kalendar

April 23, 2024
  • Edukacija za privrednike: "Digitalni marketing" - Udruženje poslodavaca Zenica

skip to Main Content

Studirajte u Njemačkoj

Položili ste maturu i želite studirati u Njemačkoj? Prije nego što spakujete kofere, morate znati šta vas čeka. Za vas smo na jednom mjestu prikupili sve potrebne informacije o studiranju u Njemačkoj.

 

Kako do fakulteta u Njemačkoj?
Svakim danom broj studenata u Njemačkoj raste. Najveći broj studenata u Njemačkoj je iz Turske i Kine. U Njemačkoj studira i veliki broj studenata iz BiH. Prvi koraci nisu jednostavni?

 

Pregled stipendija za Bosnu i Hercegovinu
Stipendije iz programa DAAD-a su i za akademsku 2015/2016. godinu u ponudi za Bosnu i Hercegovinu, uključujući stipendije za diplomirane studente iz svih naučnih oblasti, ljetne kurseve na fakultetima i još mnogo toga.

 

Šta da studiram?
Ovdje se nalazi pregled svih studija na njemačkim univerzitetima. U toj bazi podataka se nalazi preko 17.000 ponuda za studiranje. Uslov za korištenje ove baze podataka je poznavanje njemačkog jezika.

 

Njemačka ambasada u Sarajevu
Njemačka kao lokacija za studiranje sve više dobija na atraktivnosti: međunarodno orijentisani visokoškolski stepen kao što je bachelor ili master, studijski smjerovi na engleskom jeziku, sistem ocjenjivanja koji omogućava akumulaciju, transfer studijskih rezultata ispita.

 

Goethe-Institut
Goethe-Institut pored ostalog nudi kurseve njemačkog jezika i ispite za njemački kao strani jezik, savjete prilikom traganja za kulturnim i naučnim partnerima u Njemačkoj i informacije o studiranju.

 

DW Akademija
DW Akademie je u Njemačkoj vodeća organizacija za međunarodni razvoj medija. Od 1965. se zalaže izgradnju slobodnih i nezavisnih medija. Od 2009. studentima iz inostranstva nudi “International Media Studies”

 

Ostali vidovi daljeg obrazovanja
Mnoge njemačke organizacije nude stipendije ili na drugi način podržavaju dalje obrazovanje kako u Njemačkoj tako i u BiH. Ovdje se možete informisati o ponudama najvažnijih organizacija i možda pronaći nešto i za sebe.

 

DAAD
Njemačka služba za akademsku razmjenu je najveća njemačka organizacija za stipendiranje u domenu međunarodne saradnje s fakultetima. DAAD dodjeljuje i stipendije studentima.

 

Udruženje DAAD-Alumni
Želite aplicirati za stipendiju DAAD-a i tražite informacije o tome? Članovi udruženja DAAD-Alumni BiH Vam stoje na raspolaganju.Udruženje ima i dosta drugih stvari u svojoj ponudi.

 

Preuzeto sa: http://www.dw.com/bs/program/s-30718

Back To Top
X