kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

SEMIRA DURIĆ- „OD JEDNE LIMENKE ISPUNJENI SNOVI“

Semira Durić (28) iz Cazina, modni dizajner po struci, zaposlena je u porodičnoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom namještaja. Iako direktno ne radi posao za koji se obrazovala, svoju kreativnost i znanje spaja s poslom koji obavlja. Također, u slobodno vrijeme koristi kako bi napravila unikatne predmete dekupaž tehnikom u kojoj se godinama usavršavala i naučila mnogo toga. Ona nije učila na tuđim greškama, nego na svojim 😊
-„Prvu godinu sam takoreći samo pokrivala troškove. Nisam se bila dovoljno snašla da imam neku pristojnu zaradu, jer sam uvijek žurila da probam nešto novo, dodatno pa sam često srljala i uzimala stvari koje mi nisu bile potrebne, ili je bilo rano za njih, jer nisam razvila određenu tehniku. Tako da mogu iz iskustva dati vrijedan savjet – kada počinjete s nekim hobijem, prve mjesece uzimajte samo neophodno i vagajte, uvijek vagajte narudžbe materijala, dok vam noge ne budu stabilne u tom poslu. 😀 Drugu godinu već sam bila uhodala nekakav tempo; urednost, potražnju, maštovitost i kreaciju i došlo je do te neke pristojne zarade. 😀 Od treće godine već sam imala i stare mušterije koji se rado vraćaju . U prosjeku imam tri do četiri narudžbe u mjesecu, a kad su udarni mjeseci zna biti i preko deset“ – pojasnila je Semira koja najčešće pravi kutije za nakit; od najmanjih veličina za burme, pa do najvećih komoda za šminku i nakit.
-„Kupci mi često traže i kutije za vjerske knjige i setove za šišanje, za prvi rođendan. U ponudi imam i velike satove, kutije za pelene, stalke za začine, muške kutije za satove, tacne, podmetače i velike kutije za igračke“ – istakla je Semira kojoj posao koji radi nije bio dovoljan da ispuni svu svoju kreativnost, te se odlučila okušati u ovom hobiju i nije pogriješila jer ljudi vole njene proizvode.
-„Najviše narudžbi imam zahvaljujući svojoj Facebook stranici Kutija želja, a pored nje imam i jedan mali prostor u salonu gdje radim i gdje mi se nalaze proizvodi. Radila sam nedavno restauraciju jedne oštećene komode. I znate ono kad nemate neka očekivanja, pa ispunite i više od toga i naiđete na samo riječi hvale..  Tako je bilo s mojim projektom prve restauracije“ – rekla je Semira čiji je moto: „Budite dobri bez razloga jer jednom sutra neće svanuti.“
-„Ako današnji dan nije dobar, sljedeći dan će zasigurno biti lakši jer je prethodni prenoćio“ – rekla je Semira.
Ona nije od onih koji stagniraju pa u budućnosti Semira planira svoj hobi podići na još jednu ljestvicu više.
-„ Od jedne limenke na kojoj je neko uradio dekupaž sam se počela zanimati za ovu tehniku i tako je sve počelo, a sada imam želju otvoriti neki mali skromni salon svojih proizvoda skupa sa svojom sestrom koja je krenula sličnim stopama kao i ja“ – otkrila je Semira.
Ako i vi želite podijeliti priču o svom hobiju, poslu, profesionalnom ili privatnom dostignuću, osvojenoj nagradi, ako želite podijeliti priču koja bi drugima mogla biti primjer, koja bi nekoga mogla inspirisati i podstaknuti na korak naprijed, javite se na Ajna Hodžić. 

Back To Top
X