kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

TUZLANKA MUNEVERA KULOVIĆ – OSMANOVIĆ – TRAŽI POSAO U STRUCI I BAVI SE RUČNIM RADOM JER VOLI DA RADI, UČI I ISTRAŽUJE/Seharica – ručni i kreativni radovi

Otkako je kreirana rubrika #Blog na stranici Zeničke razvojne agencije ZEDA pa do danas, promovisane su brojne priče koje se tiču mladih, njihovog zaposlenja, nezaposlenja, traženja posla, prekvalifikacija, radnog iskustva, hobija, odlaska u inostranstvo na studij ili pak na rad ili nešto drugo što bi moglo zaintrigirati mlade ljude da se i sami pokrenu. Mnogo puta predstavili smo različite hobije, poslove, pretvaranje hobija u posao i šta sve ne?!
Nastojimo sve one koji su u nečemu odlični ili neobični, koji bi mogli biti primjer drugima, čija bi priča mogla inspirisati nekoga ili iz koje bi mogli nešto naučiti, izvući pouku, iz koje bi i sami mogli razviti ideju pronaći, kontaktirati i predstaviti. Mnogo puta su to bile priče o onima koji nisu uspjeli pronaći posao u struci pa su pronašli alternativu i pokazali se jako uspješni i na drugim poljima. Vrlo često su to poslovi koji nemaju dodirnih tačaka sa onim za šta su se obrazovali. Ovaj put, predstavljamo Muneveru Kulović – Osmanović (30) iz Tuzle koja je magistar pedagogije, trenutno bez posla u struci i bavi se ručnim radom/kreativnim radom.
Heklanje torbi, nizanje nakita sa bobama i slovima, te izrada tespiha, Muneverin su hobi koji će pretvoriti u ozbiljan biznis ukoliko potražnja za njenih proizvodima bude još veća.
-„Prije sam prodavala nakit koji sam online naručivala, pa sam se tako počela baviti ručnim radom smatrajući da je ručni rad cijenjen kako u našem društvu tako i van granica naše države. Da nije ovog hobija morala bih otkriti novi jer volim da radim i ne sjedim u mjestu. Svaki proizvod koji se radi ima svoju cijenu i neku vrstu zarade, to nije dovoljno za egzistenciju, ali nadam se većoj prodaji. Ukoliko se ne uspijem se ostvariti u svojoj struci, možda se ovaj hobi raširi u jednu finu radnju ručnih radova“ – otkrila je Munevera koja je u potrazi za poslom u struci. Ističe da će se nastaviti baviti ručnim radom i kada se zaposli u struci jer oni koji ovo jednom započnu, a imaju talenta i steknu vještine, naprosto ne mogu prestati stvarati.
Ponosna je jer je magistarski završila sa svim desetkama i danas, dok traži posao za koji se obrazovala, ide na različite edukacije. Njeni kreativni radovi su vrlo dobro prihvaćeni i rado traženi pa joj je i to veliki izazov i motivacija. Dobar glas daleko se čuje pa zadovoljni kupci često preporučuju Muneverine proizvode i prijateljima.
-„Motivacija su mi kupci koji uvijek pohvale moje radove, te me preporuče drugima, pa zbog toga sam prodavala svoje radove u Austriju, Ameriku, te mnogobrojne gradove Bosne i Hercegovine. Ponosna sam što sam uspjela završiti sa desetkama magistarski, te da nikada nisam tražila ni od koga pomoć. Ono što želim jeste da se zaposlim u struci i da radim posao koji volim i za koji sam se školovala. Što se tiče planova za budućnost ne gledam tako daleko jer čovjek ne zna šta će sutra biti, a kamoli da zna šta će biti za par godina. Naravno, svako ima svoje želje kojima stremi, pa tako i ja. Najviše bih željela posao od kojeg ću imati inspiraciju da dalje učim, jer ja nikada nisam rekla: „Završila sam fakultet i ostavljam knjige“. Ne, naprotiv, čovjek uči dok je živ, pa tako svakodnevno idem na edukacije, izučavam nove stvari, napredujem u svakom pogledu“ – rekla je Munevera čije radove možete pogledati na Facebook stranici Seharica – ručni i kreativni radovi , te na Instagramu @muneverakulovicosmanovic
Radujemo se i vašim pričama pa ako imate zanimljivu priču o svom talentu, hobiju, pretvaranju hobija u posao, ako ste kreativni, ako ste pokrenuli posao, ako imate neobičnu priču o pronalasku posla, ako ste postigli neki uspjeh kojim se želite pohvaliti i koji bi sutra nekome mogao biti ideja, vjetar u leđa, podsticaj za razmišljanje da se i sam okuša u nečemu sličnom, javite nam se jer mi širimo dobre vibracije i pišemo priče koje treba čuti. Javite se na ajna@zeda.ba ili na Facebook profil Ajna Hodžić

Back To Top
X