kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

SRETAN 20.MART, DAN ZENICE

Dragi sugrađani i sugrađanke, Agencija ZEDA vam želi sretan 20. Mart, Dan Zenice.

Osvrnimo se unatrag…

Krajem XVII stoljeća, Zenica je imala oko 330 kuća i spadala u red bosanskih gradova srednje veličine, te je u vrijeme Osmanlija bila potpuno formirana kasaba.

Međutim, dolaskom habsburškog princa Eugena Savojskog, Zenica je potpuno spaljena i mnogo stanovništva se odselilo. Od ovog udarca se Zenica dugo oporavljala, sve do XVIII stoljeća kada su se u Zenicu počeli doseljavati Hrvati iz Dalmacije.

U vrijeme Austrougarske izgradili su se brojni kapitalni objekti šireg društveno-ekonomskog značaja (željeznička pruga, rudnici, fabrike, zatvor…)

U vrijeme socijalističke Jugoslavije Zenica se značajno razvija i uvećava površinu, broj stanovnika, te dolazi do privrednog, kulturnog, sportskog i prosvjetnog razvoja. Upravo privredni uspjeh je doveo i do velikog porasta broja stanovnika, što je zahtijevalo nova ulaganja u gradsku infrastrukturu, izgradnju velikih stambenih blokova, proširenje i unapređenje komunalnog sistema, razvoj saobraćaja i sl.

U vrijeme agresije od 1992.-1995. godine, brojno stanovništvo se iselilo, mnogi objekti su oštećeni ili potpuno uništeni.

Prema popisu stanovništva iz 1948. godine, Zenica je imala 15,550 stanovnika, a prema popisu iz 2013. godine 115.134 stanovnika.

Danas je Zenica grad koji se gradi i na čijem se napretku i razvoju kontinuirano radi koristeći različite mehanizme razvoja. Jedan od tih mehanizama koje Grad Zenica koristi je i Agencija ZEDA koja doprinosi zeničkom privrednom jačanju, a kroz historiju se pokazalo da je privredni napredak ključ razvoja.

Današnji dan je i Međunarodni dan sreće pa koristimo ovu priliku da vam čestitamo i Međunarodni dan sreće i poželimo da uvijek budete sretni.

Sretan ti rođendan voljeni grade!

Agencija ZEDA

 

Back To Top
X