kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

STANAR BIZNIS INKUBATORA ZENICA – “BUBAMARA”: „PROIZVODNJOM I NASTUPOM POZITIVNO UTIČEMO NA PROMJENE U DRUŠTVU!“

Biznis inkubator Zenica koji je prve stanare dobio 2005. godine, od tada pa do danas, mjesto je na kojem su nastale, razvile se i uspjele brojne poslovne ideje. Vrlo malo je onih koji nisu uspjeli i koji su odustali od realizacije svojih snova. Kombinacija infrastrukturne i soft podrške pokazala se kao dobar recept za podršku razvoja MSP. Od nastanka pa do danas, proces inkubiranja prošlo je više od 150 stanara koji su potom svoje poslovanje nastavili po tržišnim uslovima.
Još jedno preduzeće koje se odlučilo da prve poslovne korake načini u Biznis inkubatru Zenica je proizvodni obrt „PM Bubamara“ na čijem je čelu Sanita Kurbegović – Huskanović (29), diplomirani ekonomista i prof.islamske vjeronauke.

Bubamara se bavi proizvodnjom tekstilnih proizvoda odnosno usredsređena je na proizvodnju platnenog asortimana proizvoda koji zamjenjuje dosadašnje jednokratne proizvode.
-“Svrha naših proizvoda jeste pod broj jedan da budu zdravstveno sigurni, a pri tome ekološki prihvatljivi i dugoročno finansijski isplativi” – rekla je Sanita koji je ovaj brend stvorila prije 4 godine, a preduzeće osnovala prije godinu dana.

Bubamarin asortiman uključuje:
1.Liniju proizvoda za ženu:
-platneni higijenski ulošci (nemenstrualni i menstrualni)
-nepropusne torbice za uloške
-tuferi za šminku i dojilje

2.Liniju proizvoda za bebe i djecu:
-platnene pelene
-zaštitne gaćice/covere
-gaćice za odvikavanje od pelena
-nepropusne torbe za pelene i ostale baby stvarčice

3. Liniju maski za lice za sve uzraste

-„Naša namjera je da prozvodnjom i nastupom koji imamo pozitivno utičemo na promjene u društvu. Na svu sreću, pozitivnih promjena u ovom području je već mnogo pa se tako i lakše prepoznaje i vrednuje naš trud. Posebno je zadovoljstvo kada korisnici proizvoda prepoznaju i samu ambalažu te proizvod kupe jer nije upakovan u obični plastični omot, a mi zaista mnogo pažnje poklanjamo cijelom procesu proizvodnje pa i ambalaži“ – istakla je Sanita koja je prije nego se počela ovim poslom bila aktivan član društvene zajednice i trenerica seminara u Centru za lično i profesionalno usavršavanje Sarajevo na kojima je dobila motivaciju (različiti treninzi,seminari, predavanja) koja joj je mnogo pomogla u kasnijem profilisanju.
Danas Bubamara zapošljava tri radnika i više spoljnih saradnika koji su im ogromna pomoć i podrška. Sanita ističe da se pri pokretanju biznisa najteže odlučiti za početni korak. Svoje prve poslovne korake Bubamara je napravila u Biznis inkubatoru Zenica iz nekoliko ključnih razloga.

-“Najteži korak je donijeti odluku o tome šta želite. Ako odlučite da želite da postanete privatno pravno lice onda i idete u tom pravcu. Neodlučnost u ovoj vrsti zanimanja nikako nije poželjna, ili jeste ili niste. Kada se odlučite šta ste, onda je lako. Biznis inkubator je odlična prilika za start-upe. Prvo zbog toga što su troškovi korištenja prostora jako prihvatljivi u momentu kada vam je to i potrebno, a drugo, sama atmosfera u BIZ je jako poticajna za rast i razvoj. Mnogo je stručnog osoblja koji su nam na usluzi, te je lakše doći do korisnih poslovnih informacija“ – rekla je Sanita te napomenula:

-„Ono što imamo pravo očekivati od davaoca usluga jeste da ispoštuje ono na šta se obavezao, a to ZEDA već radi jako dobro na čelu sa svojim rukovodstvom koji su tu da vam ukažu punu pomoć i podršku, kao obični građani, a tek onda kao nosioci funkcija koje obavljaju, što je zaista fantastično. Sve što je dogovoreno, to se i primjenjuje, od rokova do troškova .Grad Zenica je prošle godine imao jako pozitivnu aktivnost kada je omogućio start-upima da koriste program pomoći razvoja poduzetništva. Mnogi mladi ljudi su se tada odlučili da pokrenu svoj biznis. Za pohvalu je bio i način sprovođenja te aktivnosti i bodovanja, budući da su učesnici prolazili kroz ciklus poslovnih edukacija. Vjerujem da su takve aktivnosti u korist i samom Gradu, a i državi, jer postojanje privatnih privrednih subjekata znači i priliv sredstava kroz različite poreze.”

Početni koraci su uvijek najteži, a prvi značajniji poslovni poduhvati su nešto što se ne zaboravlja. Mnogo je karika u lancu koje morate ispuniti da biste se izdvojili od mase istih ili sličnih s kojima ste ravnopravni na tržištu. Brend, imidž, kvalitet, profesionalnost, rokovi i promotivne aktivnosti samo su dio onoga čemu morate poklanjati pažnu.
Za godinu dana, Bubamara tim je mnogo toga postigao, a izuzetno su ponosni na saradnju s DM trgovinama.
-„Bilo je mnogo preduslova koje smo morali ispuniti, mnogo nepoznatih stvari, ali kao što rekoh ako ste se odlučili za to, onda više ne razmišljate šta ili kako, nego idete naprijed i rješavate stavku po stavku“ – rekla je Sanita kojoj je u ovom poslu mnogo pomogla porodica i iskustvo koje su imali njeni članovi.
-„ Svi smo se uključili u realizaciju poslovnih ideja, od muževljeve mame, profesionalne šnajderice, muža dizajnera, preko zaove dipl.ing.hem. Aldine. Aldina i ja smo se takmičile skupa na SBF Start-up Challenge-u u organizaciji BBI Banke i Hayat TV, gdje smo uspjele pobijediti i osvojiti nagradu. Stoga, veliko hvala njima i svim institucijama u BiH koje žele i čine DOBRO. Aldina je i danas članica našeg tima, te svojom stručnošću uveliko doprinosi kvaliteti svih proizvoda“- ponosna je Sanita.
Neizvjesno je šta će budućnost donijeti ali uz dobar tim, jasnu viziju i kvalitetne proizvode, uspjeh je neizostavan.
“Teško je o tome javno govoriti. Skromno bi bilo da budemo više od onog što smo sada uz pridržavanje ljudskih normi ponašanja koje smo sebi postavili kao cilj. (Ne)zadovoljstvo radnika je odraz uspješnosti preduzeća” – rekla je Sanita čije preduzeće možete pronaći na adresi Poslovna zona Zenica 1, Zmaja od Bosne bb, Biznis inkubator Zenica (zgrada Agencije ZEDA), a više o Bubamari možete saznati na Facebook stranici Bubamara- platnena majstorica 

Bila je ovo još jedna pozitivna poslovna priča iz zeničkog Biznis inkubatora. Već sljedećeg utorka predstavljamo novu poslovnu priču još jednog stanara Biznis inkubatora Zenica.

Back To Top
X