kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

SPOMENKA RADONIĆ – TESLIĆANKA KOJA UDUŠEVLJAVA PLETENIM I HEKLANIM RADOVIMA

Otkako postoji rubrika #Blog  koju je ZEDA kreirala 2013. godine kao platfromu za promociju malih biznisa, predstavljeno je više od 900 priča o životno-poslovnom razvoju, pretvaranju hobija u posao, kreiranju radnog mjesta sebi i/ili drugima, prekvalifikacijama, poslovnim idejama, planovima, težnjama i putevima ka realizaciji poslovnog cilja. Podržali smo sve one čije priče vrijedi čuti, ispričati, prepričati i prezentovati. To su priče o ljudima čija hrabrost, domišljatost, spretnost i uspješnost može biti primjer svima onima koji se do sada nisu usudili pokušati nešto slično, a željeli bi.
Brojna zanimanja polako nestaju pa je sve manje prilika da ih možete naučiti čak i ako to želite. Danas se mnogi pitaju vrijedi li pokušati naučiti heklati i plesti kada u trgovinama možete pronaći proizvode kakve poželite. Da li je pletenje i heklanje rezervisano samo za starije? Odgovor je NE jer se ovim tehnikama osim odjevnih predmeta, mogu napraviti i brojni ukrasi ali i izuzetno popularne igračke za djecu.
Ručni rad zahtijeva mukotrpan rad i sposobnost pažljivog i preciznog rada, mnogo vremena i strpljenja ali za mnoge koji su imali priliku naučiti plesti i heklati, to predstavlja odmor i priliku za opuštanjem koje rezultira krasnim proizvodima.
Spomenka Radonić (47) iz Teslića, ugostiteljsko-turistički tehničar po struci, zaposlena kao trgovac, plesti i heklati je naučila još kao djevojčica. Posljednjih desetak godina svoje radove je počela prezentovati putem društvenih mreža i time izazvala veliku pažnju javnosti.
-„Ovo je hobi od kojeg dodatno zarađujem. Pletenje i heklanje me smiruju i opuštaju. Na kraju dana kada završim sve obaveze, posvetim se kreativnosti i tako se odmaram, a istovremeno kreiram“ – rekla je Spomenka koja plete i hekla sve ono što se isplesti i isheklati može – od kapa, šalova, haljina, tunika, preko džempera i igračaka.
-„Heklane igračke su izuzetno popularne i tražene. Heklam ih od pamučnog konca i punim silikonskim punjenjem. Djeca su oduševljena, a mame mirne jer se mališani nemaju čime povrijediti“ – rekla je Spomenka čije radove možete potražiti na Facebook profilu Spomenka Radonić 
Pozivamo vas da nam i vi ispričate svoju priču o poslu, hobiju, ideji, želji, nadanju, pokušaju, uspjehu ili ambicijama na čijem ostvarenju radite.
Pozivamo sve one koji imaju interesantne priče koje bi mogle biti nečiji vjetar u leđa, ohrabrenje, savjet, motivacija ili inspiracija da nam se jave i ispričaju nam svoju životno-poslovnu priču. Svi zainteresovani neka pišu na Facebook Agencije ZEDA ili na profil Ajna Hodžić ili neka nam se jave na mail: ajna@zeda.ba

Back To Top
X