kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

SVETLANA MAKSIMOVIĆ – UMJETNOST JE SJAJAN ANESTETIK I BIJEG OD OKRUŽENJA/SLIKE OD BILJA

Od 2013. godine do danas, Agencija ZEDA je u rubrici #Blog predstavila brojne priče o hobijima, pretvaranju hobija u biznis, osvojenim nagradama, priznanjima, dostignućima, predstavili smo one koji su otišli u svijet da se obrazuju ili rade, one koji u BiH svakodnevno dokazuju da dobre ideje svugdje prihvataju, podijelili njihova iskustva, životno-poslovne priče, brojne planove, strahove, uspjehe, prve korake u biznisu, a uvijek imamo 2 cilja- da podržimo dobre priče (ispromovišemo ih i predstavimo putem masovnih medija) i da omogućimo svima onima koji su razmišljali da pokušaju nešto slično da saznaju kako je i na koji način to neko prije njih postigao, a mjesta uvijek ima za sve one koji imaju ideju, talenat, koji znaju u kojem smjeru idu i šta je njihov konačni cilj.
Svetlana Maksimović (61) iz Bijeljine, diplomirani ekonomista po struci, tokom karijere, radila je najrazličitije poslove – od trgovca u butiku, radio-voditelja preko sekretara, knjigovođe, u ratu je radila kao fizički radnik u jednoj fabrici, a danas …😊
-„Trenutno sam kućni menadžer, odnosno obavljam sve poslove koji održavaju jedno domaćinstvo. Između ostalog, rado vrtlarim i radim slike. Koristim presovano bilje za slike od cvijeća, a za asamblaž tehniku koristi perlice, kožu, kanap, grančice, školjke. Moj hobi traje oko 30 godina“ – rekla je Svetlana čije je kako kaže, željeno zanimanje, primijenjena umjetnost. Kako to nije mogla ostvariti, nakon dnevnih obaveza počela je presovati bilje i praviti minijature, a potom i veće formate i nikada nije prestala.
-„Velika želja mi je da dobijem status slobodnog umjetnika u nekom zvaničnom registru BiH. Umjetnost je sjajan anestetik i bijeg od okruženja, te sjajan način da izrazite sebe i njegujete svoju suštinu. Ovo je prvenstveno hobi, ali bih željela živjeti od svog rada, to mnogo znači. Najviše minijatura upravo sam prodala u predratnoj Zenici, sticajem okolnosti“ – napomenula je Svetlana te ponudila saradnju.
-„Želja mi je da moje slike u obliku postera kupuju ljudi, a da ja dobijam neki iznos za svoj trud. Potreban je posrednik, informatički edukovan za taj vid internet-kupovine i naplate. Ako bi se neko želio prihvatiti posredovanja u plasiranju mojih slika i asamblaža uz pravičnu naknadu, to bi olakšalo moj kreativni rad i egzistenciju“ – rekla je Svetlana.
-„Uprkos unutrašnjoj tananosti i duhovnosti na prvom mjestu sam praktična osoba sa izgrađenim organizacionim vještinama kao i svaka žena koja mora djelovati na više kolosjeka. Humanista sam po ličnom izboru i opredjeljenju. Volim društvo svih generacija, iako sam individualista – vrlo izražena osobina. Stvaralaštvo,posebno knjige i slikarstvo, okosnica su mog življenja“ – otkrila je Svetlana.
-„Moj životni moto jeste skromnost u svemu i pokušaj da usporim vrijeme. Da mogu, kupila bih novcem vrijeme i svoj „pasoš za slobodu“. Moj životni cilj jeste napredak u samorazvoju, samosvjesnosti uz aktivno učenje u svemu. Još jednu veliku želju imam: da ostavim svoje radove nekom fakultetu prirodnih nauka, smjer- botanika“- rekla je Svetlana čije radove možete pogledati na Facebook profilu Svetalana Maksimović 
Radujemo se i vašim pričama pa ako imate zanimljivu priču o svom talentu, hobiju, pretvaranju hobija u posao, ako ste kreativni, ako ste pokrenuli posao, ako imate neobičnu priču o pronalasku posla, ako ste postigli neki uspjeh kojim se želite pohvaliti i koji bi sutra nekome mogao biti ideja, vjetar u leđa, podsticaj za razmišljanje da se i sam okuša u nečemu sličnom, javite nam se jer mi širimo dobre vibracije i pišemo priče koje treba čuti. Javite se na ajna@zeda.ba ili na Facebook profil Ajna Hodžić 

Back To Top
X