kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

U ZENICI ODRŽANO DRŽAVNO TAKMIČENJE U ROBOTICI

Dana 18. juna tekuće godine u Gradskoj areni „Husejin Smajlović“ u Zenici održano je Državno takmičenje u robotici.

Univerzitet u Zenici u saradnji sa EDUTUS Univerzitetom iz Mađarske organizovao je takmičenje Svjetske robotske olimpijade (World Robot Olympiad – WRO) za područje Bosne i Hercegovine.

Državno prvenstvo se održalo uz pokroviteljstvo Grada Zenice i Agencije ZEDA kroz projekat AGORA, koji se finansira iz  Dunavskog Transnacionalnog Programa, te Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona. Manifestaciju su podržali i BH Telecom, Devmatec, Ruff cycles SEE d.o.o. i GS-Tvornica mašina Travnik.

Na takmičenju je učestvovalo 18 ekipa podijeljenih u tri dobne grupe. Dvije ekipe iz Zenice su osvojile prva mjesta u katergorijama elementary (8-12 godina) i senior (15-20 godina), dok je ekipa iz Tuzle osvojila prvo mjesto u kategoriji junior (12-15 godina). Samim tim ove ekipe su se plasirale na svjetsko takmičenje, koje će se u periodu od 17-19. novembra 2022. godine održati u Dortmundu (Njemačka).

Grad Zenica i Agencija ZEDA su pružili tehničku podršku u organizaciji ovog takmičenja kao i pokroviteljstvo posredstvom AGORA projekta, koji se finansira iz Dunavskog Transnacionalnog Programa, a na kojem Grad Zenica ima status partnera, a ZEDA status pridruženog partnera. Pilot akcija na ovom projektu je buduća namjena objekta Aneks B, koji je trenutno u fazi rekonstrukcije. Događaj je podržan u sklopu predviđenih aktivnosti kao tkz. flagship projekat, a u svrhu promocije budućeg centra za robotiku u Aneksu B zgrade Agencije ZEDA.

Ovom takmičenju je prethodio događaj „Dan Robotike za Osnovce“ koji se održao u utorak, 14.06.2022. godine, u prostorijama Impulsnog Kreativnog Centra Agencije ZEDA. Naredne sedmice će u istim prostorijima biti organizovan seminar za nastavnike na temu „Digitalni alati u nastavi matematike“, a tokom mjeseca jula će biti održan i hackaton.

Svi ovi događaji će biti podržani kroz AGORA projekat, te promovisana buduća namjena objekta Aneksa B koji se nalazi uz sami objekat TechnoParka u Poslovnoj Zenica 1. U istom je smještena Agencija ZEDA sa 20 start up preduzeća.

 

 

Back To Top
X