kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

UPOSLENICI AGENCIJE ZEDA NA OBUCI ZA TESTIRANJE GRAĐEVINSKE STOLARIJE U MAKEDONIJI

Agencija ZEDA je 2010. godine dobila grant sredstva Evropske unije,  za provođenje projekta MENTOR (Modern Economy through New Technology – Oriented Research). Najvažniji zadatak je bio osnivanje laboratorije za ispitivanje sigurnosti proizvoda (namještaj i dječija igrališta), te njena akreditacija za rad u skladu s evropskim standardima iz te oblasti.

Laboratorija LIND je zvanično otvorena u novembru 2012. godine, a tokom 2013. godine su provedene aktivnosti na akreditaciji Laboratorije kod BATA instituta (Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine). Od oktobra 2013. godine LIND je zvanično aktreditovana laboratorija, a u njoj se provode mehanička ispitivanja.

Agencija ZEDA je 2016. godine implementacijom projekta MENTOR II (Modern Economy through New Technology) i nabavkom opreme, proširila područje rada Laboratorije LIND i na građevinsku stolariju (vrata, prozori i fasadni elementi).

U periodu od 14. do 18. marta 2022. godine, uposlenici Agencije ZEDA su  bili na obuci u Laboratoriji za testiranje namještaja  LTM   koja djeluje pri Univerzitetu „Ćirilo i Metodije“ u Skoplju.

Uposlenici Agencije ZEDA koji provode ispitivanja u Laboratoriji LIND ovom su prilikom usavršili praktični dio obuke iz oblasti testiranja građevinske stolarije (prozora, vrata i fasadnih elemenata) po evropskim standardima čime su se stvorili svi preduslovi akreditacije zeničke laboratorije.

Ovo će biti jedina Laboratorija u BiH u kojoj će proizvođači građevinske stolarije moći ispitati kvalitet svojih proizvoda i dobiti izvještaj o ispitivanju koji je priznat u svim zemljama Evropske unije.

Treba naglasiti da je ovo zakonski propisana procedura koju moraju proći svi proizvođači građevinske stolarije prije nego proizvode plasiraju na tržite.

Time će Grad Zenica, Agencija ZEDA odnosno Laboratorija LIND pomoći preduzećima iz cijele BiH i regiona da njihovi proizvodi budi konkurentni na bosanskohercegovačkom i evropskom tržištu.

Back To Top
X