kalendar

Uskoro nas očekuju novi događaji

skip to Main Content

SAŠA BRKIĆ – JEDAN OD OSNIVAČA PORTALA, MAGAZINA I YOUTUBE KANALA KvART shop KOJI KREATIVCIMA IZ CIJELOG REGIONA POMAŽE DA PREDSTAVE SEBE I SVOJE RADOVE

Saša Brkić (31) iz Novog Sada, diplomirani inženjer geodezije, jedan je od kreatora portala www.kvartshop.com zajedno sa kolegom Slobodanom Milinkovićem. KvART shop portal je pokrenut sa ciljem da na jedno mjesto okupi kreativce iz regiona, omogući im dobre uslove promovisanja, olakša rad i povezivanje, te u konačnosti unaprijedi prodaju ručnih radova. Portal je integralno mjesto funkcionalnosti kvART tima koji je angažovan na realizaciji niza projekata trajnog karaktera kroz koje podržavaju kreativce u nastojanju da transformišu hobi u finansijski isplativu djelatnost. Iako su vjerovali u ispravnost ideje, nisu znali kakav će biti odziv kreativaca. Već u prvom mjesecu postojanja, njihova očekivanja su premašena pa se odmah ukazala potrebe za izradom nove web stranice koja će moći odgovoriti potrebama tržišta. Danas www.kvartshop.com svoje saradnike ima u Beogradu, Novom Sadu, Banja Luci, Bijeljini, a u planu je i čvršće povezivanje sa Zagrebom i Podgoricom. Kako Brkić kaže, za početak targetiraju veće gradove, a spremni su na saradnju sa svakim kreativcom i organizacijom koja podržava njihov rad, bez obzira na mjesto iz kojeg dolazi.

Prije nego što su krenuli u organizovanje kvART shopa uradili su analizu tržišta i konkurencije, spram čega su odabrali svoju poslovnu politiku i ciljeve. Fokusirali su se da kreativcima pomognu u povećanju prodaje pa ih ohrabruju da se aktiviraju na svim platformama i portalima koje smatraju dovoljno kvalitetnim. Jedan od načinina da se navedeno ostvari je organizovanje besplatnih foto konkursa. Do sada su realizovana fotografisanja u Novom Sadu i Bijeljini, a u pripremi je fotografisanje radova u Banja Luci i Beogradu. Cilj je da mobilni kvARTov tim obilazi svako mjesto u kome postoji interesovanje za bavljenje izradom i prodajom ručnih radova. Kreativci se prijavljuju na konkurs putem  Facebook stranice Kvart Shop. KvART shop ne postavlja uslove prijave na konkurs, dakle kreativci ne moraju biti članovi portala i slobodni su da profesionalne fotografije svojih radova koriste gdje god smatraju da je odgovarajuće.

