kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

STANAR BIZNIS INKUBATORA ZENICA – Foundrybih – IZ BIZNIS INKUBATORA NA EVROPSKO I SVJETSKO TRŽIŠTE!

Iz godine u godinu, Biznis inkubator Zenica dočekuje jedne, a ispraća druge biznise, ljude s velikim očekivanjima, ambicijama i nadama, one koji su se odlučili da kreiraju radno mjesto sebi i drugima. Inkubator je mjesto koje pomaže onima koji imaju poslovnu ideju da je realizuju i da uz šta ulaganja, naprave što više. Rijetki su oni koji ne uspiju. Više od 90 % je onih koji su u Biznis inkubatoru Zenica uspješno ostvarili svoje poslovne ideje, razvili se i nastavili poslovanje. Podrška malih biznisa značajna je za razvoj države i društva u cjelosti pa se onima koji imaju poslovnu ideju pomaže uz pomoć različitih metoda i mehanizama. Grad Zenica je Biznis inkubator Zenica počeo uspostavljati 2004. godine, a 2006. godine su u njemu zaživjele prve poslovne ideje. Od tada do danas, mnogo je onih koji su bili dio ove priče (više od 150). Inkubator ugošćava početnike u biznisu maksimalno 5 godina. Taj period se smatra dovoljan da se ili dovoljno razviju i samostalno naste djelovati po tržišnim pravilima ili se ugase.
Prije 10 mjeseci, Senad Hadžimejlić (45), diplomirani inžinjer mašinstva, u Inkubatoru je osnovao preduzeće koje se bavi projektovanjem industrijskih metalurških postrojenja, zastupništvom na tržištu materijala i opreme, posredovanjem u prodaji odlivaka, posredovanjem pri zapošljavanju, te tehničkim konsaltingom – FOUNDRYBIH d.o.o. Zenica
-„Vrlo teško se visokoobrazovani kadar odlučuje na pokretanje vlastitog biznisa, vjerovatno iz straha od neizvjesnosti. Međutim kada čovjek ima ljudskost, poštene namjere, jasne ciljeve, znanje, radne navike, iskustvo u grani biznisa kojom se želi baviti onda jednostavno treba zaboraviti na taj strah, biti uporan, ne posustajati kad je teško i rezultati neminovno dođu“ – rekao je Senad koji je prije pokretanja vlastitog biznisa radio u struci na projektovanju industrijskih pogona – livnica i drugih industrijskih pogona u sklopu velikih grupacija kao što su Cimos,Prevent i sl.
-„BIZ je trenutno vrlo dobro mjesto za startup biznise. Pruža veoma kvalitetan suport i daje povoljne uslove i sve što je potrebno za pokretanje vlastitog biznisa. Grad Zenica i ZEDA su nas maksimalno podržali u pokretanju biznisa i riješili nam početničke probleme u startup biznisu i dobar su primjer za pozitivno i zdravo podržavanje razvoja grada i gradske privrede“ – naglasio je Senad napominjući značaj ostvarenja kontakata s brojnim privrednim subjektima u Inkubatoru i Poslovnoj zoni.
-„Iza sebe imam dosta završenih pozitivnih projekata i svaki na svoj način je ponos rada i zalaganja, ali izdvojio bih zadnji veći projekat Izgradnja kompletne livnice ”ključ u ruke” Prevent Željezara Ilijaš, gdje sam sa svojim timom primijenio svo svoje znanje,kontakte i sposobnosti da se napravi trenutno jedna od najmodernijih livnica u ovom regionu u kojoj trenutno radi oko 250 radnika. Svaki novi projekat je novi izazov i svakom se treba pristupiti sa maksimalnom profesionalnošću. Trenutno radimo projekat izgradnje livnice na lokaciji Jabalpur Indija za trenutno najvećeg proizvođača vozova u Indiji, Jupiter Vagons LTD“ -ponosan je Senad.

U moru istih ili sličnih, preduzeća različitim mehanizmima pronalaze put do klijenata, te se na različite načine pokušavaju izdvojiti.
-„FOUNDRYBIH, kao privatni subjekt, osnovan je s ciljem da svojim klijentima ponudi efikasnu i kompletnu uslugu, te cjelokupno vođenje projekta i stručnu podršku tokom čitavog trajanja procesa. Vjerujemo da nas naši projekti, naš tim i naš kontinuitet rada izdvajaju od drugih, te da će to svaki klijent lako prepoznati“ -rekao je Senad.
Uspjeh preko noći nije moguć pa je vrlo važno biti toga svjestan još prije nego i počnete. Kada su početni koraci teški, uspjeh koji poslije toga dođe ima još veći značaj.
-„Preduzeće kao i sve ostalo u životu treba da raste kontinuirano i nikako prebrzo. Dobri temelji preduzeća su vrlo važni kao i zacrtani ciljevi koji trebaju biti realni. Iako težimo da razvijamo bh. tržište i da budemo prisutni na njemu, dosta ulažemo u kontakte i poznanstva van BiH jer u Europi i svijetu se rade dosta veći projekti“ – otkrio je Senad.
Više o FOUNDRYBIH možete saznati na službenoj stranici www.foundrybih.com, na Facebook profilu Foundrybih BiH kao i na Instagram profile @Foundrybih

 

Back To Top
X