kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

TRAŽILO SE MJESTO VIŠE -RADIONICA „SLIKANJE NA SVILI“ IZAZVALA VELIKI INTERES/“Budi kreativan i ti!“

Danas je ZEDA uspješno realizovala osamnaestu kreativnu radionicu, „Slikanje na svili“ i izazvala veliki interes javnosti. Tražilo se mjesto više, a mašte, boja, znatiželje, čuđenja i odličnog raspoloženja nije nedostajalo.

Edukatorica Meliha Čančar, učesnicama je pružila mogućnost da nauče osnovne tehnike slikanja na svili i napravila veselu ali radnu atmosferu.
Slikanje na svili ili tkz. oslikavanje svile počelo je čak 500 godina prije nove ere, a danas ima veliku popularnost.
Svila zahtijeva brzinu i veliku spretnost jer se brzo suši, zato su važne sekunde. Slikanje na svili zahtijeva strpljivost, preciznost i nemoguće je popravljati urađeno. Smatra se da je to jedna teža slikarska tehnika, ali je zato vrlo interesantna i svojom nepredvidivošću stalno poziva na nove izazove. Marame, kravate, zavjese, jastučići i odjeća najčešći su primjerci na kojima se slika.

Svojom glatkoćom, finoćom, svilenkastim sjajem, nježnošću, ali ujedno i izuzetnom čvrstoćom, te sa svim svojim karakteristikama koje joj s pravom osiguravaju naziv kraljice vlakana, oduvijek je bila tkanina koju su mogli priuštiti samo najbogatiji (carevi, kraljevi, plemstvo). Njezin besprijekorni izgled ne mogu nadomjestiti ni najbolje umjetne tkanine, te je od davnine oslikavana i kao takva i danas predstavlja sastavni dio mode najpoznatijih svjetskih kreatora.
Današnje učesnice radionice dobile su priliku da nauče jednu vrlo atraktivnu i zahtjevnu tehniku, te da naučeno nastave samostalno vježbati.

Ovom radionicom učesnicama je otvoren put za hobi, a ukoliko nastave usavršavati naučeno, hobi mogu pretvoriti u posao. Upravo o pretvaranju hobija u posao ZEDA piše svakog ponedjeljka u rubrici #Blog gdje predstavlja mlade ljude koji su hobi pretvorili u jednu ozbiljnu priču i kreirali sebi radno mjesto, a nerijetko i proširili posao pa zaposlili i druge. Mogu drugi, zašto ne možeš i ti?!

Projekat „Budi kreativan i ti!“ finansiraju Agencija ZEDA, Grad Zenica i FMRPO.
Budi kreativan i ti! 😊

Back To Top
X