-„Radni tim portala kvART shop je u stalnom porastu, a idejni tvorci i pokretači priče smo kolega Slobodan Milinković i ja. Ubrzo nam se pridužio i specijalizovani web dizajner kao i ekonomista koji nam je pomogao da organizujemo rad i registrujemo portal. Pored navedenih članova imamo i mnogo saradnika koji nam pomažu pri realizaciji projekata. U planu je proširenje tima za stalno angažovanog profesionalnog fotografa kao i voditelja videobloga“ – pojasnio je Saša koji je završio Srednju geodetsku školu u Trebinju, te radio četiri godine u lokalnom projektnom birou Put inženjering. Nakon završenih studija u na Arhitektonsko – građevinsko – geodetskom fakultetu u Banja Luci radio je u američkom IT gigantu NCR 10 mjeseci. Nakon toga prešao sam u Geodetsku agenciju Geo-Peni u Novom Sadu gdje je trenutno i zaposlen. U samo nekoliko mjeseci postojanja kvART shop portala, došlo je do brojnih izmjena, noviteta i velikih planova za budućnost.
-„Prvu verziju portala pokrenuli smo novembra 2018. godine. Vjerovali smo u ispravnost ideje ali nismo znali kakav će biti odziv kreativaca. U prvih mjesec dana na portal se prijavilo 85 kreativaca, a broj objavljenih proizvoda je ubrzo premašio cifru od 600. Tu smo se susreli i sa prvim problemom, a to je ažuriranje velike web prodavnice. Platforma koju smo iskoristili za izradu portala nije pružala mogućnost da kreativci sami izrade svoje naloge, otvore prodavnice i ažuriraju sadržaj. Sve ovo je ubrzo zatrpalo našu web administraciju, te smo odlučili da projekat privremeno stopiramo dok ne obezbijedimo adekvatno web okruženje. Zanimljivo je napomenuti da je portal ostvario niz prodaja iako nismo ni stigli da se pozabavimo marketinškim poslovima. Nakon nešto više od mjesec dana zaključali smo funkcije na portalu i pokrenuli izradu novog, savremenog, funkcionalno unaprijeđenog i korisnički orijentisanog portala. Rezultat je novi www.kvartshop.com pokrenut februara 2019. godine“ – napomenuo je Saša ističući da kvART shop propagira politiku opće koristi, odnosno da kreativci imaju obavezu prema portalu isključivo kad ostvare prodaju. Do momenta ostvarivanja prodaje sve usluge portala su potpuno besplatne. Vlasnik prodavnice uplaćuje na račun portala 10% od ostvarene prodaje. Ovo ih čini jedinstvenim, jer portali koji se bave sličnim uslugama naplaćuju i samo postavljanje proizvoda i otvaranje prodavnica.

-„Korisnicima naših usluga smatramo osobe koje su sklone hobističi da kreiraju rukotvorine koje nekada poklanjaju, a najčešće prodaju. Naša uloga je da im olakšamo sve ostale poslove koji se ne tiču samog kreiranja ručnog rada. Nastojimo da ih povežemo sa najpovoljnijim dostavljačem repromaterijala, da im pomognemo pri izboru načina plasiranja proizvoda, pružamo besplatnu mogućnost postavljanja proizvoda na portal kvART shop, organizujemo besplatne akcije profesionalnog fotografisanja radova. U planu je i da se aktiviramo na promovisanju lokalnih izložbenih i prodajnih bazara u vidu promotera i da pokušamo da obezbijedimo kreativcima povoljne uslove izlaganja. Krajnji cilj nam je da se kreativcima stvori ekonomski isplativ okvir da svoj hobi transformišu u biznis koji će biti prijavljen u skladu sa zakonom. S obzirom na to konstantno radimo na povećanju broja prodaja proizvoda posredstvom portala kvART shop. Angažovani smo na socijalnim mrežama gdje finansiramo reklamne kampanje“ – pojasnio je Saša, ponosan na komentare i reakcije korisnika njihovih usluga.
-„Potrudili smo se da pravila i uslove korišćenja naših usluga maksimalno prilagodimo potrebama kreativaca što je naišlo na opšte odobravanje. Kupci su također zadovoljni jer smo kupovinu posredstvom portala učinili veoma jednostavnom i što je najvažnije pouzdanom. Lično smo kontaktirali kupce i prodavce kako bismo odredili pravac eventualnih izmjena portala i do sada sve funkcioniše kako smo zamislili“ – kazao je Saša koji je zajedno sa svojim timom pokrenuo izradu magazina na samom portalu koji ima za cilj da preraste u regionalni magazin kreativaca koji se bave izradom ručnih radova.
-„Također, želimo da pokrenemo video emisiju, za početak na Youtube platformi koja će pružiti priliku kreativicima da predstave sebe i svoj rad, a kupcima ručnih radova omogućiti da se bolje upoznaju sa tehnikama i procesom izrade tih umjetničkih minijatura“ – rekao je Saša.
A Vi, ako do sada niste kliknuli like na našu stranicu, učinite to sada klikom OVDJE.
Ako nam do sada niste ispričali svoju priču, a imate interesantnu priču o hobiju, započetom poslu, traženju ili pronalasku posla, promjeni posla, odlučnošću da karijeru okrenete u suprotnom smjeru, priču o odlasku u inostranstvo na nastavak obrazovanja ili u potrazi za poslom, javite nam se na ajna@zeda.ba ili nam pišite na Facebook.

 

Back To Top
X