kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

SRETAN 8.MART

Drage djevojčice, djevojke, žene, supruge, majke…

Drage dame!

Budite hrabre i odvažne!

Danas, 08. Marta se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena.

Podsjetimo se da je prvi Dan žena obilježen davne 1909. godine. Ova ideja se pojavila u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. marta 1857. u Njujorku.

Protesti 8. marta događali su se i narednih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz Njujork tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa. 

Ovaj dan ostao je državni praznik u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Mongoliji i Tadžikistanu.

Međutim, 1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministice. Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena.

Danas su žene rame uz rame sa svojim kolegama. Najprije je važno poštovanje, priznanje ženskih sposobnosti i mogućnosti, shvatanje da je žena stub društva, spremna da se uhvati u koštac sa svim izazovima. Ponosni smo što naš tim čine brojne dame koje svojim kompetencijama, upornošću, snagom volje i sposobnošću doprinose našem razvoju i ostvarenju ciljeva. Sretan vam 8. Mart, budite hrabre i odvažne!

 

Direktor Agencije ZEDA

Senad Pašalić

 

Back To Top
X