kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

STANAR ZENIČKOG BIZNIS INKUBATORA – DES dizajn –POTPUNO DRUGAČIJI OD KONKURENCIJE

OD GARAŽE I JEDNE BUŠILICE, PREKO BIZNIS INKUBATORA I VLASTITE PARCELE U POSLOVNOJ ZONI

Mala i srednja preduzeća kao osnovni generatori zapošljavanja i razvoja privrede imaju vrlo značajnu ulogu u razvoju društva. Zenički Biznis inkubator osnovan je 2004. godine s ciljem podrške razvoju MSP i kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta u kojem će početnici, uz subvencioniranu cijenu stanarine, savjetodavnu pomoć i što manje troškove započeti vlastitu privrednu djelatnost.
Predstavljamo DES Dizajn, preduzeće osnovano u Biznis inkubatoru Zenica prije godinu dana na čijem je čelu tridesettrogodišnji Ermin Kobilica, ekonomista koji je prije nego se odlučio za pokretanje biznisa, radio kao bravar u preduzeću Metalno d.o.o. Zenica. Ipak, došlo je vrijeme za veliku promjenu i odlučan korak, koji je Kobilica učinio. Nije pogriješio!
-„Propadanjem preduzeća u kojem sam radio za vrijeme studiranja, odlučio sam se da pokušam nešto sasvim drugačije. Početak kao početak nije bio lagan. Nisam mogao registrovati obrt jer nisam stolar po zanimanju, a tada nisam bio u mogućnosti da registrujem d.o.o. Krenuo sam iz garaže u porodičnoj kući sa jednom bušilicom, ali uz veliku podršku moje supruge i pomoći porodice i prijatelja, vrijeme je prolazilo, a posao se širio. Prijatelj mi je preporučio da se obratim u Agenciju ZEDA i apliciram za korištenje Biznis inkubatora“ – rekao je Ermin čije preduzeće danas upošljava 5 radnika i bavi se dizajniranjem, proizvodnjom i montažom pločastog namještaja po mjeri za privatne i poslovne prostore.

-„Dolaskom u Inkubator otvorile su nam se nove mogućnosti. Stekli smo nove poslovne partnere iz našeg okruženja. Samom blizinom grada i naših dobavljača, te lokacijom preduzeća, postali smo konkuretniji na tržištu. Usavršavanjem svoje proizvodnje stekli smo uslove da izvozimo u susjedne zemlje i šire (Hrvatska, Slovenija, Austrija), a uz veliku pomoć uposlenika Agencije ZEDA i Gradske uprave, u protekloj godini smo uspjeli da dobijemo određene poticaje i tako unapredimo svoju proizvodnju“ – rekao je Ermin čiji samo dio asortimana čine: kuhinje, plakari, tv komode, stolovi, kupatilski i kancelarijski namještaj i sl.
Kako u našem gradu tako i šire, konkurencija je velika, a to nas tjera da svakim danom budemo sve bolji i zauzmemo svoje mjesto na tržištu. Osim kvalitetnim proizvodima, pokušavamo i na druge načine da se izdvajamo. Našim kupcima dolazimo na adresu, dizajniramo njihov namještaj na licu mjesta, a oni imaju mogućnost da odmah sami biraju boje i ostale detalje, a sve to kako bismo njima pomogli i uštedjeli vrijeme“ – rekao je Ermin čije je preduzeće kupilo jednu od parcela u Poslovnoj zoni Zenica 1 i po izgradnji vlastitog objekta, iz Inkubatora će se preseliti u vlastiti prostor što će omogućiti proširenje poslovanja i nova radna mjesta.
-„Naš cilj je da proširimo svoje tržište na centralnu Evropu i tako omogućimo sigurno poslovanje i prosperitet“ – poručili su iz DES Dizajna. Njihove proizvode možete pogledazi na Facebook stranici Namještaj DES Dizajn,Zenica  kao i na Instagram profilu @des_dizajn
Osnovni cilj BiZ-a jeste pomoć pri razvoju ekonomije i poduzetništva podstičući početnike onda kada im je to najpotrebnije, na samom početku.
Danas kroz proces takozvanog inkubiranja u zeničkom Biznis inkubatoru prolazi 42 preduzeća, a za 16. godina postojanja, Inkubator je ugostio više od 150 stanara. Kada dovoljno ojačaju da mogu djelovati po tržišnim uslovima, preduzeća izlaze iz Inkubatora i svoje mjesto ustupaju onima koji prave svoje početne korake u biznisu.

Back To Top
X