kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

STUDENTI UNZE USPJEŠNO OBAVILI TROSEDMIČNU PRAKSU U AGENCIJI ZEDA

Nekoliko godina unatrag, Agencija ZEDA uspješno sarađuje sa Univerzitetom u Zenici kroz različite aktivnosti – zajedničke projekte, partnerstva, mentorstvo za pisanje diplomskih radova, posjete Agenciji, Biznis inkubatoru, Laboratoriji za ispitivanje sigurnosti proizvoda, Impulsnom kreativnom centru, učešća na edukacijama, radionicama, prezentacijama, studentskim praksama i sl.
I ove godine, ZEDA je svoja vratila otvorila za studente I ciklusa (treće godine) Politehničkog fakulteta UNZE, koji su izrazili želju da praksu obave upravo u Agenciji.
Tokom trosedmične prakse studenti su se upoznali s radom Agencije, rezultatima i aktivnostima projekata koje ZEDA danas implementira, predstavljena im je Laboratorija LIND u okviru koje su naučili o Direktivama i Uredbama EU, Zakonima BiH, BAS EN standardima, načinima i rezultatima ispitivanja sigurnosti proizvoda u Laboratoriji, dokumentaciji kvaliteta LINDa, radnim nalozima…

Studenti su imali priliku saznati više o Impulsnom kreativnom centru, te su naučili više o generisanju poslovnih ideja, PEST i SWOT analizi kao i o analizi konkurencije. Predstavljen im je Biznis inkubator Zenica u kojem nastaju i razvijaju se brojne poslovne ideje, te u kojem danas posluje više od 40 preduzeća. Ovom prilikom studenti su posjetili preduzeće Glovis d.o.o. Zenica kao jednim od bivših stanara Biznis inkubatora Zenica i pozitivnim primjerom razvoja i uspješnog nastavka poslovanja i Greensoft d.o.o. preduzećem koje je start up u BiZ-u. Predstavljen im je Centar za poduzetnike i investitore i saznali su detalje o reagistraciji preduzeća, upoznali su se i s administrativno – finansijskim poslovima Agencije, a kao neizostavan element svakodnevnog poslovanja, naučili su o važnosti marketinške komunikacije, o njenim oblicima, medijima i instrumentima.
-„Ovo je bila odlična prilika da studenti uoče razlike između akademskog i realnog okruženja, te da praktično primijene ono za šta su tokom obrazovanja dobili teoretsku podlogu. Uvijek nam je zadovoljstvo raditi sa mladima i prenijeti im znanje, te im pružiti šansu da saznaju kako to funkcioniše privreda. Uvijek nastojimo prilagoditi poslovanje tokom njihove prakse i pružiti im posebnu pažnju kako bi vrijeme provedeno kod nas kvalitetno iskoristili i saznali što više. Sretni smo što je ovo jedna u nizu uspješno realizovanih aktivnosti sa UNZE i radujemo se svemu onome što tek slijedi“ – rekli su iz Agencije ZEDA.

Back To Top
X