kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

Trening – Cirkularna ekonomija u industriji, oktobar i novembar 2022.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i REIC-om organizuje trening „Cirkularna ekonomija u industriji“ namijenjen malim i srednjim preduzećima u prerađivačkom sektoru u Bosni i Hercegovini. Tokom treninga učesnici će usvojiti osnovne principe cirkularne ekonomije (CE), dobiti alate za redizajn poslovnog sistema, razumjeti model umrežavanja po modelu CE, upoznati se s cirkularnim mogućnostima za prerađivački sektor i sagledati oblasti promjena u odnosu na kategorije otpada u okviru životnog ciklusa proizvoda.
Trening će se realizovati kroz šest modula prema sljedećem rasporedu:

• Modul 1 – Uvod u cirkularnu ekonomiju 28.10.2022. (petak), online format
• Modul 2 – Mapiranje postojećeg sistema 03.11.2022. (četvrtak), Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, Sarajevo
• Modul 3 – Uvod u kategorije strukturalnog otpada 04.11.2022. (petak), Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, Sarajevo
• Modul 4 – Promjena sistema i cirkularna ekonomija u praksi 08.11.2022. (utorak) , Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, Sarajevo
• Modul 5 i Modul 6 – Osvrt na regionalni kontekst i kreiranje strategije 09.11.2022. (srijeda), Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Ko Vas vodi kroz proces učenja?

• Milan Veselinov, osnivač preduzeća CirEkon, certifikovani trener Circularity Thinking od strane EIT Climate-KIC. Magistar industrijske ekologije na programu Tehničkog Univerziteta Delft, Univerziteta Lajden, Švedskog Univerziteta Chaimers i Univerziteta Karl Franzens u Gracu.
• Vojislav Vučičević, projekt manadžer s iskustvom na analizi poslovanja, razvoju cirkularnih poslovnih modela, lancu vrijednosti i analizi životnog ciklusa u cirkularnom načinu poslovanja.
• Adna Šovšić Kurešepi, direktorica REIC-a koji se bavi održivim razvojem. Dio je projektnog tima koji za cilj ima uspostavljanje CE mreže Balkana kroz projekt Circular Economy Balkan Beacons.
• Vedad Suljić više od 14 godina radi u oblastima zaštite okoliša, energetike i klimatskih promjena. Vodeći istraživač za izradu „Bijeli papir cirkularne ekonomije u BiH“ i „Studije slučajeva primjene poslovnih modela cirkularne ekonomije u BiH“.

Ovaj trening podržava Evropska unija u Bosni i Hercegovini u okviru „Program podrške razvoju preduzeća i inovacija na Zapadnom Balkanu“ (EU- Enterprise Development and Innovation Facility–WB EDIF), a koji provodi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Učešće na treningu je besplatno. Broj učesnika je ograničen. Svi učesnici koji odslušaju svih pet modula će dobiti certifikat o učešću na treningu čija je tržišna vrijednost 1.200 KM. Ukoliko ste zainteresirani za učešće, prijavu možete izvršiti putem LINK-a najkasnije do 20.10.2022. godine.

 

Izvor: https://komorabih.ba/

Back To Top
X