislili pobjednički projekat „Doniraj hranu, ne bacaj“. Ovim projektom, oni se žele pobrinuti da se ostaci hrane iz tržnih centara uz pomoć robota prikuplja i distribuira onima kojima je to potrebno.

Takmičenju su prisustvovali NJ.E. Matthew Field, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini i Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona. Ambasador je ovom prilikom naglasio koliko je ponosan što Velika Britanija pomaže djeci da razviju vještine potrebne za budućnost i što će do kraja projekta biti uključene sve osnovne škole iz Bosne i Hercegovine, kao i ostatka Zapadnog Balkana. Prilikom svog obraćanja, ministar Spahija Kozlić je izjavio: „Bio sam razočaran rezultatima PISA istraživanja, a evo danas sam ponosan i radostan jer vidim šta naša djeca zapravo mogu.“

Pobjednici takmičenja u programiranju na nivou zemlje, imaće priliku da učestvuju na regionalnom takmičenju koje će se održati u sklopu Digitalnog Samita za Zapadni Balkan, aprila 2020. godine u Tirani.

Više o projektu pročitajte na: www.britishcouncil.ba
Fotografije sa događaja su dostupne na: https://bit.ly/38sQiPc

Back To Top
X