kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

VLASNICA CRAFT DESTILERIJE, SABINA KRIVDIĆ: „S PONOSOM SE PREDSTAVLJAM KAO POLJOPRIVREDNICA ILI DESTILATORICA!“

Sabina Krivdić (40) iz Visokog, lektorica B/H/S jezika koja je posao u struci radila honorarno, a tokom karijere, bavila se novinarstvom, našu pažnju je skrenula poslom kojim se danas bavi. Naime, Sabina je danas poljoprivredna radnica, tačnije destilatorica. Vlasnica je craft destilerije za proizvodnju jakih alkoholnih pića, tj. rakije i likera.

Prvo je regirstrovala poljoprivrednu proizvodnju i bavila se uzgojem malina. Nakon loše otkupne cijene, namjera joj je bila da ima liniju proizvoda od malina: sokove, namaze i liker. Međutim, prvo je napravila liker koji je izazvao veliku pažnju i interesovanje, te je shvatila da postoji potražnja za domaćim i kvalitetnim alkoholnim pićima. Tako je nastala ideja o destileriji pod imenom „KRALJICA“.

Craft destilerija je zanatska proizvodnja manjeg kapaciteta. Cilj craft destilerije je bliži odnos sa kupcem i lični pečat koji svaki craft proizvođač ostavlja na svom proizvodu.
Najčešće je osnivač ujedno i proizvođač, odnosno glavni odgovorni za cijeli proces proizvodnje.

-„U mom slučaju to znači da sam zadužena za biranje sirovina, proizvodnju, administraciju, pakovanje… To je velika odgovornost ali i garant da se radi o kvalitetnom proizvodu, jer za razliku od industrijskih proizvoda, craft proizvodi imaju iza sebe lik i djelo svog tvorca. Kad lično stojite iza svog proizvoda, uvijek ćete dati svoj maksimum. Pomažu mi moji najbliži, ali proizvodim sama“ – otkrila je Sabina koja je prvobitno proizvodila likere za koje je koristila rakije provjerenih majstora. Ubrzo je shvatila da je vrijeme za korak više pa je prije dvije godine kupila destilator i počela sa proizvodnjom rakije.

-„Odlučila sam da pravim rakije koje se teže prave i koje se rjeđe nađu u prodaji. Rakije koje pravim su prava i rijetka rakija od meda, te rakija od malina. Od ove sezone u ponudi će biti i rakija od višanja. Dakle, ne radi se o likerima već baš rakijama, jakim alkoholnim pićima koja nisu slatka. S obzirom da se radi o zaista kvalitetnim, višestruko nagrađenim pićima, trebao mi je naziv koji ukazuje na kvalitet ali i spaja našu tradiciju. Visoko je poznato kao kraljevski grad i kao logično rješenje nametnuo se naziv Kraljica. Često ponavljam, rakija kao piće predstavalja jedno od najkvalitetnijih jakih pića i budi kraljevski užitak. Naravno, samo ako se proizvodi na predviđen način u kojem se poštuje svaki segment proizvodnje“ – istakla je Sabina.

Ona se u ovom poslu nije našla slučajno. Naprotiv, imala je osnovno znanje o pravljenju rakije koje se naučila od članova porodice, a kada se odlučila posvetiti ovom poslu, nabavila je literaturu iz ove oblasti, potom eksperimentisala, te u konačnici krenula u spajanje teorije i praktičnog rada. Ističe da često pita za savjete ljude iz struke, kolege koje sreće po festivalima, a i dalje jako puno uči i istražuje šta su noviteti.

-„Možda se čini da je ovo posao za koji nije potrebna stalna edukacija, ali ako želite biti drugačiji neophodno je biti u toku svjetskih trendova craft proizvodnje.
Prve proizvode prodala sam na prezentaciji koju sam organizovala u jednom kafiću u Visokom,jer sam željela da vidim reakcije drugih na moje proizvode. Tu noć sam shvatila da destilerija može biti dobar poslovni potez“ – ponosna je Sabina koja u ponudi ima likere od maline, meda, višanja i rakije od maline, meda i uskoro od višanja. Naročito je ponosna na rakiju od jabuke koja je specifična po začinima i travama koje kombinuje.

-„Svakom proizvodu nastojim dodati neke sastojke koji će ih učiniti jedinstvenim. Potvrda da to što radim ima smisla su brojne nagrade koje sam dobila u ove nešto više od dvije godine rada.
Nagrade koje se dodjeljuju u ovoj oblasti su nagrade za vrhunski kvalitet i to je posebna satisfakcija“ – ističe Sabina koja je do sada prodaju vršila online i ličnom dostavom, a od ove sezone namjerava ostvariti saradnju sa distributerima koji će preuzeti prodaju.
Mnogo toga je do sada ostvarila i puno je razloga za ponos. Njen posao zahtijeva puno fizičkog rada i truda ali donosi mnogo ličnog zadovoljstva.

-„S ponosom se predstavim kao poljoprivrednica ili destilatorica. Malo smo izgubili
poštovanje prema ovakvim poslovima. Planiram nastaviti posao na temeljima na kojim je i počeo. Stalno istražujem, isprobavam nove okuse i kombinacije ali od male proizvodnje neću odustati. Ova priča neće preći u industrijsku priču kojoj je zarada na prvom mjestu. Ono što želim u budućnosti jeste da ostanem craft destilerija i ne želim preći u obim proizvodnje koji ne mogu lično kontrolisati. Što se tiče mladih, onako kako savjetujem svoju djecu koji su u toj kategoriji, savjetujem i sve ostale: Obrazujte se i puno putujte. Ne dajte da vas iko svrstava tamo gdje ne pripadate, stvarajte svoj svijet“ – rekla je Sabina.

A Vi, ako do sada niste kliknuli like na našu stranicu, učinite to sada klikom OVDJE.

Ako nam do sada niste ispričali svoju priču, a imate interesantnu priču o hobiju, započetom poslu, traženju ili pronalasku posla, promjeni posla, odlučnošću da karijeru okrenete u suprotnom smjeru, priču o odlasku u inostranstvo na nastavak obrazovanja ili u potrazi za poslom, javite nam se na ajna@zeda.ba ili nam pišite na Facebook.

 

 

 

 

 

 

Back To Top
X