kalendar

April 23, 2024
  • Edukacija za privrednike: "Digitalni marketing" - Udruženje poslodavaca Zenica

skip to Main Content

U POSLOVNOJ ZONI ZENICA 1 POVODOM DANA ZENICE SVEČANO OTVOREN ANEKS B TECHNOPARKA ZENICA

GRAD ZENICA DOBIO NOVIH 35 POSLOVNIH PROSTORA ZA POČETNIKE U BIZNISU

Danas, 20.marta 2023. godine, povodom obilježavanja Dana Zenice, upriličeno je Svečano otvorenje Aneksa B TechnoParka Zenica čime je Zenica dobila još jednu zgradu sa 2000 m 2 na usluzi privrednicima.

Naime, Aneks B dio je TechnoParka kojim upravlja Agencija ZEDA,  a u vlasništvu je Grada Zenice.

Od danas je ovaj objekat na usluzi svima onima koji žele započeti svoje poslovne korake kao i onima koji žele učestvovati na edukacijama iz robotike, CNC-a, mehantronike i programiranja.

Naime,renoviranje i adaptacija ovog Objekta su započeli u  februaru 2022. godine kroz projekat  iNnovaNet čija implementacija je počela u septembru 2020. godine.

Agencija ZEDA je ovaj projekat uspješno realizovala u saradnji sa  partnerima:

  • IPNG-Industrijski park Nova Gradiška (HR),
  • Inovaciono Preduzetnički Centar Tehnopolis iz Nikšića (CG) i
  • Grad  Gradiška (BiH)

 

 

Drugu fazu adaptacije i renoviranja ANEKSA B podržali su Federalno ministartsvo razvoja, poduzetništva i obrta i Grad Zenica, te je ovo jedna u nizu aktivnosti kojima Grad Zenica u saradnji sa Agencijom ZEDA radi na kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta u Zenici i stvaranju što boljih uslova za poslovanje preduzeća i kreiranje ugodnog i privlačnog  ambijenta za život.

  • „Velika mi je čast i izuzetno zadovoljstvo što smo se danas okupili kako bismo svečano otvorili još jednu zgradu koja će biti na usluzi privrednicima, onima koji tek žele početi realizaciju svojih poslovnih ideja i mladim ljudima koji će učestvovati na edukacijama iz programiranja, mehantronike, CNC-a i sl. U saradnji sa EU, Federalnim ministarstvom poduzetništva, razvoja i obrta i Gradom Zenicom uspješno smo realizovali još jedan projekat od značaja kako za Zenicu tako i za Zeničko-dobojski kanton“ – rekao je g. Senad Pašalić, direktor Agencije ZEDA.
  • „Sretan sam što sam danas sa vama i što smo sa Gradom Zenicom i Agencijom ZEDA i ovaj put sarađivali na još jednom uspješnom projektu. Ovo je najbolje ocijenjen projekat ove vrste u Federaciji BiH. Ovakvi projekti Zenicu pokazuju u jednom drugom svjetlu koji pokazuje intezivan put razvoja i ja vam na tome čestitam“ – rekao je g. Amir Zukić, Ministar Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.
  • „Mnogo sam zadovoljan što vidim da je Zenica moderan grad, koji ide prema IT sektoru, za koji je namijenjen i ovaj objekat u Agenciji Zeda, gdje će budući korisnici, kao gosti, dobiti za rad nove kancelarije i gdje će nove start-up firme imati opremu i obuku, te razvijati se i kasnije nastaviti svoj život izvan ovih prostora“, rekao je Karel Lizerot, šef Operativnog odjela za pravosuđe i unutrašnje poslove, migracije i reformu javne uprave u ime Delegaciji EU u Sarajevu.
  • Grad Zenica je u posljednjih šest godina pokrenuo brojne aktivnosti u cilju razvoja poduzetništva koje je nedostajalo ovom gradu, a nove start-up firme u Poslovnoj zoni Zenica 1, u kojoj već radi oko 1.600 ljudi, imaju prostore, edukaciju i svu podršku Grada Zenice. Oduvijek govorim da Zenici trebaju dvije ključne stvari, a to su čist zrak i radna mjesta, a ovo je upravo prilika za mlade ljude“, naglasio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

 

Svečanim otvorenje ANEKSA B, ZEDA je ugostila finansijere, partnere, poslovne saradnike i buduće korisnike ovih prostorija, te će od danas ovo biti nova prilika za sve one koji žele kreirati radno mjesto sebi ali i drugima.

Back To Top
X