kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

VITEŽANKA IRMA RAMIĆ: „PONOSNA SAM ŠTO MOJE SLIKE OD KAMENČIĆA STIŽU DO AMERIKE, DUBAIJA I ZEMALJA ŠIROM EVROPE!“

Irma Ramić (26) iz Viteza, inženjer hemijske tehnologije, trenutno u aktivnoj potrazi za poslom u struci, našu pažnju privukla je hobijem koji je učinio da postane poznata širom BiH ali i svijeta. Naime, Irma slika akrilom na platnu ali i radi slike od kamenčića, te oslikava kutije i razne predmete od MDFa, izrađuje proizvode od keramike i oslikava zidove.
-„Odradila sam pripravnički radni staž u preduzeću PS Vitezit d.o.o. kao tehnolog u proizvodnji eksploziva. Tu sam radila i hemijske analize eksploziva, analize sirovina, na kontroli kvaliteta i mogu reći da je to bilo jako lijepo iskustvo gdje sam mnogo naučila. Posao tražim skoro godinu dana, kako u struci tako i neke druge poslove u kojima smatram da se mogu snaći. Mnogi konkursi na koje se prijavim su završeni tako što uopšte ne dobijem povratnu informaciju ili odgovor na moju prijavu“ – otkrila je Irma koja ne gubi vrijeme nego unovčava hobi i kaže da je više nego pozivitno iznenađena zaradom.

-„Ovim se bavim skoro dvije godine. Moj suprug je u početku oslikavao samo zidove i tako je nastao profil Denis dekoracije zidova, a ja sam dala ideju da počnemo i sa slikama od kamenčića. Sada uglavnom ja radim slike, a Denis mi pomaže kada imamo više narudžbi“ – rekla je Irma, te pojasnila proces njenog kreativnog rada.
-„Slikam sa akrilnim bojama, a ovo je malo specifično i neobično jer sve radim i sa kamenčićima. Proces izrade jedne slike prije svega počinje od ideje, nekada moje, a nekada je dobivam od kupaca, sljedeće je priprema kamenčića (prikupljanje, pranje, sušenje, bojenje i lakiranje), zatim priprema podloge koju po potrebi oslikamo i nakon toga na nju lijepimo kamenčiće, a nakon toga se sve lakira i slika se uokviri“ – pojasnila je Irma koja je kako kaže, oduvijek voljela crtati ali je svoj talenat stavila u fokus u nedostatku posla u struci.
-„Ponosna sam što sam završila željeni fakultet i što sam uvijek uspijevala raditi neke dodatne poslove. Naravno ponosna sam i na ovaj svoj hobi izrade slika, jer iz male sredine kao što je Vitez uspijevam da doprem do mnogobrojnih kupaca i što urađene slike idu i van BiH, pa čak i do Amerike, Dubaija, Njemačke, Danske…“ – rekla je Irma ističući da je svaki dan nova prilika i da nije isključeno da jednog dana hobi pretvori u posao.
Njene radove možete pogledati na na Facebook profilu Denis dekoracija zidova i na stranici ID Art&Handmade 
Ako i vi želite podijeliti priču o svom hobiju, poslu, profesionalnom ili privatnom dostignuću, osvojenoj nagradi, ako želite podijeliti priču koja bi drugima mogla biti primjer, koja bi nekoga mogla inspirisati i podstaknuti na korak naprijed, javite se na Ajna Hodžić. 

Back To Top
X