kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

STANAR BIZNIS INKUBATORA ZENICA KOJI JE PETU GODINU U PROCESU INKUBIRANJA – GRAFIT FAME: „NAŠE PREDUZEĆE JE PROIZVELO GUBITKE OD OKO 10.000 EURA, DOK NISMO NAPRAVILI PRVI POSAO I POČELI ZARAĐIVATI!“

Zenički Biznis inkubator mjesto je gdje mnogi snovi i ideje postaju stvarnost ali i mjesto gdje su se brojne prvobitne ideje preinačile u nešto što se vremenom pokazalo kao isplatnije ili prihvatljivije. Malo je onih koji su svoje snove ugasili i nisu pokušali opet. Preduzeća koja započnu svoje poslovanje u Biznis inkubatoru Zenica i razviju se, te opstanu je više od 90 % što je ohrabrujuće i za svaku pohvalu. ZEDA u saradnji s Gradom Zenicom kroz različite mehanizme i načine podrške nastoji olakšati poslovanje onima koji prolaze proces inkubiranja,te iz godine u godinu poboljšava poslovni ambijent.
Jedan od korisnika Biznis inkubatora Zenica koji je zakoračio u petu godinu inkubacije je preduzeće „GRAFIT FAME“ d.o.o. Zenica koje se bavi proizvodnjom proizvoda od grafita za potrebe industrije. Ovo preduzeće bavi se mašinskom obradom vještačkog grafita. Grafit FAME proizvodi grafitne četkice za elektromotore, grafitne klizače za oduzimače struje kod šinskih kranova, grafitne grijače za vakum peći, grafitne ležajeve i brtve kod vodenih pumpi, grafitna krilca za rotacione kompresore i muzilice, grafitne sklopove kod vakum ventila, grafitne stabilizatore tračnih testera i druge proizvode od grafita prema skici ili uzorku.

Na čelu ovog preduzeća je Faruk Baručija (56), elektrotehničar po struci koji živi i radi u Holandiji.
-“Upravo ove poslove radim u Holandiji, te znajući da je ova djelatnost malo ili nikako zastupljena u BiH, odlučio sam se da osnujem preduzeće u BiH. Porijeklom sam iz Zenice, gdje imam rodbinu i prijatelje, koji su me upoznali sa olakšicama koje nudi Inkubator. Vrlo smo zadovoljni pomoći koju nam je pružila ZEDA kako u pogledu povoljnog zakupa, tako i u pogledu promocije našeg preduzeća, te mnogim obavještenjima o tenderima, finansijskim pogodnostima i drugim informacijama potrebnim jednom malom preduzeću” – rekao je Baručija čije preduzeće će tokom ove godine napustiti Inkubator jer je dovoljno ojačalo da svoje mjesto može ustupiti onima koji će napraviti početne korake u biznisu. U međuvremenu, Grafit FAME je kupilo jednu od parcela u Poslovnoj zoni Zenica 1 gdje planira izgraditi objekat i preseliti se, te nastaviti poslovanje.
Kada se osvrnu unatrag, bilo je ovo uspješnih pet godina s mnogo prepreka koje su uspješno prešli. Ipak, naglašava da je najteže bilo upravo na samom startu.
-“Najteži koraci koje smo pravili jesu koraci na samom početku kod osnivanja preduzeća i dobivanja odgovarajućih uvjerenja za normalno funkcionisanje preduzeća.
Ovdje to ovako izgleda:
– Odluka o osnivanju i izrada Statuta kod notara, nekoliko dana (500-1000 KM)
– Prijava u Registar Suda, nekoliko dana (500-1000 KM)
– Statistički broj, nekoliko dana
– Porezni broj, nekoliko dana
– Uvjerenje UIO, nekoliko mjeseci
Svaki korak koji se napravi, traži se dokumentacija iz predhodnog koraka, tako da se ne može za jedan dan predati sve nego, kad dobijemo Statut, onda statut predajemo Sudu, kad dobijemo Rješenje iz Suda, onda predamo u Statistiku, kad dobijemo iz Statistike, onda ponovo iz Suda tražimo Aktuelni izvod iz Sudskog registra i predajemo u Poreznu, a onda sve te ovjerene kopije dostavimo UIO i čekamo da ispunimo neke uslove kako bismo dobili uvjerenje i Carinski broj od UIO. Rješenje iz UIO nam je bilo posebno važno, jer je naša djelatnost takva da moramo repromaterijal nabavljati vani, a bez PDV i Carinskog broja to nije moguće. Kada konačno dobijete uvjerenje PDV, onda morate izvršiti prijavu da vas Carina uvede u svoje evidencije.

U Holandiji to izgleda ovako:
sa ličnom kartom ili vozačkom dozvolom odete u općinski ured. Objasnite službeniku šta hoćete i čime će se firma baviti. Uplatite 125 Eura i službenik vas zamoli da navratite za sat-dva. Kada ponovo dođete, rješenje je završeno i možete ga preuzeti. Čim izađete iz ureda, odmah možete naručiti i prekookeanski brod robe iz Kine da se doveze u Amsterdam. Možete raditi iz svog stana i to vam ulazi u porezne olakšice. Nakon izlaska iz općinskog ureda, vi niste u obavezi da bilo koga obavještavate o bilo čemu. Općinski ured automatski obavještava sve institucije da ste registrovani.
Pored gore navedenog, u BiH od datuma sudskog rješenja teku sve obaveze po osnovu doprinosa i taksi, zakupa sjedišta preduzeća i svi drugi troškovi, a realno ne možete raditi sve dok ne dobijete Uvjerenje od UIO. Na taj način pravite gubitak odmah u startu. Naše preduzeće je proizvelo gubitke od oko 10.000 eura, dok nismo napravili prvi posao i počeli zarađivati” – pojasnio je Baručija ističući da je izuzetno ponosan što se odlučio za otvaranje preduzeća upravo u BiH i kupio zemljište na kojem će napraviti proizvodni pogon.
-“Moji prijatelji, porijeklom iz BiH se radije odlučuju da naprave preduzeće u Holandiji i ne namjeravaju ni da pokušaju to napraviti u BiH” – rekao je Baručija naglašavajući da vodi malo ali dobro organizovano preduzeće koje će biti lider u BiH u obradi vještačkog grafita.
-„Cijenim da ćemo u budućnosti moći pružiti usluge i domaćoj industriji u mnogo većoj mjeri nego što je sada slučaj. Naši kupci su oko 90% iz inostranstva, a svega do 10% domaće firme. Domaća industrija se radije odlučuje na jeftinije proizvode koji dolaze iz Azije, ne obraćajući dovoljnu pažnju na kvalitet proizvoda. Opredjeljujući faktor na svim tenderima jeste najniža cijena, što mi ne možemo postići u nekim slučajevima, te zbog toga gubimo mnoge poslove u BiH“ – rekao je Baručija.
Više o ovom preduzeću možete saznati na www.grafitfame.com ili na Facebook stranici Grafit FAME doo Zenica 
„Za sve one koji razmišljaju da pokrenu vlastiti biznis, Biznis inkubator je pravo mjesto koje će vam omogućiti podršku potrebnu za razvoj, a ovo je upravo jedna od priča koje pokazuju da se uz pravu ideju, odlučnost i trud mogu napraviti velike stvari. Čestitamo Grafit FAME i ponosni smo što ste upravo vi dio naše priče“-rekli su iz Agencije ZEDA.

Back To Top
X