kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

U BiH otvoren javni poziv za digitalne inovativne HUB-ove

U Bosni i Hercegovini danas je otvoren javni poziv za dostavljanje idejnih prijedloga o temi “Digitalni inovacioni HUB-ovi u BiH”.

“Na javni poziv koji će trajati do 28. februara mogu se javiti pojedinačni aplikanti ili partnerstva koja žele djelovati kao digitalni inovacioni HUB i pružati podršku malim i srednjim preduzećima na njihovom putu digitalne transformacije. Cilj poziva je pružiti podršku formiranju tri digitalna inovaciona HUB-a u BiH. Predviđena je finansijska i tehnička podrška”, rekao je na današnjem predstavljanju javnog poziva savjetnik u Njemačkom društvu za međunarodnu saradnju (GIZ) Slaviša Jovanović.

Od 1. februara putem zvanične web stranice https://b2b.ba/public-call/apply-now/ moguće je zakazati konsultacije.

“Do polovine marta očekujemo da ćemo imati preliminarnu listu prijedloga za daljnju tehničku i finansijsku podršku, koja treba rezultirati do potpuno funkcionalnih digitalnih inovacionih hubova”, dodao je Jovanović.

HUB je višepartnerska platforma za podršku malim i srednjim preduzećima u procesu digitalne transformacije.

Javni poziv dio je projekta EU4DigitalSME, čija je provedba otpočela u septembru prošle godine, a sprovodi ga GIZ sa projektnim partnerima.

“Ukupna vrijednost projekta je 6,1 milion eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (5 miliona eura) i Vlada Njemačke (1,1 milion eura)”, kazao je zamjenik menadžera projekta Donald Prohaska.

Istakao je da se kao rezultati projekta očekuje da u BiH budu uspostavljeni prvi digitalni HUB-ovi, da bude unaprijeđen pristup digitalnim inovacijama za mala i srednja preduzeća u izvozno orijentiranim sektorima, kao i da budu poboljšane okvirne politike za digitalni ekosistem malih i srednjih preduzeća.

Za većinu malih i srednjih preduzeća digitalna transformacija je neminovnost, a digitalni inovacioni HUB-ovi su uskoro tu da je pretvore u realnost.

Kroz projekt će se podržati stvaranje poslovnog okruženja za tehnološku transformaciju malih i srednjih preduzeća kako bi se ublažili efekti COVID-19 na ekonomiju u BiH, kroz bolji pristup inovativnim tehnologijama, vještinama i uslugama u svim lancima vrijednosti.

akta.ba

 

Izvor: https://www.mreza-mira.net/

Back To Top
X